8.1.11

Zašto je Endrju Lak odlučio da odustane od NFL drafta?

S obzirom na to da je početak 2011. obeležilo "odustajanje" Endrjua Laka od NFL-a, kvoterbeka Stenforda kome je predviđana prva pozicija na narednom draftu, i ne čudi što su neki poslali pitanje autoru ovog bloga "Šta mu bi, pa zar on nije svestan da bi mogao da zaradi 50-ak miliona dolara u narednih nekoliko meseci!?".

Nema njegova odluka previše veze sa novcem. Evo i kako to.

Prvo, mali je iz prebogate porodice. Njemu je maltene svejedno dal' bi dobio 50 miliona kao prvi pik ili pet puta manje sledece godine. To mu, ako ćemo realno da posmatramo stvari, "dođe na isto", tj. "kad si bogat - bogat si". Koja kola to ne možeš da kupiš kada si 44. pik?

Drug, Lak je totalni zaljubljenik u arhitekturu. On da se, ne daj Bože, povredi i da zbog toga ne može da igra AF više, on bi tugovao - sve dok ne sedne za svoj radni sto i posveti se svojoj najvećoj ljubavi, arhitekturi. Zvuči čudno? Pa normalno da nam je čudno, mi smo ovde zbog ljubavi prema AF, a njemu je to jedna od životnih ljubavi, ne i jedina.

Treće, dečko je intelektualac. Ne kažem da sportisti to obično nisu, naročito u SAD gde se obrazovanju, ma šta mnogi mislili, ipak pridaje prilična važnost. Ali, Lak stvarno nema problem da sebi prizna da je velika stvar završiti jedan tako prestižni univerzitet kao što je Stenford. "Prestižni"? Da. Jer, na tom univerzitetu se školovalo nešto preko 50 dobitnika Nobelove nagrade, dva predsednika SAD, a ako ste čuli za firme poput Gugla, Yahoo-a, Electronic Arts-a, Hewlett-Packard-a, Cisco-a, LinkedIn-a .. pa, eto, baš njihovi osnivači su studirali na Stenfordu. Dakle, nije mala stvar imati tu diplomu.

Četvrto, trener (Džim Harbou, koji je napustio Stenford ne bi li postao glavni trener San Francisko 49ers-a) neće mnogo da utiče na igru Laka u narednoj sezoni. Prosto, Harboua će najverovatnije naslediti jedan od njegovih ključnih pomoćnika, tako da će sistem igre ostati manje-više isti ili nalik dosadašnjem.

Peto, Endrju Lak se prilično dobro razume u štošta. Ne, ne pričam sada o tome da razume nemački (sedam godina je živeo u Nemačkoj, tri u londonu). Pričam o tome da je raznovrsan, a i ako nešto ne zna o AF - ima koga da pita. Ćale mu je bio kvoterbek Zapadne Virdžinije, tamo je sada sportski direktor, a NFL ga je svojevremeno poslao u NFL Europe. Dakle, i otac bi mogao da mu da koji korisan savet kada i zašto da zakorači među profesionalce. Nema sumnje da mu se i to desilo pre nego što je rekao "Ostajem kvoterbek AF-ekipe Stenforda još jednu godinu". Zapravo, možda on ostane i dve, imajući u vidu kakav momak je u pitanju.

No comments:

Post a Comment