5.10.10

Pregled kola: 5. vikend

Toliko iščekivani peti vikend nove sezone koledž fudbala je za nama. A sa razlogom je bio iščekivan: mali milion derbi duela, neki od najvećih okršaja koje ovaj sport nudi svojim zaljubljenicima, sudari različitih svetova na jednoj strani, stogodišnje tradicije na drugoj, preokreti u stilu "od sjaja do očaja i nazad - u nekoliko sekundi", pa i neka od najboljih hvatanja.

Sve to desilo se u petom vikendu, pa zato da ne gubimo vreme jer - vreme je za novi pregled kola.


(4.) Oregon - (9.) Stenford

Sudar različitih AF-svetova pripao je Oregonu, koji je nastavio da postiže preko 50 poena po meču i protiv do sada najjačeg rivala na kog su "Ducks"-i natrčali. Konačnih 52:31 u korist "pataka" nije se, međutim, moglo ni naslutiti u prvoj četvrtini u kojoj je Stenford poveo sa 21:3 uz gotovo bezgrešnu egzekuciju, naročito onih situacija nastalih superničkim greškama. No, upravo je ponašanje posle grešaka omogućilo Oregonu da do sada nesavladane "Kardinale" pobedi i dođe do učinka 5-0.

Na primer, kornerbek "Ducks"-a Klif Heris je napravio fambl prilikom vraćanja ispucavanja, a onda je nedugo zatim, tri akcije kasnije, gostujući tim poveo sa 14:3. Njegov saigrač, mladi QB Oregona Deron Tomas, bacio je dve presečene lopte u prvom poluvremenu, pa i ne čudi što je njegova ekipa gubila. Ali, u nastavku su obojica, poput ostalih saigrača, zablistala: Heris je dva puta presekao dodavanja Endrjua Laka, jednog od najboljih pro-style kvoterbekova u koledž-fudbalu, a QB Tomas je meč završio sa 117 istrčanih jardi i 238 bačenih, uz 4 TD. Dodate tome i 257 jardi koje je osvojio raningbek LaMajkl Džejms, postigavši pritom tri tačdauna, i jasno vam je kako je do sada impresivni Stenford opduvan na Oucen stadionu.

Evo kako izgleda taj skoro savršeni spread napad Oregona za koji se može reći da ga krase četiri segmenta: 1) option run kvoterbeka (u zavisnosti šta radi defanzivni end); 2) izuzetni RB koji, iako sitan, uopšte se ne libi da trči kroz sredinu; 3) mali milion screen dodavanja, bilo uz motion igrača ili bez njega; 4) surova duga dodavanja, kada se protivnik "navuče" da brani "konstantna" dodavanja "u stranu". Uostalom, evo kako to izvode "patke":


(1.) Alabama - (7.) Florida

Čuvena priča pojedinih američkih novinara da je ovo "najveći derbi u svetskom sportu" naravno da nije tačna. Ali da mečevi Alabame i Floride imaju itekaku draž poslednjih godina - imaju. Zapravo, imali su. Ovoga puta Alabama je, kao branilac titule koji je u novu sezonu ušao gotovo sa svim snagama kojima je stigla do trona, prosto pregazila Floridu. Ili, tačnije rečeno, iskoristila je neiskustvo su redovima rivala da rano povede, a potom je svojim udarnim RB-tandemom Ingram - Ričardson dokrajčila "Gators"-e. Evo kako je to sa 31:6 deklasirana Florida koja je i pored mladog sastava mogla mnogo više da njen trener Urban Majer nije previše želeo da od "momka koji igra na pet pozicija" Treja Burtona na prečac stvori "novog Tima Tiboua" (uključujući i zaštitni znak TT-a, "skok-šut". Pardon, "skok-dodavanje).


(21.) Teksas - (8.) Oklahoma

"Red River rivalry" nije baš doneo neki naročit kvalitet, delom zbog potpune rekonstrukcije ekipe Teksasa i nešto manje primetne, ali takođe ogromne, kad je reč o Oklahomi. Teksas je na kraju izgubio sa 28:20, mada meč nije bio ni najmanje rezultatski neizvesan kao što bi to moglo da se zaključi na osnovu konačnog rezultata. Oklahoma je uz fina trčanja DeMarka Mareja povela sa 28:10 uoči deset završnih minuta, a Teksas je potom bio na korak od iznenađenja: tačdaun + FG bili su dovoljni da se zaostatak smanji na "-8", favorizovani protivnik na je na minut do kraja nateran da pantuje loptu ali... Ali, Teksas nije uspeo da je se domogne. Evo kratkog pregleda ovog derbija:


Tenesi - (12.) LSU

Nekima možda čudno, nekima i ne, tek - Tenesi ove godine igra dobro. Istina, Oregon ih je preslišao (13:48) ali tek posle preokreta, Florida je pobedila "volontere" sa 31:17 iako je do 5 minuta pred kraj treće deonice rezultat bio 10:10. Sa druge strane našao im se ovoga puta LSU, pomalo smušen od početka sezone kada je o napadu reč (dok odbrana briljira, a u specijalnim timovima zvezda celog NCAA je defanzivac Patrik Piterson sa 28 jardi prosečno prilikom vraćanja ispucavanja i 23,6 jarde prosečno vraćenim pantovima, od kojih je dva odneo u protivničku endzonu). Drama nije izostala ni ovoga puta, jer je Tenesi imao vođstvo od 14:10 a LSU u poslednjim sekundama došao do same protivničke endzone. Tajmauta više nije imala na raspolaganju ekipa "Tigrova" trenera Lesa Majlsa, dragocene sekunde su isticale, a onda se još desio i očajan snep koji je otišao desetak metara dalje od željenog mesta. "Volonteri" su počeli da slave, ali... Imali su u toj situaciji previše igrača na terenu, i poslednji trenuci morali su da budu odigrani "još jednom". Pogledajte tu ludnicu:


(18.) USC - Vašington
Navijačica Vašingtona slavi usred Koloseuma
"Trojanci" obično nemaju problem sa "Haskijima" iz Vašingtona, naročito kada igraju kući. Na terenu "Koloseuma" Vašington nije slavio od 1996, ali.. mnogo toga se u ovih meseci promenilo u redovima nekada čuvenog USC-a. Najpre surova kazna za prekršaje zbog nelegalnih radnji kojima su pribegavali igrači a univerzitet Južna Kalifornija ih nije sankcionisao, a potom i odlazak nekih od najvećih talenata iz ovog "tima snova" (na šta su imali pravo kada je "Trojancima" izrečena sankcija od dve godine bez prava učešća u Boul utakmicama). Na sve to - stigao je u goste tim predvođen bivšim ofanzivnim koordinatorom USC-a, Stivom Sarkizijanom, koji je prošle godine uspeo da pobedi "Trojance" tada predvođene Pitom Kerolom, ali kući. Ovoga puta, Vašington je slavio u gostima, takođe uz fild gol u poslednjim trenucima utakmice. Pogledajte detalje sa ovog meča:


(17.) Ajova - (22.) Pen Stejt

Sudar dve ekipe sa učinkom 3-1 u prva četiri kola bio je ujedno i susret retkim timova sa "pro stilom" napada (u kojima ful bek nije nikakvo "čudo", već sastavni deo ofanzivnih formacija). A i susret dva tima iz Top25. Naravno, previše mlada ekipa nikada starog trenera Džoa Paterna poražena je na gostovanju Ajovi, koja je slavila sa sa 24:3, ali su "Hawkeyes"-i i pored fantastične defanzivne linije predvođene defanzivnim endom Edrijanom Klejbornom, imali mnogo muka kada su se "Nittany Lions"-i razigrali u drugom poluvremenu. Evo nekih od dobrih poteza Ajove sa ove utakmice, u kojoj je briljirao Klejbornov saigra sa linije, defanzivni tekl Kristijan Balard, koji izrasta u jednog od najboljih na toj poziciji u čitavom koledž-fudbalu.


(24.) Mičigen Stejt - (11.) Viskonzin

Još jedan susret timova iz Top25, mada treba reći da zvanična BCS lista još uvek nije "izašla", pa se u prvoj polovini sezone kao "zvanična" rangiranja koriste ona koju objavljuje novinska agencija Asošijejted pres. Zamislite da kod nas novinari objave da "najbolji fudbal igraju Mladost iz Apatina i Mokra Gora, pa da kao takvi - oni jedini imaju pravo da nastupe u meču za titulu" ... pa, novinare bi rastrgli, zar ne? No, bilo kako bilo, Mičigen Stejt je još jednom zanimljivom partijom došao do pobede, ovoga puta sa 34:24, i tako na najbolji način, ostavši neporažen, najavio unutar-državni obračun sa Mičigenom, koji i dalje zna samo za pobede (istina, "mršava" je pobeda nad Indijanom od 42:35, ali i je dalje pobeda). Evo detalja sa meča u kome su "Spartanci" Mičigen Stejta savladali Viskonzin "Badgers"-e:


Kolorado - Džordžija

Džorždija, usred tranzicije ali i suspenzije svoje najveće zvezde, hvatača Ej Džej Grina, uopšte ne liči na sebe. Rezultati (učinak 1-4) to najbolje svedoče. Zato možda i ne čudi što je čak i Kolorado uspeo da pobedi "buldoge" (29:27 uz sjajno pozvan blic prilikom poslednjeg drajva Džordžije, kada je lajnbeker Biti uspeo da napravi fambl a njegovi saigrači pokupe loptu pre nego što su gosti uspeli da "istroše vreme" i šutnu fild gol za pobedu). No, ta utakmica se nije našla u pregledu kola zbog takve završnice, dosta je jedna ludnica (Tenesi - LSU) za jedan tekst. Ne, ova utakmica je pomenuta zbog povratka Ej Džej Grina i njegovog spektaklularnog hvatanja za tačdaun. Uživajte:


Utakmice koje ne treba propustiti:

Subota, 21:30h po našem vremenu
(18.) Mičigen - (17.) Mičigen Stejt
(19.) Južna Karolina - (1.) Alabama
(14.) Florida - (12.) LSU
(13.) Majami - (23.) Florida Stejt
(16.) Stenford - USC

No comments:

Post a Comment