11.10.10

Pregled kola: 6. vikend

Pao je i šampion. Za neke senzacionalne, za neke ne i toliko neočekivano ako se ima u vidu izuzetno podmlađena odbrana Alabame, ali u svakom slučaju najveće zasluge za prvi ovosezonski poraz BCS prvaka idu sjajnoj odbrani Južne Karoline koja je pred svojom publikom potpuno zaustavila trkački tandem Mark Ingram - Trent Ričardson i došla do velikog trijumfa.

No, nije taj meč jedini koji je obeležio šesto kolo ove sezone koledž-fudbala. Naprotiv. Bilo je tu svega i svačega, od velikog mičigenskogo derbija, preko tradicionalnog i ništa manje zanimljivog odmeravanja snaga između Stenforda i "trojanaca" sa UCS-a, ali i malo čarolije Lesa Majlsa u pobedi LSU-a na uvek nezgodnom gostovanju Floridi. Pa, da krenemo. Redom.


(19.) Južna Karolina - (1.) Alabama

Alabama je u ovaj duel ušla posle 19. mečeva bez poraza, ali je naišla na tvrd orah. Kako? Da li je Južna Karolina toliko dobra da ruši šampione? Ne, ali je imala pravi odgovor u pravom trenutku. Domaći "Gamecocks"-i, predvođeni trenerom Stivom Spurijerom, fokusirali su svoju odbranu na sprečavanje dobrih poteza Ingrama i Ričardsona, što istina nije lak zadatak ali je doneo važan efekat: iskoristivši sve svoje rane šanse, Južna Karolina je povela sa 21:3 pa je Alabama "pre vremena" naterana da juri rezultat, najčešće "kroz vazduh".

I, umalo je 'Bama uspela da napravi preokret baš kao i protiv Arkanzasa. Sa tri tačdauna trčanjem mladog RB-a Markusa Latimora, dva TD-a koje je na dodavanje Stivena Garsije uhvatio Alšon Džeferi, prošle sezone član idealne ekipe novajlija u koledž-fudbalu, "Gamecocks"-i su iskoristili svaku, pa i najmanju grešku prvorangiranog rivala i došli do konačnih 35:21. Što bi Spurijer pre meč rekao "Let’s give fate a chance to happen”. Upravo to su njegovi momci i uradili, evo i kako:



(18.) Mičigen - (17.) Mičigen Stejt

Veliki derbi Mičigena je odigran u En Arboru, gde su se sastale ekipe sa učincima 5-0. Činilo se do ovog meča da je QB Mičigen "Wolverines"-a Denard Robinson nezaustavljiv za rivale u koledž-fudbalu, ali je vrlo brzo nateran da sa svog omiljenog oružja, besomučnog trčanja za koje suparnici često nemaju rešanja, pređe na svoje daleko slabije "oružje": dodavanje. To je i koštalo Wolverines-e pobede. Najpre su domaći dozvolili Spartancima da se razmahnu, da sopstvenim trčanjima postižu tačdaune, a onda su ostali i bez podrške sa tribina "Big House"-a na kojima je bilo čak 113.065. Ne, nije publika okrenula leđa ekipi trenera Riča Rodrigeza, samo je ostala u šoku kako su lajnbekeri Spartansa, predvođeni sjajnim Gregom Džonsom, neutralizovali najjaču pretnju, a kako su sa druge strane Wolverines-i pregaženi trčanjima.

Pre tri godine je jedan od najbolji RB-ova koji je igrao za Mičigen, Majk Hart, posle pobede u mičigenskom derbiju rekao za Mičigen Stejt da je u pitanju "mlađi brat" (Univerziteta Mičigen), a rivali su dočekali osvetu, pa je njihov deo publike koji je došao u En Arbor konačno mogao da odgovori sa "little sister!". Evo kako su Spartanci došli do ubedljivih 34:17 na ovom gostovanju, na koje je pristigao i njihov trener Mark Dantonio, iako je pre tri sedmice doživeo srčani udar nakon čudesne pobede nad Notr Dejmom.


