29.11.10

Pregled kola: 13. vikend

Ludnica. Jednom rečju. Tako bi mogao da se opiše u 13, možda i najznačajnije kolo u koledž-fudbalu. Tada se obično donosi odluka ko će igrati u finalima svojih konkurencija, tada je obično na programu sijaset najvećih tradicionalnih derbija, a tada je obično i - ludnica.

Upravo to se i desilo u 13. vikendu, u kome je prvi poraz doživeo "ljubimac mnogih, ali i neverica mnogih" Bojsi Stejt, u kome je aktuelni šampion Alabama umalo pokvarila nadu Ouburna da će doći do meča do titulu, a u kome je bilo još sijaset uzbuđenja.

Vežite se još jednom. Sad stvarno polećemo.


(19.) Nevada - (3.) Bojsi Stejt

Ako se po strani ostavi najubedljiviji napad ove sezone, do sada prvorangiranog Oregona koji je savladao 20. tim u koledž-fudbalu, Arizonu sa 48:28 ali pao na drugu poziciju zbog preokreta Ouburna (vidi ispod), Bojsi Stejt je bio u centru pažnje. Ne zbog nove, 25. pobede u nizu, već zbog šokantnog poraza. Činilo se da je vođstvo od 24:7 dovoljno za trijumf protiv Nevade, na njenom terenu, ali su kvoterbek "Wolfpack"-a Kolin Kipernik svojim dodavanjima a RB Vai Taua trčanjem napravili čudo. Protiv ekipe koja je imala najbolju odbranu u NCAA po zaustavljanju protivničkih trčanja, Nevada je "po zemlji" nadigrala Bojsi sa čak 239 prema 8 (osam) u jardama, a onda je imala i sreće. Dva puta je Kajl Brocman, kiker Bojsi Stejta, mogao da obraduje "Broncos"-e i ostavi ih u igri za mestom koje vodi u meč za titulu, ali je najpre promašio šut za pobedu na kraju 4. četvrtine, a njegov naredni promašaj, u produžetku, omogućio je Nevadi da slavi. Evo i kako:


(9.) Alabama - (2.) Ouburn

Ouburn je već dva meseca prvi pratilac vodećeg Oregona, pritom odustajući od svog raznovrsnog napada jer u svojim redovima ima QB-senzaciju Kema Njutona. Pošto je u pitanju gorostas koji ume (i voli) da trči, a ume i da "odapne praćku" i pronađe svoje hvatače, bilo je jasno da će aktuelni prvak Alabama predstavljati najveći test za "Tigrove" jer - ne samo da Alabama ima sjajan napad, već i odbranu satkanu od defanzivaca koji spadaju u sam vrh koledž-fudbala. I, činilo se da sve ide kao što je "Crimson Tide" zamislio: vođstvo od 24:0, sjajna partija kvoterbeka aktuelnih prvaka Grega Mekilroja i potpuno zaustavljanje Njutona. Ipak, desio se preokret. Potpuni. Evo i kako se to desilo u najgledanije meču u sezoni, koji je u jednom trenuku zaokupio pažnju čak 21% gledalaca koji su u SAD bili pokraj malih ekrana u petak:


(1.) Oregon - (21.) Arizona

Spomenusmo Oregon na početku priče, pa da ga spomenemo još jednom. Red je, ipak su "Ducks"-i potpuno nezaustavljivi sa svojim spread napadom, ma koliko im odbrana umela da kleca u prvim poluvremenima ovosezonskih utakmica. Evo kako su "patke" izašle na kraj sa Arizonom:


(8.) Ohajo Stejt - Mičigen

Po sedmi put za redom Ohajo Stejt je pobedio Mičigen, ovoga puta sa 37:7, dokazavši da u ovoj sezoni "Wolverines"-i mogu da imaju dobrog "spread QB-a" (Denard Robinson) kakvog je priželjkivao trener Rič Rodrigez, ali da je za uspeh potrebno imati i odličnu odbranu. Upravo oba ta faktora imaju "Buckeyes"-i, koje je do novog trijumfa predvodio kvoterbek Terel Prajor i odlična igra defanzivaca. Evo detalja sa jednog od najvećih rivalstava u koledž-fudbalu:



