16.12.11

Kada je Nemac srećan što je Japanac osvojio Hajsmana


Robert Grifin Treći, kvoterbek Bejlora, dobitnik je Hajsmanovog trofeja, priznanja koje se pred kraj svake sezone dodeljuje za najboljeg igrača u koledž-fudbalu.

RGIII, kako je poznatiji u ovom sportu, uspeo je po prvi put u istoriji svog univerziteta (ne baš nekoj NCAA supersili u američkom fudbalu), dobije ovu nagradu i tako iza sebe ostavi mnogo poznatija imena. Ipak, kako je igrao u ovoj sezoni, uopšte i ne čudi što je baš njemu pripala većina od nekoliko stotina glasova, ponajviše medijskih predstavnika, ali i bivših dobitnika Hajsmana koji čine manjinu žirija.

Kao junior, ovaj momak koji će 12. februara 2012. napuniti 22 godine, ostavio je jaku konkurenciju iza sebe (QB Stenforda Endrjua Laka, RB Alabame Trenta Ričardsona, RB Viskonzina Montija Bola i DB LSU-a Tajrana Metjua). A ostavio ih je uz učinak od 3.998 "bačenih" jardi, 36 tačdaun dodavanja i samo šest presečnih, kao i 644 jarde osvojene trčanje, uz dodatnih devet tačdauna. No, statistika je priča za sebe. Njegova priča je, od samog početka, nesvakidašnja.

6.12.11

Pregled kola: 14. vikend


Gotovo je. Sa ligaškim delom koledž-fudbala. Sve je postalo jasno, i ko će igrati za titulu (LSU - Alabama) i ko će u prestižne Boul utakmice (u Rouz Boulu Oregon i Viskonzin, u Fijesta Boulu Oklahoma Stejt i Stenford, u Šuger Boulu Mičigen i Virdžinija Tek, u Orandž Boulu Klemson i Zapadna Virdžinija), postali su poznati i finalisti za nagradu najboljem koledž-igraču, čuveni Hajsmanov trofej (Endrju Lak - QB Stenforda, Robert Grifin III - QB Bejlora, Trent Ričardson - RB Alabame, Monti Bol - RB Viskonzina i nestvarni DB LSU-a Tajron Metju), ali..

.. nije gotovo sa zanimljivim prilozima na ovom blogu. Štaviše. Odigrano je 14. "kolo", ako se to tako može nazvati, jer je većina utakmica zapravo bila - finala  konferencija. A ona su i određivala ko će gde završiti na čuvenoj BCS listi. Krenimo redom, jer materijala ima sasvim dovoljno za uživanje.

29.11.11

Pregled kola: 13. vikend


Trinaesto kolo ove sezone koledž-fudbala je za nama, a uoči same završnice u kojoj će se donositi odluka ko će u boj za titulu, ko u četiri prestižna Boula, a ko će morati da se zadovolji sa učešćem u preostalih dvadesetak utešnih "mečeva koji baš i ne znače mnogo, a isto se Boulovima zovu", bilo je više nego zanimljivo.

Urban Majer, tvorac moćne Floride koju je napustio prošle godine, vraća se u NCAA nadmetanja, i to ni manje ni više nego kao trener Ohajo Stejta, univerzitetske ekipe koja je harala dugo, ali je uletela u brojne probleme zbog kojih je ostala i bez trenera Džima Tresela i kvoterbeka Terela Prajora. No, Majer je samo jedan delić velike slagalice zvane koledž-fudbal. Njen najznačajniji deo su utakmice, a neka rivalstva su, zbog nadolazećih promena, upravo okončana za sva vremena. I to posle 118 "večitih derbija" u jednom od slučaja. Krećemo.

21.11.11

Pregled kola: 12. vikend


"Konobar, da platimo!"

"U redu, da vidimo šta smo imali za vašim stolom. Jedan "Pad tima koji je drugi u SAD". Od priloga - produžeci. Servirano u autsajder stilu. Zatim jedan "Pad tima koji je četvrti u SAD". Od priloga... Ne, bez priloga zvanog "šuter koji pogađa kad treba". Imali ste i jedan "Pad tima koji je peti u SAD", uz priloge "Srećni tačdaun uz dva dodavanja u napred" i "Srećni tačdaun u poslednjim sekundama". I to bi bilo to, za ovaj put".

A kako je izgledao meni? Klik vas deli od tog raskošnog stola postavljenog u stilu "Dvanaesti vikend koledž-fudbala".