Stenford - USC

I ovoga puta drama nije nedostajala u duelu "kardinala" i "trojanaca" koji su se, valjda po prvi put posle nekoliko decenija, našli u ulozi autsajdera protiv Stenforda. I ovoga puta, kao i prošle godine, USC nije uspeo da slavi. A evo i kako i zašto:


(14.) Florida - (12.) LSU

Mečevi ne tako davnih šampiona (LSU 2003. i 2007, a Florida 2006. i 2008) gotovo su po pravilu sjajni, a ni ovoga puta uzbuđenja nisu izostala iz duela "Gejtorsa" i "Tigrova". Iako domaćin maltene iz početka gradi svoju imperiju, a gosti u ovom susretu predstavljaju tim tradicionalno odlične odbrane i konstatno "čas smo dobri, čas mnogo loši" napada, drama je trajala do samog kraja. I, naravno, kako to biva u takvim duelima, odlučuju potezi pojedinca. Ovoga puta trenera. LSU-a u ovom slučaju.

Blesavi Les Majls se 35 sekundi pre kraja odlučio na ne baš svakidašnji potez (njemu ne baš mnogo stran) - LSU čiji je trener je gubio sa tri poena razlike, došlo se do četvrtog dauna i svi u Gejnsvilu, čuvenoj "močvari aligatora", očekivali su logičan potez: pokušaj fild gola za izjednačenje. Gostujući "Tigrovi" su se i postavili da izvedu taj šut, ali je onda usledila ona čuvena čarolija - dodavanje "iza glave". Pogledajte, uostalom, i sami kako je holder Derek Helton bacio loptu kikeru Džošu Džesperu, koji se nije uplašio kada je "jajoglavo čudo" dodirnulo zemlju. I, svakako, kako je LSU potom došao do pobede.


Naravno, ljubitelji koledž-fudala sećaju se identične akcije iz meča u kome je LSU igrao protiv junaka ovog vikenda, Južne Karoline, sada već "davne" 2007. Kolt Dejvid je tada čitavu čaroliju LSU-a završio na lepši način:


Ohajo Stejt - Indijana

Nakon poraza Alabame, očekivano, Ohajo Stejt je odmah promovisan u prvorangirani tim koledž-fudbala, kada je o ovom trenutku ove sezone reč. Tome je pomogla i ubedljiva pobeda (38:10) nad Indijanom koja nije bila ni nalik ekipi koja je prethodnog vikenda namučila Mičigen. Evo kako to rade QB Terel Prajor i drugari:


Kanzas Stejt - Nebraska

Za kraj ovog pregleda kraći osvrt na "Cornhuskers"-e koji iz sjajnog defanzivnog tima izrastaju u ekipu sa odličnom egzekucijom sve popularnijeg napada u koledž-fudbalu ("naš QB ume da trči i voli da trči"). U glavnoj ulozi, protiv do sada (iznenađujuće) neporaženog Kanzas Stejta: Tejlor Martinez, mladi kvoterbek Nebraske koju smo do prošle sezone uglavom spominjali zbog Suha, a sada zbog njegovih sjajnih naslednika u defanzivnoj liniji o kojima će tek biti reči, kao i pomenutog QB-novajlije.


Šta gledati 7. vikenda?

Mičigen Stejt - Ilinois (do sada nezaustavljivi Spartanci protiv sve raspoloženijeg napada ekipe Rona Zuka)
Nebraska - Teksas (revanš na pomolu za prošlogodišnje konferencijsko finale kada je sekund delio Kolta Mekoja i Longhornse od poraza)
Ouburn - Arkanzas (raskošan protiv pro-style napada)
Sirakjuz - Pitsburg (tim sa učinkom 4-1 protiv onog sa 2-3. Ne, nekim čudom, Pitsburg je ovaj drugopomenuti. Budi li se to 'kjuz, stvarno?)
Viskonzin - Ohajo Stejt (pro-stil i masa TE protiv trenutno najbolje rangiranog tima)

No comments:

Post a Comment