12.12.10

O nagradama i promenama

Kako se onaj zvanični deo sezone u koledž-fudbalu završio, na red su došle i nagrade ali i neki rastanci. Kako trenerski, tako i konferencijski, poput odlaska čuvenog TCU u bolju, Big East konkurenciju.

Za najboljeg igrača koledž-fudbala u 2010. izabran je kvoterbek Ouburna Kem Njuton, kome je pripao čuveni "Hajsmanov trofej".

Njuton je u glasanju 870 predstavnika medija i 55 prethodnih dobitnika dobio 2.263 bodova (jer je sezonu završio sa 1.409 jardi trčanjem + 21 TD, kao i 2.589 jardi dodavanjem + 28 TD, predvodeći neporaženi Ouburn do BCS finala u kome će igrati sa Oregonom). Drugi je u izboru za Hajsmanov trofej bio QB Stenforda Endrju Lak (1.079 bodova), treći raningbek Oregona LaMajkl "Perica" Džejms (916), a četvrti QB Bojsi Stejta Kelen Mur (635).

I dok je Kem Njuton dobio i Maksvel nagradu (za "naj-igrača") i Volter kemp nagradu (za "igrača godine") i Dejvi O'Brajan nagradu (za "naj-kvoterbeka"), evo i ostalih dobitnika, ali i značajnih trenera koji menjaju svoje radno mesto.
Pojedinačne nagrade u koledž-fudbalu za sezonu 2010/2011:

Naj RB: LaMajkl Džejms, Oregon ("Douk Voker" trofej)
Naj QB među seniorima: Skot Tolzin, Viskonzin ("Džoni Juintas golden arm")
Naj WR: Džastin Blekmon, Oklahoma Stejt ("Fred Biljetnikov" nagrada)
Naj TE: Di-Džej Vilijams, Arkanzas ("Džon Meki" trofej)
Naj "unutrašnji linijaš": Gejb Karimi, Viskonziin ("Outlend" trofej)
Naj linijaš: Nik Feirli, Ouburn ("Vins Lombardi" nagrada)
Naj centar: Džejk Kirkpatrik, TCU ("Rimington" trofej)
Naj "defanzivac": Patrik Piterson, LSU ("Čak Bednarik" nagrada)
Naj odbrambeni igrač godine: Da'Kuan Bauers, Klemson ("Bronko Nagurski" nagrada)
Naj LB: Von Miler, Teksas A&M ("Dik Batkus" nagrada)
Naj DB: Patrik Piterson, LSU ("Džim Torp" nagrada)
Naj kiker: Dan Bejli, Oklahoma Stejt ("Lu Groza" nagrada)
Naj panter: Čejs Henri, Florida ("Rej Gaj" nagrada)
Naj DE: Da'Kuan Bauers, Klemson ("Ted Hendriks" nagrada)

Kada je o trenerima reč, najviše bure izazvala je odluka Urbana Majera da napusti Floridu. I ne čudi, em je to već uradio prošle godine zbog zdravstvenih problema pa se odmah predomislio, em više nema dominantnog QB-a poput Tima Tiboua, em je učinak 7-5, a svega 4-4 u istočnoj diviziji SEC konferencije daleko ispod očekivanja. I njegovih, i "Gejtorsa".
Florida je zatim napravila prilično iznenađujuć potez, jer je uspela da otme Teksasu njihovog harizmatičnog defanzivnog koordinatora Vila Masčempa, i imenuje ga za svog glavnog trenera. Masčemp je od strane Teksasa već uveliko bio imenovan za narednog trenera, čim čuveni Mek Braun napusti mesto šefa stručnog štaba, ali je mladom stručnjaku izgleda dosadilo da čeka da mu mentor ode u penziju, pa je rešio da prihvati poziv "Gejtorsa"

TCU ide u Big East konferenciju, gde su još i Konektikat (ove sezone sa učinkom 7-4), Zapadna Virdžinija (8-3), Pitsburg (6-5), Sirakjuz (7-5), Južna Florida (7-4), Lujvil (6-6), Sinsinati (4-7) i Ratgers (4-7). TCU, koji je završio sezonu bez poraza, ali završio kao treći na BCS listi jer je nastupao u slabašnoj Mauntain West konferenciji, odlučio se na ovaj potez ne bi li u sezonama koje dolaze pojačao svoje šanse da se domogne borbe za titulu. Sada će to morati da dokaže u duelima sa mnogo jačim rivalima nego što su to bili npr. Novi Meksiko (1-11 ove sezone), UNLV (2-11), Kolorado Stejt (3-9) i tome slično.

No comments:

Post a Comment