16.11.11

Pregled kola: 11. vikend


Jedanaesta runda nadmetanja u ovoj sezoni koledž-fudbala donela je jedan veliki derbi. Sudar nove ofanzivne strategije koja polako ali sigurno osvaja planetu, spread-napad Oregona, i jedne stare dobre igre trčanjem uz majstorije kvoterbeka kome se predviđa da bude prvi pik draftu, Endrjua Laka i njegovog Stenforda.

No, taj okršaj, koji bi u mnogome mogao da zakomplikuje priču ko će na kraju sezone da zauzme dva vodeća mesta na BCS listi, a time i da se plasira u veliko finale, samo je jedan od nekoliko sjajnih mečeva odigranih u vikendu koji je za nama. 

Vežite se. Polećemo. Još jednom.

9.11.11

Pregled kola: 10. vikend


Sudar dve najbolje rangirane ekipe. Najbolje odbrane a možda i najboljih trenera.  Alabama dočekala Lujzijanu Stejt. I nije izdržala pritisak više od 100.000 mahom sopstvenih navijača.

A pritom taj neobični duel sa gotovo jednocifrenim brojem poena i nije bio finale. Tek je deseto kolo, a finale je tek 9. januara 2012. No, da je prštalo na sve strane, jeste. Naročito u izvršavanju odbrambenih zadataka. A bilo je i još zanimljivih mečeva u desetoj rundi nadmetnja. 

Izuzetno zanimljivih. Krećemo, iz ovih stopa.

4.11.11

A kako to igra Endrju Lak?


Kada za jednu NFL utakmicu već na početku sezone pojedini američki novinari kažu da je to "Andrew Luck Bowl", sa željom da istaknu da su se sastale dve ekipe kojima se predviđa rezultatski krah u aktuelnom šampionatu, a time i prva pozicija na narednom Draftu, onda to govori samo o jednom: "i ptice na grani znaju ko će biti prvi pik". Endrju Lak


Toliko pominjan, još od pre godinu i nešto. Kvoterbek Stenforda koji je odbio da već 2011. godine bude prvi pik na Draftu (o čemu više ima u jednom davnašnjem tekstu na ovom blogu - do kog stižete ako kliknete ovde, sa sve objašnjenjem zašto voli fudbal (ne samo američki) i kako se proveo u Evropi).

Endrju Lak i ove sezone briljira u koledž-fudbalu. I to na način na koji NFL timovi to vole. Igra "ispod centra", dakle ne provodi baš previše vremena u nekim shotgun formacijama, školovan je kroz takav sistem igre da bi trebalo mnogo bezbolnije da uplovi u NFL vode nego neki koji su čitavu koledž karijeru gradili kroz "spread" napad u kome "koraci unazad" maltene i ne postoje kada se raspisuju uloge za kvoterbeka. Ali, kako taj Endrju Lak zapravo igra? 

Za one koji su to propustili, bilo prošle sezone, bilo ove, evo nekih primera. Slede video prilozi po sledećem rasporedu:

Endrju Lak protiv USC-a (9. kolo 2011) - prvi deo

Endrju Lak protiv USC-a (9. kolo 2011) - drugi deo

Endrju Lak protiv Oregona, Arizona Stejta i Virdžinija teka (2010), dobre i loše odluke

3.11.11

Pregled kola: 9. vikend

Pola puta je prevaljeno, u sezoni od 15 "radnih vikenda" i boul utakmicama koje potom slede, upravo je počela druga polovina "šampionata", ako se to može nazvati u koledž-fudbalu u kome važe neka posve drugačija takmičarska pravila u odnosu na sve ostale nama znane sportove.

Već hiljadu puta ispisana priča o tome "kako se uopšte stiže do finala?!" staje u sve manje reči: finaliste određuje BCS lista, a na nju svakog vikenda utiču raznorazna rangiranja timova, nakon što oni (najčešće subotom) odigraju svoje utakmice. 

I tako, malo glasaju treneri, malo kompjuteri, malo neki stručnjaci - i na osnovu kojekakvih ocena, BCS lista određuje ko će na kraju biti u finalu. A uoči susreta dva najbolje rangirana tima na toj listi, (2.) Alabama - (1.) LSU (igraju u subotu na nedelju, sat iza ponoći po našem vremenu), evo i kako su se najbolji nadmetali u 9. vikendu koledž-fudbala.

