5.12.10

Pregled kola: Završni, 14. vikend

Okončan je najlepši deo sezone koledž-fudbala (ako se izuzme jedini meč 15. kola, Army - Navy), jer sada sledi nekoliko nedelja pauze pre nego što se 60-ak od 120 timova iz elite oproba u Boul utakmicama.

Mnogo puta pominjani BCS sistem rangiranja ekipa (privatno organizovan od strane šest najjačih konferencija koje koriste raznorazne matematičke formule, kompjuterske računice, glasove stručnjaka i "stručnjaka" ne bi li se oformila rang-lista u kojoj timovi izvan ovih šest konferencija gotovo da nemaju šansu da dođu do meča za titulu) - i ovoga puta je kreirao ko će igrati za titulu. Zapravo, za BCS titulu, ako ćemo pošteno. I, igraće Ouburn - Oregon, timovi koji su uz TCU jedini neporaženi u ovoj sezoni. Ah, da.. treba li pominjati da je TCU iz previše slabe konferencije, pa da zato nije ni došao u obzir da bude akter finala?

Evo i kako se odvijalo završno, 14. kolo u kome su na programu bila i finala u onim konferencijama koja finala imaju (a ne samo ligaški, prvenstveni sistem kao u našem fudbalu).


Ouburn - Južna Karolina

Kem Njuton je čudo od koledž-kvoterbeka i tu dileme nema. Uostalom, sa svojih šest tačdauna u finalu SEC konferencije protiv Južne Karoline (za više nego ubedljivih 56:17) pokazao je da spada u elitu. Pritom je postao tek drugi QB u istoriji koledž fudbala (misli se na "prvu ligu") sa preko 20 tačdauna trčanjem i dodavanjem u jednoj sezoni. To što je na kraju sezone muku mučio sa optužbama da je znao (ili nije) da je njegov otac tražio novac kako bi on prešao iz "nižerazrenog koledža" u neki veći, možda je priča za sebe, ali je i priča za sebe kako se on smireno na terenu ponašao upravo u tim danima strepnje oko eventualne suspenzije. Ispostavilo se istragom da je to nestašni otac sve radio na svoju ruku, pa je nesuđeni QB Floride, koju je napustio u vreme vladavine Tima Tiboa, odigrao u finišu sezone i poveo Ouburn do meča za titulu. Evo kako je taj skučeni napad "Tigrova" (a skučen je jer trener Džin Šizik i ofanzivni koordinator Gas Malzan - imaju bar stotinak "trik" akcija koje ne koriste zbog Njutonovih fizičkih predispozicija i odlične ofanzivne linije) - deklasirao Južnu Karolinu koja je na svom putu do SEC finala pobedila i Alabamu, i LSU, i Džordžiju, i Tenesi.


Oregon Stejt - Oregon

Čuveni "građanski rat", kako zovu rivalstvo u Oregonu, pripao je gostujućim "patkama" - ekipi koja je svojim "spread" napadom dominirala ove sezone u koledž-fudbalu, postižući 50-ak poena po meču. Bukvalno. Oregon je zbog toga, čim je branilac titule Alabama izgubila od Južne Karoline, zaseo na sam vrh rang-liste, pa više i nije bilo važno da li će ga Ouburn prestići jer je bilo gotovo izvesno da niko neće moći da zaustavi ekipu trenera Čipa Kelija na putu do meča za titulu nakon što je pregrmela duel sa, tada povredama oslabljenim, timom Stenforda. Evo kako je Oregon došao do pobede od 37:20 nad Oregonom koji je igrao bez prve zvezde, Džakiza Rodžersa, a koji je imao dva odlična drajva na početku treće deonice, no umesto tačdauna - odbrana "pataka" predvođena Brendonom Beirom i Kejsijem Metjusom, pobrinula se da šutevi za fild gol budu jedini razlog za radost velikog rivala.


Nebraska - Oklahoma

Nebraska je svoj poslednji meč u Big 12 konferenciji započela sjajno iako je nastupila bez mlade zvezde, QB-a Tejlora Martineza. Ali, ni vođstvo od 17:0 nije bilo dovoljno za trijumf nad Oklahomom koja je već na poluvremenu preuzela vođstvo, a onda uz jedan FG u četvrtoj deonici došla do konačnih 23:20.


Virdžinija Tek - Florida Stejt

Nakon poraza od Bojsi Stejta na startu sezone a onda i šoka - izgubljenog meča od drugoligaša Džejmsa Medisona, niko nije davao šanse Virdžiniji Tek da se oporavi do kraja prvenstva. Dobro, možda su neke kritike na ovom blogu bile i preoštre jer je trener "Hokies"-a Frenk Bimer umeo da potpuno umrtvi igru ekipe koja ima dva fantastična trkača, Darena Evansa i Rajana Vilijamsa, kao i lucidnog QB-a Tajlora Tejlora. Ali, upravo su se oni pobrinuli da u finalu Atlantic Coast konferencije (ACC) savladaju Floridu Stejt sa 44:33, iako su "Seminoles"-i ovu sezonu odigrali iznad svih očekivanja od kada je Džimbo Fišer preuzeo komandnu palicu od legendarnog trenera Bobija Baudena. Evo detalja sa ACC finala, u kome je VA Tech došao do treće konferencijske titule u poslednje četiri godine:


USC - UCLA

Po jubilarni 80. put "trojanci" i "Bruin"-i igrali su za trofej "Victory bell", i to na kraju sezone u kojoj se baš i nisu previše proslavili. USC, naravno, zbog oštrih kazni od strane NCAA (dve godine bez učešća u Boul utakmicama + 2 x 10 sportskih stipendija manje po jednoj sezoni a sve zbog nelegalnih radnji vezanih za igrače "trojanaca" i NFL agente). Evo kako je Univerzitet Južna Kalifornija došao do učinka 8-5 u ovom šampionatu, i to uz odličnu partiju iskusnog RB-a Alena Bredforda (skoro 300 osvojenih jardi na ovom meču, od čega 212 iz 28 trčanja).


Arizona - Arizona Stejt

Za ljubitelje dobrih igara specijalnih timova evo jednog snimka ne baš sjajnog kvaliteta, ali dovoljno dobrog da pokaže koliko su "specijalci" važni. U tradicionalnom "pustinjskom rivalstvu" Arizona je i kao domaćin, a i kao bolje rangiran tim važila za favorita protiv Arizona Stejta, ali su gosti uspeli da sa dva blokirana PAT-a, najpre na kraju 4. četvrtine, a onda i u drugom produžetku, dođe do pobede od 30:29. U glavnoj ulozi Džejms Bruks, koji je i blokirao oba šuta "Wildcats"-a.


Fresno Stejt - Ilinois

Iako su za rivala imali Ilinois, koji u svojim redovima ima jednog od najkonkretnijih raningbekova koledž-fudbala, Majkla Lešora, "Buldozi" Fresno Stejta uspeil su da dođu do pobede i sezonu okončaju sa učinkom 8-4. Dobrim delom i zbog nove sjajne partije njihovih defanzivnih linijaša predvođenih Krisom Karterom. Evo rekapitulacije sa tog duela:

No comments:

Post a Comment