10.2.11

Priča koja je zavisila od jedne odluke Tima Tiboua

Kristijan Ponder je u srednjoj školi više puta napravio blok za svoje trkače nego što je bacio loptu. 

Kada je na koledže došao red da biraju kvoterbekove iz srednjoškolskih redova, ispred njega su su bila i imena poput Sema Bredforda (osvojio potom Hajsmanov trofej, a zatim postao i ruki godine u NFL-u), Greg Mekilroj (postao šampion sa Alabamom), Metju Steford (prvi pik na Draftu, poput Bredforda), Džoš Friman (napravio čudo u Kanzas Stejtu, pa počeo da vraća u život Tampa Bej).

Uz sve to - do poslednjih dana pred konačni rok da odluči gde će da studira, nije imao predstavu gde će da ode. Sve to zbog momka koji se zvao Tim Tibou.


Ponder je u srednjoj školi do treće godine igrao u ofanzivnom sistemu u kome se igra trčanjem forsirala od jutra do mraka, pa je često po uručivanju lopte raningbeku išao napred kao njegov bloker. Zato i ne čudi što su mnogi u njemu videli štošta drugo, a ne prototip modernog organizatora igre. Ipak, poziva sa univerziteta je bilo, ne i nekih epohalnih - osim sa Floride Stejt.

A Florida Stejt nije bilo koji univerzitet. Dva puta je njegova AF ekipa bila prvak, 1993. i 1999, a od 1987. do 2000. je bez prekida završavala među pet najboljih u NCAA, sve pod vođstvom legendarnog trenera Bobija Baudena koji je do 2009. na tom radnom mestu proveo pune 33 sezone.

Ipak, to što su "Seminole" (nadimak FSU, dobijen po indijanskom plemenu koje se saglasilo da univerzitetske ekipe nose njihovo ime) želele Pondera - isprva je bila samo "ovlaš saopštena vest". Čekala se i zvanična ponuda.

"Zvali su me sa Florida Stejt Univerziteta i rekli da su zainteresovani za mene, ali da moraju da pričekaju da vide kakva će biti odluka Tima Tiboua. Morao sam tu odluku da čekam i ja. Tek kada je on odlučio da ode na Floridu, meni je stigla zvanična ponuda FSU", rekao je Ponder.

Prihvatio je taj poziv i probao da se kod legendarnog trenera nametne onim što je malo koristio u srednjoškolskim danima, dodavanjima do saigrača. Usput je za dve i po godine uspeo da završi četvorogodišnje studije iz finansija, iskoristivši pritom činjenicu da u prvoj godini studija nije ni igrao AF, a u drugoj nastupio samo na jednom meču.

Usledila je potom 2008, u kojoj se izborio za mesto startera u čuvenom timu, kome je pomogao da po prvi put od 2004. sotvari devet pobeda u sezoni. Od saigrača proglašen za "ratnika Seminola", priznanje za najboljeg u timu. No, sledeće godine je odigro samo devet utakmica pre nego što je povredio rame pokušavajući da obori rivala iz Klemsona, pa je morao na operaciju. To što je u tom trenutku bio najproduktivniji QB u NCAA nije se "računalo", jer nije odigrao dovoljan broj utakmica da bi se to uračunalo u zvaničnu statistiku najboljih. Ipak, ostalo je ubeleženo - 322 jarde osvojene po odigranom meču.

Poslednju sezonu je odigrao na visokom nivou, sa 20 TD, 8 INT, preko 2.000 bačenih jardi na 11 odigranih utakmica i četiri TD trčanjem, tek da (se) ne zaboravi šta je voleo da radi u srednjoj školi. Dobio je priliku da zaigra na Senior Boulu, ol-star utakmici koledž igrača koji se spremaju za NFL draft i - bio proglašen za najboljeg aktera. Od 13 dodavanja sedam je kompletirao i to za 132 jarde i dva tačdauna u pobedi svoje ekipe. Verovatno u tim trenucima više uopšte nije razmišljao o tome šta radi Tim Tibou i kakvu odluku sada treba da donese.

No comments:

Post a Comment