27.10.11

Pregled kola: 8. vikend

U osmom kolu NCAA šampionata odigrana su dva meča u kojima su se međusobno sastali timovi rangirani među 25 najboljih u SAD, favoriti su mahom bili uspešni, ako se izuzme šok u Oklahomi, koja je izgubila kući posle 38. uzastopna trijumfa na svom terenu, ali su u prvi plan ipak iskočili neobični potezi, poeni "uz zvuk sirene" i neki pojedinci. Ponajviše zbog rekorda.

Čak tri kvoterbeka ispisala su nove stranice koledž-fudbala: Hjustonov Kejs Kinum postao je NCAA lider svih vremena po "jardaži" dodavanjima, Dominik Dejvis iz Istočne Karoline je po broju uzastopnih preciznih dodavanja pretekao dosadašnjeg koledž-rekordera, Erona Rodžersa (čuli ste za njega?), a lider Bojsi Stejta Kelen Mur izjednačio se sa Koltom Mekojom na prvoj poziciji među kvoterbekovima sa najviše pobeda u koledž-fudbalu. Vežite se, polećemo. Još jednom.

18.10.11

Pregled kola: 7. vikend


Posle sedam odigranih kola, u aktuelnoj sezoni koledž-fudbala po prvi put je objavljena i BCS lista. Na osnovu nje se određuje ko igra u meču za titulu, ko u četiri prestižna boula, a ko u preostalim, egzibicionim boul utakmicama.

Na listi vodi LSU, koji je nastavio da pobeđuje u ovoj sezoni zahvaljujući prebrzoj odbrani i snažnim trčanjima (pao je Tenesi u gostima sa 38:7), na drugom mestu je Alabama koja se poigravala sa Misisipijem (52:7), a na trećem Oklahoma koja je deklasirala Kanzas (47:7). No, o tim timovima, u ovom trenutku, neće biti reči. Igrana su četiri meča u kojima su oba rivala bila rangirana među 25 najboljih, a bilo je i nekih od sjajnih individualnih ostvarenja, kao i velikih preokreta. Sve će, na kraju, biti začinjeno rečima jednog odličnog mladog trenera, koji je sa pravom citirao uputstvo iz Svetog Pisma. Krećemo.

14.10.11

Kako to radi Oregon? Inside i Outside Zone Read

Ako vam se ikada činilo da biste želeli mnogo više toga da saznate o tome šta se, zapravo, dešava u toku jedne akcije u američkom fudbalu, onda video prilozi poput naredna dva definitivno nedostaju u sadržaju vaših omiljenih sportskih TV prenosa. Uživajte u opisu dva glavna oružja Oregona, "inside zone read"-a i "outside zone read"-a. Gledati upravo tim redom.


11.10.11

Pregled kola: 6. vikend

U šestom kolu sezone 2011/2012 u koledž-fudbalu na programu je bilo pregršt zanimljivih mečeva, dva velika derbija ali i sigurne pobede favorita, LSU-a nad Floridom i Oklahome nad Teksasom. No, šesto kolo donelo je i prvo ispadanje svih timova sa Floride iz Top25 (Florida, Florida Stejt, Majami), što se nije desilo decenijama, donelo je i uzbudljive završnice, a bilo je i primene novih pravila, poput poništenog tačdauna jer se "strelac" prerano i provokativno radovao, što po novim propisima u koledž-fudbalu anulira poentiranje. No, da krenemo redom. Uz video-snimke sa svih bitnijih duela.

8.10.11

Pregled kola: 5. vikend

Peto kolo sezone 2011/2012 u koledž-fudbalu donelo je nekoliko sjajnih utakmica, a to je i moglo da se očekuje jer su odigrana čak četiri meča u kojima su oba učesnika rangirana među 25 najboljih ekipa u SAD kada je reč o univerzitetskim ekipama koje se nadmeću u američkom fudbalu.

I posle ove runde nadmetanja, "tigrovi" sa Lujzijana Stejta (skraćen LSU, jelte) zauzimaju prvu poziciju, iako su verovatno jedini tim koji nema istinskog lidera na mestu kvoterbeka, Alabama je preskočila Oklahomu na mestu broj dva, na četvrto mesto probio se Viskonzin koji nastavlja da gazi igrom trčanjem ali ima i novog, razigranog momka koji voli i ume da baca loptu, dok je na petoj poziciji mali Bojsi Stejt, koji i dalje ne zna za poraz. No, posle pet kola čak 13 ekipa zna samo za trijumfe, a na vrhu ima mesta samo za probrane. Krenimo, ipak, redom.