(5.) Viskonzin - Nortvestern 

Kad smo već kod Ohajo Stejta, mora da se spomene i sledeće: u Big Ten konferenciji "Buckeyes"-i su završili sa učinkom 11-1, ali i isti takav su ostvatili i Mičigen Stejt (tesna pobeda Spartanaca od 28:22 protiv Pen Stejta i njihovog legendarnog trenera Džoa Paterna koji je oformio nov, mlad tim), ali i - Viskonzin. E sad.. Viskonzin. Ta priča ide ovako: znate ono kad se u basketu kaže "igramo do 21"? Naravno da znate. U Viskonzinu su tu ubacili jednu nulu. Igrali momci do 201. Ne na jednom meču, da se razumemo, nego je to broj njihovih poena na poslednja tri nastupa. U završnom, za podelu Big Ten titule sa Ohajo Stejtom i Mičigen Stejtom, deklasirali su Nortvestern sa 70:23. A pritom im nije igrao najproduktivniji trkač. Obratite pažnje na bravue linijaša Viskonzina:


(12.) Arkanzas - (6.) LSU 

U čuvenoj SEC konferenciji (iz koje je Ouburn, aktuelni prvak Alabama itd.) pravi rasplet se tek očekuje, jer će za konferencijsku titulu (a uz pobedu i za nastupu u meču za BCS trofej) snage odmeriti Južna Karolina i Ouburn, koji su pobednici svojih SEC divizija. No, važne stvari odvijale su se i "iza" njih na tabeli, poput meča između Arkanzasa i LSU-a. Kako se Ouburnu predviđa da će osvojiti konferencijsku titulu i zaigrati kao drugorangirani BCS tim u velikom finalu protiv nezaustavljivog napada Oregona, SEC konferenciji se otvara dodatno mesto za učešće u prestižnom Šuger boulu. Upravo tu će se izgleda naći Arkanzas nakon što je šestorangirani LSU uspeo da savlada sa 31:23 uz realtivno dobru igru QB-a Rajana Maleta i RB-a Najla Dejvisa koji je protiv najbolje SEC odbrane istrčao 153 jarde sa loptom u ruci. Evo detalja sa te utakmice koja je odlučena nakon što je trener Arkanzasa Bobi Petrino pri vođstvu od 21:20 rešio da se kocka na 4. daunu, a onda je Malet poslao loptu 39 jardi za Džoa Adamsa koji se oslobodio čuvara i postigao tačdaun.


(10.) Oklahoma Stejt - (14.) Oklahoma

U jednom od najstarijih rivalstava u koledž-fudbalu, koje se igra više od 100 godina, Oklahoma Stejt je ušla kao blagi favorit zbog svog dobrog napada, ali su Oklahoma "Sooners"-i, predvođeni sjajnim hvatačem Rajanom Brojlsom ostavili "kauboje" na nuli. Evo kako se došlo do konačnih 27:0.


O ostalima

Stenford se, sasvim zasluženo, probio na četvrto mesto BCS liste deklasiravši Oregon Stejt sa 38:0 uz novu sjajnu partiju QB-a Endrjua Laka. Sa druge strane, pored pomenutih - odigrana su u 13. kolu još neka od najvećih rivalstava koledž-fudbala. Na primer, ono u kome je Florida Stejt posle šest godina uspela da savlada Floridu i to prilično ubedljivo, 31:7. Ili, na primer ono u kome je Džordžija pobedila Džordžiju Tek sa 42:34 i tako uspela da dođe do šest trijumfa, neophodnih za učešće u nekom od Boul mečeva. Južna Florida je posle produžetka pobedila Majami sa 23:20, posle čega su "Hurricanes"-i otpustili trenera Rendija Šenona, a Ajova je nastavila posrtanje posle odličnog početka sezone - izgubivši sa 27:24 od Minesote. Dodate tome novu ubedljivu pobedu TCU-a (Hrišćanski Univerzitet Teksasa) i to od 66:17 nad Novim Meksikom za sigurno treće mesto na BCS listi i to mu dođe sve za 13. kolo ove sezone.

No comments:

Post a Comment