15.7.10

Šta se to dešava sa NCAA? (po 10 pitanja i odgovora)

Neko će reći "Gde si do sad!?" ali.. iako je ovo blog posvećen američkom fudbalu i to onom koji se igra na univerzitetima (tzv. "koledž fudbal") ipak leto donosi neki predah. Bar se tako čini na prvi pogled.

U NCAA (ajd da tako zovemo celu tu koledž priču o američkom fudbalu) ne da nije bilo predaha, nego se digla bura veća nego bilo koja godinama unazad. Razlog su prelasci iz konferencije u konferenciju, o čemu u minijaturnom obliku sledi deset pojašanjenja i to u formi pitanje - odgovor.

1. Što su za koledž fudbal bitne konferencije?

Zato što timovi 80-90% svojih utakmica tokom sezone igraju unutar svoje konferencije, tako grade reputaciju (čitaj: uzdižu se i padaju na rang-listama koje odlučuju ko igra za prvaka a ko će u neke druge Boul utakmice) a naravno - stvar je i tradicije biti prvak konferencije na kraju sezone (a pre tih Boul mečeva).

2. Dobro, i? Šta se tu bitno pa desilo između prethodne i sledeće sezone?
Jedno veliko svašta i jedno veliko ništa. U sezoni koja je pred nama (2010/2011) sve ostaje po starom. Ali se od sledećeg leta dosta toga menja jer su neki rešili da promene sredinu u kojoj se nadmeću.

3. Kakvu korist imaju timovi koji su promenili konferencije?
Novčanu, pre svega. Postoje konferencije koje su tradicionalne sile, ili bar u novije vreme, a postoje i one koje muku muče da namaknu dovoljno para za potrebe svih svojih članova.

4. Aha, dakle otišli gde će im biti bolje. I šta sad?
Dolazi do velikih promena i u sistemima takmičenja pojedinih konferencija. Neke koje su imale samo ligaški deo takmičenja i po broju ostvarenih pobeda unutar konferencije dobijale šampiona - sada će zbog uvećanog broja timova (ili prelaska sa neparnog na paran broj učesnika) organizovati svoja lična konferencijska finala.


5. Šta znači "Big 12" je naprasno postao "Big 10"
Postojale su godinama unazad dve konferencije sličnog imena. Big 12 i Big 10. Istina, u ovoj drugoj se takmičilo 11 ekipa, a iz ove brojnije - upravo su dva tima rešila da je napuste. Kada se od dvanaest oduzme dva (odoše Nebraska i Kolorado, svako u svom pravcu) dobije se "novi Big 10". Mada, to je više šala, konferencije (još uvek) nisu promenile imena.

6. Što je pa to bitno? Otišao neki tamo Kolorado kojekuda... pa?

Naizgled nije mnogo bitno, jer su u Big 12 ostali i timovi kao što su Teksas, Oklahoma... pa i Teksas Tek, Mizuri, Kanzas, itd.

7. Ček, ček... pa jel bitno ili nije bitno?
O, da. Itekako. Jer je i Juta krenula novim putem, pa čuveni mali Bojsi Stejt, te tako imamo četiri tima koja će od 2011. igrati u novim konferencijama i potpuno promeniti njihovu strukturu.

8. Ok, ko je otišao gde?!

- Big 12 su napustila dva tima:
a) Kolorado (otišao u Pac 10, gde igra između ostalog USC, ali i Oregon, Arizona, Stenford, Kalifornija, Vašington, UCLA...)
b) Nebraska (otišla u Big 10, gde su Ohajo Stejt, Mičigen, Ajova, Pen Stejt, Viskonsin...)
- Malo priznatu, ali konferenciju koja je prošlu sezonu završila sa tri tima u Top20, Mountain West napustila je Juta. Rešila i ona da ide u Pac 10, poput Kolorada)
- Mountain West je ostao na devet ekipa, jer im je stigao Bojsi Stejt, pa će biti pravo uživanje videti ih protiv TCU-a, Brigam Janga...
Bojsi je napustio još manje cenjeni Western Athletic Conference, gde su ostali Nevada, Fresno, Ajdaho, Havaji...

9. Ok, ovi su otišli, oni otišli.. Jel' menja, bre, to nešto bitno za sezonu koja uskoro počinje!? I kad ona uopšte počinje?

Prvog vikenda septembra. Kao i obično - tačno nedelju dana pre prvog kola NFL-a. I biće sve, manje ili više, isto kao i prošle sezone. Što se sistema takmičenja tiče.

10. I, šta je zaključak ove priče?
Može da ih bude nekoliko. Meni je fina ideja o tome da se Pac 10 ubuduće zove twelve pack. Pardon, 12 Pac ;)

No comments:

Post a Comment