27.10.10

Pregled kola: 8. vikend

Ovaj pregled kola nije baš običan. Obično se tu nađe 4-5 video zapisa sa najzanimljivijih utakmica, poneki fantastičan potez pojedinca i opis nekih igrača koji su se istakli.

Ali, pošto je koledž-sezona ušla u svoju drugu polovinu i pojavila se čuvena BCS rang-lista (ima je i na ovom blogu, sa desne strane), a ona određuje koji se timovi na kraju bore za titulu, onda ovoga puta ima malo reči i o njoj. Baš kao i o nekim sjajnim mečevima koji nisu "u centru pažnje" jer ne igraju "najbolje rangirani timovi", iako su u pitanju klasični dueli titana. Naročito kada se jedni naspram drugih nađu najbolji NCAA linijaši.

No, da krenemo redom.


Nekim čudom u rang-listi koju prave novinari Asošijejted Presa, uoči 8. vikenda na prvom mestu našla se Oklahoma. Zašto je to čudo? Pogledajte samo sa kime je to igrala Oklahoma do 8. kola: dobili su nejaki Juta Stejt samo sa 31:24, a Juta Stejt od 7 mečeva ima 2 pobede i to nijednu u slabašnoj Western Athletic konferenciji. Potom su nadigrali Floridu Stejt sa 47:17, na startu tranzicionog perioda Seminola koji su ostali bez legendarnog trenera Bobija Baudena. Potom su sa tri razlike, 27:24, pobedili Air Force, koji posle osam kola ima učinak 5-3, pa onda ove godine stvarno loš Sinsinati sa 31:29, iako Bearcats-i imaju samo tri pobede, zatim sa 28:20 Teksas koji pokušava da pronađe novi identitet, i na kraju nejaki Ajova Stejt sa 52:0. I to je vredno proglašenja nekog za No. 1!? Već u prvom ozbiljnijem okršaju, protiv nadahnutog Mizurija koji baca loptu ko blesav i koji spread dovodi do savršenstva uz trenera Gerija Pinkla i novog OC-a Dejvida Josta, Oklahoma je pala. Toliko o AP listi. Ne verujte previše medijima, otvorite oči.


Ouburn - LSU

A kad smo već kod otvaranja očiju, da vidimo i kako je to pao do sada neporaženi LSU protiv nezaustavljivog Ouburna koji je dospeo na prvo mesto BCS liste. Konačnih 24:17 uopšte ne pokazuju potpunu dominaciju domaćih, koji su protiv do sada najbolje odbrane SEC konferencije (pa i protiv trčanja), trčanjem osvojili 440 jardi (najgori učinak LSU-a u istoriji), od čega je 217 osvojio gorostasni QB Kem Njuton. Naravno, pažnju treba obratiti i na sjajne poteze DT-a Nika Ferlija, koji je svojim bravurama na liniji omogućio Ouburnu da po peti put ove sezone dobije utakmicu u kojoj je odlučivao jedan posed lopte.


Ajova - Viskonzin

Mogu ljudi da pričaju o savršenom spread napadu Oregona, a nezaustavljivom QB-u Ouburna čiji napad, zapravo, još uvek nije ni pokazao šta je sve Džin Šizik smislio, ali... derbi ovog kola, a možda i najbolju utakmicu u dosadašnjem toku sezone odigrali su Ajova i Viskonzin. Sa jedne strane sjajna odbrana Hawkeys-a, predvođena budućim (a i sadašnjim) zvezdama ovog sporta DE-om Edrijanom Klejbornom i DT-om Kristijanom Balardom, a sa druge strane Viskonzin sa savršenim odgovorom na pomenuti dvojac: LT Gejb Karimi i LG Džon Mofit. Dodate tome da je u Ajovu stigao njihov nekadašnji defanzivni tekl a potom pomoćni trener Bret Bielema, koji sada predvodi Viskonzin "sa klupe" iako mu telo krasi tetovaža Hawkeysa, dodate malo starog dobrog smashmouth fudbala, poneki fejk pant i savršenu kombinaciju trčanja i dodavanja - i dobijete ovo:


O ostalima

Od ostalih mečeva treba pomenuti preokret Mičigen Stejta koji je gubio od Norvesterna sa 17:0, a onda uz 21:3 u poslednjoj četvrtini došao do konačnih 35:27. Da ne pričamo o ludoj utakmici između (17-rangiranog) Oklahoma stejta i (14.) Nebraske koju su gosti dobili sa 51:41 uz sjajno izdanje kvoterbek-početnika Tejlora Martineza. Momak koji je odmah iz Mičigenovog Denarda Robinsona po QB-trčanjima, ovoga puta je pokazao da ga trener Bo Pelini nije za džabe stavio na mesto organizatora igre, niti da bi on samo trčao, jer je "bacio" za 323 jarde i 5 TD u važnom trijumfu. Baš kao što je to i bilo najavljeno na ovom blogu da je momče mlado kadro da uradi.



Oregon je, kao što rekosmo u prethodnom tekstu, još u četvrtak deklasirao UCLA sa 60:13, Navy - Notr Dejm su svoj meč završili rezultatom 35:17 na tugu "borbenih Iraca", Sirakjuz je u gostima dobio 20-rangiranu Zapadnu Virdžiniju sa 19:14a , Ohajo Stejt se posle poraza od Viskonzina i pada na rang-listi poigrao sa Perdjuom (49:0).

Šta gledati 9. vikenda?

U subotu:
(18.) Ajova - (5.) Mičigen Stejt u 21:30h
(14.) Nebraska - (7.) Mizuri u 21:30h

U nedelju:
Vašington - (13.) Stenford u 01:00h
(24.) USC - (2.) Oregon u 02:00h

No comments:

Post a Comment