30.1.11

Teniskom lopticom do elite

Leonard Henkerson je srednjoškolske dane proveo u ekipi iz koje mnogi završe u čuvenom "The U", Univerzitetu Majami. 

Njegov problem nije bio kako da izađe na kraj sa nestvarnom konkurencijom, niti kako će da preživi u danima koji predstoje s obzirom na to da mu je devojka bila trudna. 

Sa 18 godina trebalo je izboriti se pre svega sa samim sobom. 

Mogao je mnogo. Govorili su to.

A ostvarivao je malo. 
Znao je to. Kako i ne bi posle toliko ispuštenih hvatanja.

Henkerson nikada nije upoznao svog oca, jednog od najboljih košarkaša u okrugu u kome je odrastao, jer je preminuo dve nedelje pre nego što mu se sin rodio. Odrastao je uz ujaka Džeka Duseta koji se bavio "molerskim" radovima na enterijeru i često je gledao da bude od pomoći. Njemu samom, činilo se, nije bilo pomoći jer i pored solidne građe (190 cm, 93 kg) nije uspevao da se nametne u srednjoj školi čiji je najpoznatiji izdanak NFL legenda i rekorder "The U" po tačdaun hvatanjima u jednoj sezoni (11), Majkl Irvin. Dve godine su prošle a on jedva da je dobijao šansu jer je u ekipi bilo onih koji su svoj hvatački posao obavljali mnogo bolje.

Uspeo je da se svojim kvalitetima nametne u preostale dve sezone, što i ne čudi jer je škola Sveti Toma Akvinski jedna od najboljih u SAD po talentima pa neretko deklasira svoje rivale, ali je muku mučio na Univerzitetu Majami. Ponovo dve sušne godine, ponovo problemi sa samopouzdanjem i ostvarenjima na terenu. Uopšte mu nije išlo na ruku ni to što je za taj kratki period hvatao lopte čak četiri različita kvoterbeka. Petnaest odigranih utakmica, samo 16 hvatanja za dve godine. I mnogo ispuštenih lopti ili loše istrčanih ruta. Bila mu je preko potrebna podrška, a onda je ona stigla potpuno iznenadno.

Ujka Džek je pozvao svog nekadašnjeg komšiju Marka Dupera da pripomogne. A Mark Duper nije bilo ko: i dalje je najbolji hvatač u istoriji Majami Dolfinsa, koji je sa 64 tačdaun hvatanja u NFL-u sa pravom poneo nadimak "Super Djuper". On i Leonard brzo su našli zajednički jezik.

Uoči treće godine studija Henkerson je sa Duperom radio tri puta nedeljno. Tokom jedne sedmice, Leonard je morao da 1.200 puta uhvati loptu. To je što se tiče one lopte kojom se igra američki fudbal. No, to je bio samo delić drila kroz koji je prolazio.

"Vežba reakcije bila nam je, uz gledanje video-snimaka kako reaguju protivnički kornerbekovi, presudna. A to vežbanje reakcije nije bilo baš uobičajeno za ono što je Leonard navikao. Bacao sam mu dve teniske loptice istovremeno, a on je morao da jednu uhvati desnom, a drugu levom šakom. Henkerson je vrlo brzo uvideo koliko je važan koordinisani rad oka i ruku", otkriva Duper.

Spremajući se za treću godinu studija Henkerson je, kao i svi dvadesetogodišnjaci, voleo da onlajn igra američki fudbal. Naravno, kada bi pronalazio ono malo vremena koliko bi mu to odgajanje dva deteta dozvoljavalo. Ipak, bilo je sasvim dovoljno vremena da vidi da je u igricima rangiran tek kao šesti risiver u "The U", a poruke na raznoraznim internet forumima samo su dolivale ulje na vatru. "Ništa taj ne valja" bio bi najbolji opis poruka koje su govorile o njemu. Ali, on je nastavio da vežba. Sa teniskim lopticama.

Od treće godine studija Leonard Henkerson je preuzeo glavnu ulogu u ekipi Univerziteta Majami. Na 12 od 13 odigranih utakmica imao je bar jedno hvatanje duže od dvadeset jardi. Za jednu sezonu imao je tri puta više hvatanja nego u prethodne dve ukupno. Zasenio je mnoge u koledž-fudbalu i predlozi da odmah istrči na NFL draft 2010 bili su logična poruka. Uostalom, trebalo je brinuti o porodici.

"Imam ja još da učim", rekao je Leonard i nastavio da vežba sa teniskim lopticama, u pauzama svih ostalih treninga posvećenih američkom fudbalu. Vratio se na koledž. Učinak u poslednjoj sezoni njegovih studentskih dana? Čuvenih 72 hvatanja za 1.156 jardi.
A onaj rekord Majkla Irvina od 11 tačdauna u sezoni? 
"The U" od ove sezone ima novog rekordera. Leonard Henkerson - 13.

(Dodatak: Na Senior boulu, utakmici u kojoj se momci koji bi da budu izabrani za Draft predstavljaju NFL skautima, Leonard Henkerson je sa pet hvatanja za 99 jardi i jednim tačdaunom bio najbolji risiver na terenu)

No comments:

Post a Comment