21.11.10

Pregled kola: 12. vikend

Oregon je bio slobodan. Ouburn je bio slobodan. TCU takođe. Alabama se poigravala sa drugoligašem. Naizgled - dosadan vikend u koledž fudbalu? O, naprotiv.

To što su prve tri ekipe po BCS listi uoči 11. kola odmarale pred završne nastupe koji će i odrediti ko će igrati za titulu ne znači da nije bilo uzbuđenja. A jeste, na pretek. Neki momci su ušli u istoriji, neki su po poslednji put igrali pred svojom publikom (čuveni "senior day" u univerzitetima gde igrači na završnoj godini studija igraju poslednji put kao domaćini), a neki timovi su pregrmeli prilično teške mečeve i ostali u trci za jednim od pet prestižnih boul utakmica (BCS meč za titulu, Rouz boul, Orandž boul, Fijesta boul i Šuger boul). Da krenemo redom.


Big 10 ludnica

Već decenijama u jednom od najprestižnijih Boul utakmica, Rouz Boulu, sastaju se prvaci PAC-10 i Big 10 konferencije. Od kada je, relativno skoro, uveden BCS sistem, prvaci ovih konferencija propuštaju Rouz Boul jedino ako igraju za titulu, pa ih tamo u Kaliforniji odmeni drugoplasirani tim iz njihove konferencije. U Big Ten-u čak tri tima imaju trenutno učinak 10-1, Mičigen stejt, Viskonzin i Ohajo Stejt, a evo i kako su oni prošli kroz svoje nastupe u 12. kolu:

(11.) Mičigen Stejt - Perdju

Mičigen Stejt je bio na korak od kobnog poraza, 11 minuta pre kraja gubili su sa 15 poena razlike - ali ne bi Spartanci bili Spartanci da se nisu u poslednji čas spasli. Evo kako su stigli do konačnih 35:31 i tako ostali u trci za Rouz Boul:


Ako na kraju ove trke za konferencijskom titulom Mičigen Stejt bude izjednačen sa Viskonzinom, onda će zauzeti bolju poziciju jer je jedini uspeo da savlada "Badgers"-e koji melju. No, ako sva tri tima, uključujući i Ohajo Stejt, dođu do učinka 11-1 sledeće nedelje, konačni plasman određuje njihov poredak na BCS listi (a rekli smo da tu utiču i glasovi trenera, i nekih stručnjaka ali i kompjuterske liste), u tom slučaju Spartanci su (bar u ovom trenutku) u najlošijem položaju.

Mičigen - (7.) Viskonzin

Mičigen je svoj "senior day" proslavio... hm. Ne baš proslavio, jer je poražen sa 28:48 pred sopstvenom publikom, pošto Viskonzin uopšte nije mario za odsustvo svog RB-startera Kleja. Odlično ga je odmenio mali Džejms Vajt (spomenusmo ga na ovom blogu, frešmen koji je svojevremeno izašao kao pobednik iz srednjoškolskog duela sa hvaljenim Markusom Latimorom, sada RB-om Južne Karoline koju je ove sezone vodio do pobede nad šampionom Alabamom). Vajt (23 trčanja za 181 jardu i 2 TD) kao i Monti Bol (29 za 173 i 4 TD) su prosto pregazili Mičigen, pre svega zahvaljujući jednoj do najboljih ofanzivnih linija u koledž-fudbalu.


(21.) Ajova - (8.) Ohajo Stejt

Ajova je bila na korak od dokazivanja da "Buckeyes"-i nisu zaslužili da budu u vrhu koledž-fudbala ove sezone, ali se Ohajo Stejt izvukao u poslednji tren. Dva minuta pre kraja gosti su postigli poene za pobedu, a onda se njihova defanzivna zvezda, DE Kameron Hejvord, pobrinuo da im se trijumf ne izmigolji.


(5.) LSU - Ole Miss

LSU je u meč sa Misisipijem ušao kao peti na rang-listi, ali i kao veliki favorit iako je protiv sebe imao Džeremaju Masolija, do ove sezone kvoterbeka Oregona koji je u prošlom šampionatu i najavio da će "patke" izrasti u silu. Masoli je zagorčao život "tigrovima", ali su onda sudije zagorčale život ekipi nadimka "Ole Miss". Kako? Pa evo ovako: pogledajte tačdaun za vođstvo gostiju, posle kog je dosuđena kazna od 15 jardi zbog, pazi sad, "preteranog slavlja"!? Naravno, tih 15 jardi poklona LSU je iskoristio da u poslednjem drajvu dođe do trijumfa od 43:36.


(24.) Majami - (16.) Virdžinija Tek

Malo da skoknemo i do Atlantic Coast konferencije (ACC). Virdžinija Tek, koja je sezonu započela porazom od Bojsi Stejta a onda i senzacionalnim od drugoligaša Džejmsa Medisona, uspela je da savlada Majami sa 31:17 i tako bez poraza okonča svoje konferencijske nastupe. Šta to znači? "Hokies" su ovim trijumfom obezbedili titulu u svojoj, "coastal" diviziji, pa će se verovatno sa Floridom Stejt (najbolja u "atlantik" diviziji) boriti za ACC titulu i pravo da nastupi u Orandž Boulu. Evo svih dobrih poteza VA Tech-a protiv Majamija.


O rekordima

Risiver Oklahoma Stejta Džastin Blekmon izrasta u jednog od najboljih WR-a u koledž-fudbalu. Iz meča u meč. Trenutno je na deset uzastopnih utakmica hvatanjem osvojio više od 100 jardi, pa mu samo još jedan meč nedostaje da obori NCAA rekord koji od 1991. drži Aron Tarner.

Pomenuti RB Južne Karoline Markus Latimor je kao početnik već postigao 19 tačdauna, pa mu još jedan nedostaje od rekorda SEC konferencije koji je 1987. postavio Redži Kob iz Tenesija.

Čuli ste za Majkla Irvina? Naravno, u pitanju je legendarni WR koji je uvršten u NFL kuću slavnih. A on je, jelte, ponikao u Majamiju. E, pa, sadašnji risiver Majamija Leonard Henkerson je oborio Irvinom rekord po broju tačdaun-hvatanja u sezoni. U pomenutom porazu od Virdžinija Teka Henkerson je po 12. put poentirao u ovom šampionatu i tako za jedan tačdaun nadmašio ostvarenje Majkla Irvina iz 1986.

O ostalima

Alabama nije imala previše milosti prema svom bivšem treneru Bilu Kariju, pa su njegovog drugoligaša Džordžiju Stejt deklasirali sa 63:7 uoči meča za SEC titulu protiv Ouburna, koji je ovog vikenda bio slobodan, kao što je rečeno. Ni Bojsi Stejt se nije štedeo (51:0 protiv Fresno Stejta koji je u prvoj četvrtini bio impresivan u defanzivi, ali nije ništa uspeo da uradi protiv sjajne odbrane "Broncos"-a i to na čuvenom plavom terenu). To što su Ilinois i Nortvestern (48:27) igrali na "Vrigliju", gde već 40 godina nije bilo meča američkog fudbala jer je to stadion bejzbol ekipe Čikago Kabsa, jeste zanimljiv podatak, kao i činjenica da su pravila bila izmenjena - napadalo se samo ka jednoj endzoni, jer je zid preblizu iza druge. No, ovaj meč je obeležio već pominjani "trčim kako treba da se trči" Majkl Lešor - RB Ilinoisa je 33 poneo loptu na ovom meču, a osvojio je 330 jardi, uz 2 TD-a.

No comments:

Post a Comment