31.10.10

Pregled kola: 9. vikend

Kada večiti derbi ostane to i pored loše forme oba tima, kada se osveta servira na terenu velikog rivala i pritom mu date preko pedeset poena, kada panter postigne odlučujuće poene a neporaženi timovi počnu da padaju jer se neko usudi da protiv njih sa loptom u ruci pretrči više od 300 jardi na jednom meču...

... onda dobijete jedan sasvim običan vikend u ludoj sezoni koledž-fudbala. Upravo takvo je bilo 9. kolo, u kome su se proslavili mnogi, a neki i ozbiljno najavili da ne odustaju od borbe za titulu.

Krećemo.


(24.) USC - (2.) Oregon

Svi već znamo koliko su čuveni USC Trojanci osakaćeni zbog svog činjenja (i ne činjenja), odnosno oštrih kazni koje im je izrekla NCAA. No, i pored toga što ostali bez dugogodišnjeg trenera, što narednih godina neće moći da dele po 10 sportskih stipendija za svoj AF-program i što u dve sezone neće moći da učestvuju u Boul utakmicama, Trojanci su pružili jak otpor najefikasnijem napadu koledž-fudbala.

No, "pružiti jak otpor" nije dovoljno da se pobedi Oregon. Postigao je USC pred svojom publikom 32 poena, no "Ducks"-i su na ovom gostovanju postigli 53 i nastavili seriju nepobedivosti. Za nju su ovoga puta zaslužni trenutno najkorisniji RB u NCAA, LaMajkl Džejms sa 239 jardi i tri TD-a, mladi QB Deron Tomas je tri od svoja četiri TD-dodavanja bacio u naručje Džefa Mela, pa i ne čudi što su "patke" napravile preokret i, baš kao protiv moćnog Stenforda, na kraju došli do ubedljive pobede. Evo i kako:



(18.) Ajova - (5.) Mičigen Stejt

Serija nepobedivosti Mičigen Stejta prekinuta je u Ajovi, gde je savršeno funkcionisala odbrana "Hawkeys"-a. Predvođena defanzivnom linijom koja je naučila lekciju iz prošlonedeljnog velikog okršaja sa Viskonzinom, Ajova je zbrisala "Spartance" i na kraju slavila sa ubedljivh 37:6. Evo nekih detalja sa tog meča, na kome je sejfti Tejlor Seš još jednom predvodio sekondari "Hawkeys"-a.


(14.) Nebraska - (7.) Mizuri

Mizuri ima opasno ubojit napad iz svojih spread formacija. Ali, Nebraska ima trenera Boa Pelinija koji je bio defanzivni koordinator sjajne šampionske odbrane LSU-a, iz vremena kada su ti Tigrovi došli do titule. Ovi Tigrovi iz Mizurija koji su došli u goste Nebraski upravo su se susreli sa defanzivom za koju retko ko nađe lek. Nebraska je pregazila goste, uz čak 307 jardi trčanjem Roja Helua, za konačnih 31:17, mada je već kod 24:0 u prvoj četvrtini bilo jasno ko će slaviti pobedu.


Misisipi - (1.) Ouburn

Kad već toliko spominjemo Tigrove, kako da zaobiđemo one koji su na prvom mestu prve ovosezonske BCS-liste? Ouburn je u meč sa Ole Miss-om ušao kao lider trke za učešćem u velikom finalu, a očekivanja je opravdao uz 572 osvojenu jardu. Naravno, i ovoga puta blistao je QB Kem Njuton, ali i neki drugi klinci. Na primer, sećate se spominjanja velikog srednjoškolskog duela u kome je Markus Latimor, sada zvezda Južne Karoline (koja je nedavno dobila Alabamu) bio nadigran od jednog drugog klinca, Majka Dajera? Dajer je ovoga puta osvojio 180 jardi trčanjem, prebrzi Ontario Mekejleb je devet puta dotakao loptu a osvojio 99 jardi, dok je Njuton uspeo da postigne i TD hvatanjem. I ne čudi, jer mu je loptu bacio sadašnji risiver, a godinu i po dana prvi QB Ouburna Kodi Burns. Pogledajte kako je funkcionisao napad najbolje rangirane ekipe protiv Misisipija:


O ostalima

Florida je u "najvećoj koktel-žurci", velikom derbiju u koji su oba tima ušla posle dosta posrtanja ove sezone, dobila Džordžiju u produžecima sa 34:31. Junak pobede bio je niko drugi do panter Čejs Henri koji je pogodio fild gol za trijumf.

Okršaj dva QB-a koje žele pažljivo prate NFL timovi (tačnije, 15 NFL timova je poslalo svoje skaute da bi ih gledalo u njihovom međusobnom duelu), potpuno je pripao Endrjuu Laku. On je protiv Vašingtona, čija se QB-zvezda Džejk Loker nije proslavio, bacao 26-19 za 191 jardu i TD, a Loker (14-7 za 64 jarde i 2 INT) se uklopio u sivilo ekipe koju je Stenford pregazio u gostima sa 41:0.

QB Džekori Heris je povređen u neočekivanom porazu (22.) Majamija od Virdžnije sa 24:19, pa mu sledi kratka pauza.

A kad smo kod povreda, one su osakatile "borbene Irce". Posrtanje Notr Dejma je nastavljeno: poraz od Tulse sa 28:27 i povreda QB-a Dejna Krista koji je odmah podvrgnut operaciji levog kolena, ali i RB-a Armanda Alena (kuk, sledi operacija, kraj koledž-karijere). A kraj i ovog pregleda kola. Osim, naravno, kratke najave sledećeg:

Šta obavezno gledati narednog vikenda?
(8.) Juta - (4.) Tcu
(13.) Stenford - (15.) Arizona
(12.) LSU - (6.) Alabama

No comments:

Post a Comment