25.7.10

Trenerska vrteška i najveća kazna

Mnogo toga se vezanog za NCAA trenere dešavalo između prošle i sezone 2010/2011. Ne, Džo Paterno nije napustio Pen Stejt, vodiće čuvene "Nitani lavove" kao glavni strateg po rekordni 45. put (neverovatno, zar ne?). 

Ne pomišlja čovek da stane, iako je tu ulogu preuzeo još davne 1966. i iako je ostvario nestvarne 394 pobede, uključujući i 24 u Boul mečevima. No, neki drugi više nisu tu, a neki su promenili radna mesta. Da vidimo ko i zašto. A i da vidimo koje su to najveće sankcije izrečene u međuvremenu, delom i zbog "trenerske nebrige".

Alabamu i dalje vodi Nik Sejben, Teksas je i dalje u rukama Meka Brauna, Majami i dalje veruje u svog bivšeg igrača Rendija Šenona, Oklahoma Bobu Stupsu, i tako redom. Pa ipak, bilo je značajnih promena, čak i - značajnih odustajanja od promena.

Čitava trenerska vrteška počela je još krajem prošle sezone kada je Notr Dejm ostao bez svog stratega Čarlija Vajsa, koji se proslavio kao ofanzivni koordinator (OC u daljem tekstu) prvih šampionskih NFL generacija Nju Inglanda u 21. veku. Umesto njega je doveden Brajan Keli koji je od Sinsinatija napravio moćnu spread-mašineriju. Nije to naišlo na odobravanje u ekipi koju je predvodio, pa ga je javno isprozivala i zvezda ekipe Mardi Gilijard, WR kog je na draftu 2010. odabrao Sent Luis u četvrtoj rundi. Kako li će "Fighting Irish" posle decenija i decenija tradicionalnog, konzervativnog a neretko do perfekcije uigranog AF, transformisati u "novotariju koja donosi pobede", tzv. "spread napad", na Keliju je da da odgovor.


Nedugo zatim zatekla nas je vest da je Urban Majer morao da odustane od obavljanja trenerskih poslova u ekipi Floride zbog zdravstvenih tegoba, o čemu je bilo reči i na ovom blogu. Ispostavilo se da su "bolovi u grudima" samo prolazne prirode, pa će Urban i dalje da vodi Gejtorse, ali bez QB-a Tima Tiboua koji ode u NFL (Denver Bronkos).

Urban je ostao i bez svog defanzivnog maga, DC-a Čarlija Stronga koji je prihvatio poziv Lujvila da bude njihov glavni trener. Da defanzivni koordintori umeju da naprave ršum tamo gde se pojave kao glavni stratezi pokazuje i primer Boa Pelinija: nakon što se rastao sa Lesom Majlsom, kome je napravio šampionsku odbranu LSU-a, preuzeo je Nebrasku i od sasvim prosečne ekipe stvorio tim kome je samo jedan sekund nedostajao da prošle sezone osvoji konferencijsku titulu u borbi sa potonjim NCAA vice-šampionom Teksasom.

Defanzivi su se posvetili i u Džordžija Teku, gde je glavni trener Pol Džonson već napravio čudo sa svojim napadom koji se kod nas neretko naziva "triple option" mada to baš i nije najsrećnija definicija. Za odbranu će se ubuduće brinuti Al Groh, bivši glavni strateg Vejk Foresta, Virdžinije i Njujork Džetsa. Sa druge strane, Kentaki je posle odlaska u penziju Riča Bruksa kormilo ekipe poverio njegovom dosadašnjem pomoćniku Džokeru Filipsu. A koliko "Wildcats"-i Kentakija čekaju na uspeh govori i podatak da su poslednju SEC titulu uzeli kada ih je vodio Pol "Bear" Brajant.