29.9.11

Pregled kola: 4. vikend

U četvrtom vikendu došlo je do smene na vrhu rangiranih timova. Ali, ne zbog toga što je najbolje rangirani tim izgubio (a nije), već zato što je drugi na toj listi pregremeo čak 65 protivničkih dodavanja, uspeo da pobedi na jednom od najluđih gostovanja i to rangiranu ekipu, a da mu je odbrana pritom stoički izdržala sve udarce jednog od najboljih ofanzivnih magova spread napada u koledž-fudbalu.

Zvuči zanimljivo? A tek da vidite na šta je sve to ličilo. Dobrodošli u pregled četvrtog kola NCAA sezone 2011/2012 u američkom fudbalu u kome je Lujzijana Stejt (LSU) preuzeo lidersko mesto od Oklahome, a pritom su odigrana još tri meča u kojima su međusobno odmerile snage ekipe koje su rangirane među 25 najboljih u SAD.

24.9.11

Pregled kola: 3. vikend

Treće kolo koledž-fudbala u sezoni 2011/2012 nije donelo spektakularne utakmice, ali je zanimljivih itekako bilo. 

Naročito jer su se međusobno sastale ekipe iz Top 5 rang-liste, ali su se istakli i neki drugi timovi. Čak i oni koji nisu rangirani uspeli su da obore na pleća favorite, a i aktuelni šampion je doživeo poraz i to posle 17 pobeda u nizu.

Krećemo. Sa sve video prilozima.

14.9.11

Pregled kola: 2. vikend


Drugo kolo nove sezone u koledž-fudbalu donelo je nekoliko veoma zanimljivih utakmica, a među njima i jedan međusobni duel ekipa koje su rangirane, odnosno nalaze se među 25 najboljih u NCAA, zatim novo, možda i najuzbudljivije izdanje jednog od najvećih rivalstava, ali i jedan potpuno neobični let orla. Veoma čuvenog orla.

Vežite se, krećemo. Sledi novi pregled zbivanja u šampionatu američkih univerzitetskih ekipa u sezoni 2011/2012.

9.9.11

Pregled kola: 1. vikend

Počela je nova sezona u koledž-fudbalu i to na prilično spektakularan način: odmah su se susrele ekipe koje se nalaze među četiri najbolje rangirane u SAD, a uz to se desilo i prvo veliko iznenađenje, pad tima koji već nekoliko sezona važi za "prijatno, prijatnije, najprijatnije iznenađnje".

Dobrodošli u novi NCAA šampionat u američkom fudbalu. Njegovo praćenje na ovom blogu u sezoni 2011/2012 biće, kao i prethodni, odvijaće se prilično često, ne samo kada se odigraju utakmice (dan, dva, tri posle vikenda) i ne samo uz video-klipove koje će dočarati poene, već i mnogo toga što prati koledž-fudbal u svoj njegovoj lepoti.

7.8.11

Neki novi klinci

Uskoro počinje nova sezona koledž fudbala i iako bi sada ovde neki očekivali opširne najave najvećih kandidata za titulu i tome slično, ipak ide jedna druga priča. Kratka, koja staje u video zapis od 90 sekundi.

Zove se Akis Tig. Gotovo neprimetno je prošao kroz srednjoškolski američki fudbal iako je briljirao na terenu. Tek pred kraj srednjoškolske karijere počeli su da stižu pozivi najvećih univerziteta da baš kod njih dođe i u njihovom dresu "preore protivničke terene". Ipak se odlučio za Sinsinati, koji je u njega verovao kada je bio baš baš mali.

Akis Tig je nastupio na sada već čuvenoj "Big 33" utakmici, u kojoj se po 33 najbolja srednjoškolska igrača Ohaja nadmeću sa 33 najbolja srednjoškolska igrača Pensilvanije. To vam je ona utakmica bez čijeg učesnika nije prošao ni jedan jedini Superboul od kada se "Big 33" igra (od 1957). Na "Big 33" meču 2011. godine Akis Tig se poigravao sa čuvarima. I to toliko, da me je naterao da napravim video klip koji sledi. Dao je i treći tačdaun, ali je toliko brzo umakao čuvarima da su kamermani samo zabeležili njegov ulazak u endzonu, pa su u video zapisu samo njegova dva prva tačdauna na slavnom ol-star meču srednjoškolaca:

17.7.11

Svetsko prvenstvo u američkom fudbalu 2011

Četvrto Svetsko prvenstvo u američkom fudbalu održano je u Austriji pod okriljem IFAF-a (Međunarodna federacija američkog fudbala), a titulu je odbranila reprezentacija SAD koja je, iako sastavljena uglavnom od igrača sa nižih koledž-liga, takmičenje završila neporažena, uz deklasiranje Kanade u finalu od 50:7. 

