13.1.11

Ouburn šampion, Oregon zaustavljen u finalu

U naslov je sve stalo, i ko je najbolji u sezoni 2010/2011 koledž-fudbala i ko je bio nezaustavljiv sve do završne borbe za trofej. Otprilike kao što je posle prvog radnog vikenda u novoj sezoni i najavljeno na ovom blogu, a mimo svih ostalih (medijskih) očekivanja, "tigrovi" Ouburna su dospeli na tron rezultatom 22:19 i ušli u istoriju. Evo i kako.


Prva runda nadmetanja donela je pregršt zanimljivih duela. No, ni to što su igrali kandidati za sam vrh, Bojsi Stejt i Virdžinija Tek koji su na kraju dospeli do, svako do svog, učešća u nekom od četiri ključna BCS boula, ni što su međusobno igrali TCU i jedan od pretendanata na najviši plasman Oregon Stejt, ni to što oje bilo trikova, iznenađenja, nastupa svih živih favorita za titulu... na ovom blogu je najveća pažnja posle tog prvog kola bila posvećena - Ouburnu.

"Za one koji vole trenere sa nereko zabavnim rešenjima u napadu, tu je naravno - Gas Malzan, ofanzivni koordinator Ouburna. Jeste, Ouburn je igrao protiv nejakog Arkanzas stejta i dozvolio gostima da postignu 26 poena, ali koga za to u redovima "Tigrova" brine kada je novi kvoterbek Kem Njuton zablistao u veseloj verziji "napada koječime", napada koji je postigao dvostruko više poena od rivala. Klinac (198 cm, 112 kg) je utakmicu završio sa 171 istrčanom jardom i dva TD-a, a dodao je saigračima za 186 jardi i tri TD-a. Naravno, uz "momka koji kad nema šta da radi - juri veverice", brzog raningbeka Ontarija Mekejleba (8,4 jarde po nošenju, a trčao devet puta) i novajliju koji mu pravi konkurenciju Majkla Dajera (14 trčanja za 95 jardi i TD), Njutonu su od pomoći bili i bivši QB Ouburna a sada risiver, Kodi Burns, kao i rođeni risiver Mario Fenin (2 TD). Pogledajte kako sve to izgleda kod trenera Čizika..." glasio je izveštaj sa prvog nastupa Ouburna u novoj sezoni. Koji mesec kasnije, ekipa koja uopšte nije smatrana ozbiljnijim kandidatom ne za titulu, već ni za vrh tabele u SEC konferenciji koja je dala pet uzastopnih osvajača BCS trofeja - trijumfovala je u finalu.

I to protiv koga? Protiv Oregona koji je imao najbolji napad koledž-fudbala, koji je delovao gotovo nezaustavljivo zbog svog užasno brzog "spread" napada. Ali, kao što ni godinu dana ranije Marku Ingramu nije smetalo što je osvojio Hajsmanov trofej da podigne pehar sa Alabamom (a često je upravo "prokletstvo osvajača Hajsmana" pratilo učesnika finala), tako ni Kemu Njutonu prestižno priznanje za najboljeg koledž-igrača nije smetalo da uđe u istoriju kao kvoterbek šampionskog tima.

Istina, nije bilo lako Ouburnu protiv "tempo, tempo, tempo" Oregona, ali stari dobri lek za spread napad (dominantna defanzivna linija koja remeti planove kvoterbeka i njegove prve opcije, raningbeka) upravo je umirla oregonske "patke". Predvođeni verovatno najboljim linijašem u sezoni koja je za nama, Nikom Ferlijem (pet obaranja, tri iza linije skrimidža, jedan sek, jedno zaustavljanje rivala na četvrtom daunu), "tigrovi" su se oslonili na momka pomenutog ovde još u prvom kolu: klinca Majkla Dajera, raningbeka koji je protiv Oregona osvojio 143 jarde i to iz 22 trčanja. Uz njih, ali i preciznog šutera Vesa Bajruma koji je "uz zvuk sirene" (uslovno rečeno, naravno) pogodio fild-gol za pobedu, a to učinio šesti put u karijeri i treći u sezoni 2010/2011, Ouburn je došao do trofeja.

No comments:

Post a Comment