15.11.10

Pregled kola: 11. vikend

Vikend u kome favoriti opravdaju taj epitet tako što postignu nestvaran broj poena, u kome mali sruše ponekog velikog, u kome treneri slave protiv bivšeg kluba koji je do pre neki mesec predstavljao koledž-dinastiju.. pa, to zvuči kao zanimljiv vikend, zar ne?

Da ne dužimo previše, sledi pregled 11. kola u elitnom nadmetanju koledž ekipa u američkom fudbalu.

Krećemo.


(6.) Viskonzin - Indijana

Dovoljno je reći: 83:20. To je konačan rezultat. Pritom su Viskonzin "Badgers"-i igrali bez svog glavnog oružja, raningbeka Džona Kleja. Evo kako je izgledalo to demoliranje nemoćne Indijane, za najveći broj postignutih poena u ovoj sezoni, istovremeno i u istoriji Viskonzina:


Nortvestern - (13.) Ajova

Trudila se Ajova, trudila... ali nije uspela da ostane među timovima koji imaju samo jedan konferencijski poraz. Protiv često nipodaštavanog Nortvesterna natrčala je na sjajnog organizatora igre, Dena Persu, koji je i rešio pitanje pobednika svojim potezima. Nažalost, Persa je povređen prilikom dodavanja za pobednički tačdaun i za njega je ova sezona gotova. Pogledajte detalje sa ovog susreta:


(9.) Ohajo Stejt - Pen Stejt

Legendarni Džo Paterno, trener Pen Stejta, je prethodnog vikenda ostvario neverovatnu 400. pobedu u karijeri (i to baš protiv Nortvesterna, 35:21), ali njegovi novi klinci nisu mogli da nanesu poraz Ohajo Stejtu, timu koji je uz Alabamu pred početak sezone svrstavan u najuži krug favorita za nastup u meču za titulu. Naravno, Viskonzin se pobrinuo da Ohajo Stejt iz te trke bude gurnut u stranu (ne i predaleko), no ovoga puta "Buckeyes"-i nisu kiksnuli. Nisu, iako su dozvolili Pen Stejtu da posle više od decenije kao gost na čuvenoj "potkovici" postigne tačdaun dodavanjem (zapravo, dva). Pen Stejt je uz QB-a Terela Prajora napravio preokret i došao do zasluženih 38:14. Evo i kako:


(2.) Ouburn - Džordžija

Veliki derbi SEC konferencije zaista je bio milina za gledanje. Dobro... može to i bolje, svakako i atraktivnije, ali je dobar deo utakmice bio uzbudljiv, naročito posle dva hvatanja Ej-Džej Grina za vođstvo gostiju iz Džordžije od 21:7. Međutim, iako se ovih dana više priča o tome da je njegov otac tražio novac za transfer u pojedine koledže, kvoterbek Ouburna Kem Njuton ponovo je zablistao i poveo "tigrove" u pobedu. Konačnih 49:31 uz njegovih 148 jardi dodavanjem i 151 jardu trčanjem, uz 4 TD ukupno, dovoljno govore o tome kako je obavio taj zadatak. Evo i dokaza:


(24.) Florida - (22.) Južna Karolina

Stiv Spurijer je kao trener tokom 12 godina u taboru "Gejtorsa" napravio od Floride pravu dinastiju u koledž-fudbalu, a sada je sa Južnom Karolinom stigao na mesto koje je sam prozvao "močvarom" ("odakle samo aligatori (Gejtors) izlaze živi") sa jednim ciljem: da pobedi upravo Floridu, obeznedi prvo mesto u svojoj SEC diviziji i tako zakaže duel sa Ouburnom za konferencijsku titulu. U tome je Spurijer i uspeo. Evo kako su to izveli njegovi momci, predvođeni QB-om Garsijom, sjajnim hvatačem Alšonom Džeferijem i novajlijom na poziciji raningbeka, Markusom Latimorom:


Kalifornija - (1.) Oregon

Očekivano, Oregon je pobedio. Neočekivano, bio je na pragu poraza. Još neočekivanije, potpuno je zaustavljen njegov do sada nezaustavljivi napad. Mogla je Kalifornija da uradi i više od časnog poraza (15:13), mogla je potpuno da ponizi ekipu koja se diči sezonskim prosekom: 567 osvojenih jardi po meču, 54,7 postignut poen po meču. Bio je CAL na korak od podviga, ali je kiker "Golden Bears"-a Đorđo Tavekio napravio ključnu grešku: šut za uvećanje vođstva bio je precizan, ali tek nakon što je napravio "fintu" pred izvođenje tog fild-gola. Morao je da ponovi šut, sa pet jardi veće udaljenosti - i taj pokušaj nije bio precizan. Oregon je potom odradio svoj posao, konačno pronašavši pravi ritam u napadu. Evo samo nekih delova sa ovog zanimljivog meča. Zanimljivog i po načinu konverzije za dva poena kojoj je pribegao Oregon ne bi li poveo sa 8:7 (taj detalj se nalazi na 2:05 ovog snimka)


Šta gledati narednog vikenda?
(3.) Bojsi Stejt - Fresno Stejt (naravno da niko gostima ne daje šanse. Ali, proradi li im nestvarno dobra D-linije o kojoj je bilo reči na ovom blogu na početku sezone, može ovaj meč da bude mnogo zanimjiviji od uobičajenih prognoza koje glase "Ma, Bojsi može kući da pobedi sa više desetina razlike bilo koga")
(13.) Ajova - (8.) Ohajo Stejt (borba ekipa koje pretenduju na konferencijske titule. Borba prilično dobrih ekipa)
(23.) Teksas A&M - (9.) Nebraska (sudar različitih koncepata, sa nestvarno dobrom produkcijom najmlađih članova)

No comments:

Post a Comment