MVP titulu osvojio je Nejt Kmik (Kmic bismo mi, rado, pisali i izgovarali Kmić, ali momak ipak nije "naše gore list", iako je u pitanju raningbek koji je vlasnik NCAA rekorda po broju osvojenih jardi trčanjem. Nije malo biti najbolji svih vremena u nečemu, naročito ne u koledž-fudbalu, a iako je nastupao za majušni Maunt Junion, dobio je šansu u "šarenom" sastavu Amerikanaca i poveo ih ka tituli. Drugoj u nizu).

Kada je reč o Svetskom prvenstvu i ovom blogu, na jednom mestu možete da  kroz video-priloge pogledate najzanimljivije detalje sa svih mečeva ovog šampionata - po šest ih je odigrano u dve grupe, a potom su usledila i tri duela koja su odredila konačan plasman. Uživajte.

8.7.11

Oregon menja strategiju u napadu

Prvog dana septembra kreće nova sezona u koledž-fudbalu, i to sa nekim izmenama u pojedinim konferencijama, ali i sa izmenama strategija pojedinih ekipa koje pretenduju na sam vrh. 

Ovo je priča o Oregonu, vice-šampionu iz sezone 2010/2011, koji će zadržati svoj izuzetno brz tempo igre, pretiti pre svega trčanjem i skrin-dodavanjima, ali i nekim novim opcijama u napadu.

20.5.11

Filmska priča, iz trenerskog ugla: TCU - Viskonzin

Naslov dovoljno govori. Isečci sa boul meča na kraju sezone 2010/2011 u kome su se nadmetali TCU i Viskonzin. 

Video prilozi su više informativnog karaktera za trenere (a i igrače) a urađeni su kako bi se analizirao napad Texas Christian University-a, čuvenih "Horned frogs"-a koji su ponovo svojom inovativnošću postavili nove standarde iako naspram sebe nisu imali ni malo naivnog rivala. Naprotiv.

Uživajte.

17.5.11

BCS finale 2010/11, filmska priča

Kada se odigra neka velika utakmica američkog fudbala, pa i koledž-fudbala, obično svi odgledaju TV prenos, možda neki skraćeni snimak ili čuveni (stara srpska reč) "highlights". 

No, za one koji zanima kako se, zapravo, odvijaju akcije - onda je ovo što sledi sasvim fin ugao za posmatranje. Dakle, filmska priča o velikom finalu sezone 2010/2011 između Ouburna i Oregona. Dvadesetak minuta vremena za analizu druge četvrtine. Sasvim dovoljno za sladokusce.

1.5.11

Ko je koga izabrao na Draftu?

Sedam rundi biranja, stotine kandidata, hiljade želja...

NFL Draft 2011 je okončan, a sledi prikaz kako je koji tim birao koledž-zvezde pred narednu sezonu.

21.2.11

Momak sa dva prezimena i jednom željom

Derel Džonson Kulianos je bio među najzanimljivijim srednjoškolskim igračima kada su pre četiri godine koledž ekipe tragale za momcima koji "sve mogu" u napadu. Istina, te koledž ekipe su imale problem sa njim: to što je briljirao i kao kvoterbek i kao raningbek nije ga, zapravo, mnogo zanimalo. Hteo je da bude hvatač.

Mnogi su govorili "A zašto bi bilo šta menjao, kada mu dobro ide na bilo kojoj od ove dve pozicije?!". Mnogi su hteli da ga angažuju - dok nisu čuli njegovu želju. Ajova je na njegov uslov pristala. I, teško da će se iko u "Hokajsima" ikada požaliti što se tadašnji stručni štab na taj potez odlučio, jer je Derel Džonson Kulianos sada među kandidatima da bude izabran na NFL Draftu upravo kao jedan od najdinamičnijih hvatača.

