11.11.10

Pregled kola: 10. vikend

Poraz Jute od TCU-a sa čak 47:7 u velikom derbiju "malih timova koji su u vrhu" i pobeda LSU-a nad Alabamom omogućili su ekipi ludog trenera Lesa Majlsa da se domogne pete pozicije na BCS listi, što je skok za pet mesta u odnosu na nedelju dana ranije.

I Stenford je konačno počeo da dobija pažnju koju zaslužuje, što i ne čudi jer je preslišao 15-rangiranu Arizonu pa je sa 13. skočio na mesto broj šest.

No, to je samo delić ludog vikenda koji je za nama. A pred vama je - novi pregled kola. Krećemo.


Mičigen - Ilinois

Moglo bi o ovoj utakmici štošta da se kaže. Ali, mnogo toga je rečeno i u video-prilogu koji sledi. Dovoljno je samo najaviti sledećim rečima ovu priču o nepostojećim odbranama: Konačan rezultat je 67:65, posle tri produžetka.


(19.) Oklahoma Stejt - (22.) Bejlor

Dva najbolja napada Big 12 konferencije odmerila su snage i ... "kauboji" Oklahoma Stejta pokazali su da imaju bolju odbranu. Konačnih 55:28 u njihovu korist to najbolje svedoči, pa i ne čudi što su se ušunjali u Top10 BCS liste.


(5.) Juta - (3.) TCU

Već mnogo puta je na ovom blogu bilo reči o tome kako suludim pravilima takmičenja (rangiranja, tačnije) BCS sistem koji vlada koledž-fudbalom gotovo da brani ekipama koje nisu iz šest velikih konferencija (članova BCS-a) da dođu do samog vrha. Zato je pravo čudo kada neki od timova koji su izvan tih "automatski kvalifikovanih za velike Boul utakmice" domognu vrha BCS rang-liste. E, zamislite onda koliko je bitan međusobni duel takvih ekipa, naročito kada se radi o timu koji je dospeo do treće pozicije (Texas Christian University, ili skraćeno TCU) i o timu koji je peti - Juta. Upravo oni su i odmerili snage 10. vikenda, pa pogledajte i kako su to "Horned Frogs"-i sa TCU-a oduvali "Utah Utes"-e sa 47:7 zahvaljujući nestvarnoj odbrani.


(12.) LSU - (6.) Alabama

Postoje timovi za koje neki pomisle da su nesavladivi. A postoje i ludi treneri koji se takvih timova ne boje. Baš naprotiv. Les Majls je kao strateg LSU-a imao tu čast da ugosti Alabamu, tim koji je aktuelni prvak, a koji je sa druge strane zbog pretrpljenog poraza od Južne Karoline gajio nadu da bi pobedama u svim mečevima do kraja sezone nekako mogao ponovo do meča za titulu. Pritom, Alabamu vodi Nik Sejben, bivši trener LSU-a koji je čak četiri puta uspeo da savlada 'bamu, po čemu je bio rekorder. "Bio", važna reč. Upravo ga je po tom učinku izjednačio Les Majls. "Ludi profesor" je sa ekipom u kojoj gotovo da nema pristojnog QB-a izveo nekoliko blesavih trikova, poput ničim izazvanog fejk panta u trećoj četvrtini, ili reverse akcije u 4/4, kada je njegov tim gubio sa poenom razlike. Evo te akcije koja je pomogla "tigrovima" LSU-a da priđu na korak od endzone Alabame.


A evo i najvažnijih poena sa ovog meča, uključujući i neke od bravura Rubena Rendla, mladog risivera koji spada među najbolje u koledž-fudbalu, ali ima tu nesreću da igra u ekipi LSU-a koja nema pa nema kvalitetnog koledž-kvoterbeka još od kada je Džamarkus Rasel otišao u NFL.


(13.) Stenford - (15.) Arizona

Ovo je trebalo da bude jedan od derbija 10. kola, ali se QB Stenforda Endrju Lak pobrinuo da Arizona bude obrisana sa mape pretendenata na visok plasman. Pobedom od 42:17 ekipa trenera Džima Harboua popela se na šesto mesto BCS liste i tako najavila veliki okršaj: duel sa Arizonom Stejt, jedinim timom koji je uz Stenford uspeo da ozbiljnije pripreti Oregonu ove sezone. Dok gledate poteze Endrjua Laka, samo mali podsetnik: Arizona Stejt je izvukla najblaži poraz od Oregona ove sezone (42:31) ali jezivo težak raspored i porazi od sjajnog Viskonzina, pa zatim i Oregon Stejta, Kalifornije i konačno USC-a ovog vikenda sa 34:33, izbrisali su njihove šanse da ostvare nešto veliko. No, da se vratimo na poteze QB-a Stenforda protiv Arizone:


USC - Arizona Stejt

Isprva, video prilog sa ovog meča nije bio planiran da se nađe na blogu, ali što zbog najave meča sa Stenfordom koji sledi Arizoni Stejt, što zbog zanimljivog duela sa "Trojancima", ipak je tu. Ali je tu i zbog jednog sjajnog poteza - preskakanja prepona. Pogledajte:


O ostalima

Ouburn je imao lagan posao protiv drugoligaša Čatanuge (62:24), a naredni rival "Tigrova" predvođenih QB-om Kemom Njutonom (kog poslednjih nedelja muče optužbe da je bio deo "zavere" prilikom transfera, što mu značajno umanjuje šanse da prikupi dovoljno glasova za Hajsmanov trofej), Džordžija se razgoropadila protiv nejakog Ajdaho Stejta (55:7) i tako najavila zanimljiv duel sa Ouburnom koji je i dalje u vrhu. Zaparvo, tik ispod Oregona je. Oregona koji je deklasirao i Vašington (53:16) pa je i dalje na vrhu BCS liste.

Šta gledati narednog vikenda?

(2.) Ouburn - Džordžija
Sasvim dovoljno za uživanje. A ako nešto i propustite - biće ovde.

No comments:

Post a Comment