Ipak, najveća čudesa desila su se u i oko USC-a. Čuveni "Trojanci" ostali su bez Pita Kerola odmah posle sezone u kojoj je doživljen najveći krah od kada je on preuzeo Južnu Kaliforniju. Naizgled, razlog za odlazak je jednostavan: šansa da u NFL-u vodi Sijetl. Ipak, kako je taj transfer obavljen usred analize nelegalnih radnji koje su se dešavale vezano za USC, sve je odmah povezano u jednu priču.

Oštre kazne za USC

Zbog kršenja NCAA pravila o univerzitetskom sportu, USC Trojanci neće moći da naredne dve sezone nastupaju u Boul utakmicama, naredne tri sezone uskraćeni su za po 10 sportskih stipendija za igrače AF, a obrisani su im rezultati ostvareni na kraju 2004. i početkom 2005. godine, kada je USC u borbi za titulu pobedio Oklahomu. Zašto? Zato što su dozvolili da se dešavaju neke stvari koje su protivne propisima. Recimo, Redži Buš (tada raningbek Trojanaca, sada Nju Orleansa) je kao student povezan sa nekoliko marketinških agenata, utvrđeno je da je primao novac, da su njegovi roditelji dobili novac da kupe kuću, a on je dobio automobil, nameštaj, boravke po hotelima, koristio usluge limuzina-servisa, i ko zna šta još...


Univerzitet Južna Kalifornija je nakon ovih oštrih sankcija doneo odluku da vrati repliku Hajsmanovog trofeja koju je Buš tada dobio, a do avgusta će iz zgrada USC-a biti povučeni svi dresovi, prekrečeni svi murali i sve što je Redžija Buša ikada povezivalo sa ovim univerzitetom. Slaba vajda, jer je ugled (?) urušen, a igrači koji su juniori ili seniori (poslednje dve godine studiranja, jelte) dobili su slobodu da tokom trajanja kazne menjaju sredinu - bez da moraju da pauziraju jednu godinu kao što je to inače red. I, ne samo da su neki već rešili da to iskoriste, već su i neki koji su trebalo tek da zaigraju u dresu Trojanaca to odbili da učine posle ovog skandala. Tipa Šontrel Henderson, "prvi pik" među ovogodišnjim srednjoškolskim pridošlicama u NCAA kada je reč o ofanzivnim linijašima.

Još reč-dve o trenerima

USC je, posle odlaska Pita Kerola u NFL, preuzeo niko drugi do Lejn Kifin - bivši trener koledž ekipe Tenesija a i Ouklend Rejdersa sa kojima je ostvario 5 pobeda u 20 mečeva. Sa "Volonterima" u Tenesiju počeo je da gradi mali NFL tim, jer je doveo stručni štab sastavljen od trenera koji su izgradili imena upravo u profesionalnoj ligi, a onda je naprasno napustio Tenesi i latio se posla u Trojancima. Nije ni on imun na neuobičajene poteze, pa je tako u julu angažovao za OC-a Kenedija Poulu, dosadašnjeg pomoćnog trenera u Tenesi Titanima. To je šokiralo tamošnjeg glavnog stratega Džefa Fišera, koji je objavio da nije ispoštovana uobičajena procedura ("Halo? Ćao Džef.. Hteo bih da porazgovaram sa tobom, jer bih voleo da tvog pomoćnika angažujem na mesto mog OC-a, i to baš u Univerzitetu gde si ti studirao"). Tako je Lejn uvećao broj ljudi u Tenesiju koji ga od ove godine ne podnose.

Ipak, nije sve u koledž-fudbalu tako crno. Naprotiv. Evo i jednog zanimljivog primera i to o modernim sredstvima komunikacije. Analizirajući ponašanje svojih igrača, strateg Arkanzasa Bobi Petrino je počeo da govori i o njihovom korišćenju interneta, a onda je za jednog naveo da mnogo voli da posećuje svoj "Facemask page".

Fejsmask.. fejsbuk. Sve je to, zapravo, nebitno jer je koledž-sezona - sve bliže i bliže...

No comments:

Post a Comment