10.2.11

Priča koja je zavisila od jedne odluke Tima Tiboua

Kristijan Ponder je u srednjoj školi više puta napravio blok za svoje trkače nego što je bacio loptu. 

Kada je na koledže došao red da biraju kvoterbekove iz srednjoškolskih redova, ispred njega su su bila i imena poput Sema Bredforda (osvojio potom Hajsmanov trofej, a zatim postao i ruki godine u NFL-u), Greg Mekilroj (postao šampion sa Alabamom), Metju Steford (prvi pik na Draftu, poput Bredforda), Džoš Friman (napravio čudo u Kanzas Stejtu, pa počeo da vraća u život Tampa Bej).

Uz sve to - do poslednjih dana pred konačni rok da odluči gde će da studira, nije imao predstavu gde će da ode. Sve to zbog momka koji se zvao Tim Tibou.

1.2.11

Dva Ol-star meča koledž fudbala - izdanje 2011

Po završetku sezone u koledž-fudbalu, najveći talenti već decenijama se pozivaju na utakmice revijalnog tipa na kojima svoje sposobnosti pokazuju skautima iz NFL-a. Logično, draft se bliži.

Dve najpoznatije utakmice tog karaktera, East - West Shrine game i Senior boul odigrane su i na početku 2011. godine. Sledi kraći video prikaz zanimljivijih detalja sa tih mečeva.

30.1.11

Teniskom lopticom do elite

Leonard Henkerson je srednjoškolske dane proveo u ekipi iz koje mnogi završe u čuvenom "The U", Univerzitetu Majami. 

Njegov problem nije bio kako da izađe na kraj sa nestvarnom konkurencijom, niti kako će da preživi u danima koji predstoje s obzirom na to da mu je devojka bila trudna. 

Sa 18 godina trebalo je izboriti se pre svega sa samim sobom. 

Mogao je mnogo. Govorili su to.

A ostvarivao je malo. 
Znao je to. Kako i ne bi posle toliko ispuštenih hvatanja.

28.1.11

Beg od uličnih bandi pravo u slavu

Bilal Pauel? 
Da, moguće da do pre neki mesec NFL skauti pojma nisu imali da uopšte postoji neko takvog imena i prezimena. 
A i što bi znali za momka koji je odrastao u uličnim bandama, na koga je pucano, koji je bio izboden nožem i nije imao ni jednu pozitivnu ocenu u prvoj godini srednje škole.
Bilal Pauel? 
Da, stvarno.. Moguće da nisu imali pojma. 
Šteta. Svašta su propustili u međuvremenu.

18.1.11

Predstavljamo: Novi napad Oregona za novu sezonu

Do finala (i poraza od Ouburna) napad Oregona nije imao premca u elitnom NCAA društvu. A i kako bi, sa 49,3 postignuta poena po meču ili, što stvarno ume da "bode oči" (ali i znanje) protivničkih odbrana - 537,2 osvojene jarde po utakmici.

Ipak, čuveni spread napad oregonskih "pataka" doneo je u pomenutom finalu i naznaku nečeg potpuno novog u igri "Ducks"-a: nove formacije i nove ofanzivne koncepte. Samo ideja? Samo varka za početak meča sa Ouburnom? Ili, ipak, otkrivanje delića karata kojim Oregon raspolaže za sezonu 2011/2012? Hajde da otkrijemo.

13.1.11

Ouburn šampion, Oregon zaustavljen u finalu

U naslov je sve stalo, i ko je najbolji u sezoni 2010/2011 koledž-fudbala i ko je bio nezaustavljiv sve do završne borbe za trofej. Otprilike kao što je posle prvog radnog vikenda u novoj sezoni i najavljeno na ovom blogu, a mimo svih ostalih (medijskih) očekivanja, "tigrovi" Ouburna su dospeli na tron rezultatom 22:19 i ušli u istoriju. Evo i kako.

8.1.11

Zašto je Endrju Lak odlučio da odustane od NFL drafta?

S obzirom na to da je početak 2011. obeležilo "odustajanje" Endrjua Laka od NFL-a, kvoterbeka Stenforda kome je predviđana prva pozicija na narednom draftu, i ne čudi što su neki poslali pitanje autoru ovog bloga "Šta mu bi, pa zar on nije svestan da bi mogao da zaradi 50-ak miliona dolara u narednih nekoliko meseci!?".

Nema njegova odluka previše veze sa novcem. Evo i kako to.