11.10.11

Pregled kola: 6. vikend

U šestom kolu sezone 2011/2012 u koledž-fudbalu na programu je bilo pregršt zanimljivih mečeva, dva velika derbija ali i sigurne pobede favorita, LSU-a nad Floridom i Oklahome nad Teksasom. No, šesto kolo donelo je i prvo ispadanje svih timova sa Floride iz Top25 (Florida, Florida Stejt, Majami), što se nije desilo decenijama, donelo je i uzbudljive završnice, a bilo je i primene novih pravila, poput poništenog tačdauna jer se "strelac" prerano i provokativno radovao, što po novim propisima u koledž-fudbalu anulira poentiranje. No, da krenemo redom. Uz video-snimke sa svih bitnijih duela.
Veliki "derbi crvene reke" (Red River rivalry) to, zapravo, i nije bio. Oklahoma je sa čak 55:17 deklasirala Teksas uz novu rafalnu paljbu Lendrija Džonsa. Istina, kvoterbek Oklahoma "Sooners"-a, koji je u prošlom kolu pretekao Sema Bredforda po "jardaži" na ovom univerzitetu, imao je ovoga puta 19 nekompletiranih dodavanja, ali je 30 njih uspešno odradio. Sasvim dovljno za preko 350 jardi i tri tačdauna, što je uz tri defanzivna tačdauna omogućilo Oklahomi da podseti javnost na to zatšo je pred sezonu svrstana na prvo mesto rang liste. Evo desetominutnog prikaza kako su to "Sooners"-i održali čas najvećem rivalu.

 

Trenutno je na mestu broj jedan, a pre svega zahvaljujući svojoj odbrani, LSU. Lujzijana Stejt Univerzitet je u svom derbiju, i to konferencijskom (SEC) dominacijom na liniji skrimidža ostavio Floridu da se pita "šta se to desilo?". A desilo se 41:11, uz nova snažna trčanja Spensera Vera (109 jardi, 2 TD), novu suludu brzinu odbrane predvođene "medojednim jazavcem" (o tom momku, Tajranu Matjuu, prvom prilikom i to prilično opširno), ali i novu odličnu partiju kvoterbeka Džereta Lija. Li je svojevremeno, kao početnik, pre četiri godine imao 16 bačenih lopti u naručje protivnika, a sedam puta ti protivnici su te poklone iskoristili da u nastavku iste akcije postignu tačdaun. Sada su neka druga vremena, Li je ponovo dobio šansu i to u završnoj godini studija, a to je, uz hvatača kakav je Ruben Rendl (svojevremeno "prvi pik" pred izlazak iz srednje škole), itekako dovoljno za pobede uz već pomenute faktore. Ipak, ovoga puta nećemo se baviti video analizom pobede LSU-a nad Floridom, jer sve i deluje mnogo lako kada se dobije "rat na liniji" (Gejtorsi su probali da izbegnu brzinu sekondarija "tigrova" tako što su igrali na option i zone read trčanja, kao i kratka dodavanja, a ni to baš nije mudra odluka protiv agilnog "front 7" LSU-a). Ne, ovoga puta ćemo o jednom postignutom, pa poništenom tačdaunu. U glavnoj ulozi panter LSU-a, Bred Ving, koji je "začikavao" dva rivala pre nego što je utrčao u endzonu, pa mu je poentiranje anulirano, a lopta vraćena 15 jardi od mesta na kome je napravio prekršaj, ustanovljen u koledž-fudbalu od ove sezone.
 

Kada smo već kod individualnih poteza, autoru ovog bloga naročito se svideo jedan defanzivni. U glavnoj ulozi Džamar Tejlor sa Bojsi Stejta, koji je u lekciji Fresno Stejtu (57:7) na maestralan način došao do lopte. Uživajte.
 

U šestom vikendu je, pomenuto je, došlo do toga da timova sa Floride više nema na rang listi, na kojoj agencija Asošijejted pres rangirana 25 najboljih. Ta lista je nekada davno, pa i ne baš tako davno, određivala šampiona, a sada je više stvar tradicije iako ne utiče ni malo na konačni poredak (već o tome ko će u kom boulu da igra "odgovorna" BCS lista, koja će se po prvi put objaviti posle sedmog odigranog kola. A bilo je ranije reči, BCS listu čine i glasovi pojedinaca, i kompjuterske račune, i glasovi trenera i tako dalje, i tako bliže). Elem, Florida je deklasirana u meču sa LSU-om, Florida Stejt je doživela novi poraz, 35:30 od Vejk Foresta, a Majami, koji je već od ranije bio van top 25, izgubio je u sjajnoj završnici od 21. na listi, Virdžinija Teka sa 38:35. Pogledajte te uzbudiljve momente:
   

Posle šestog kola poredak prvih deset je i dalje nepromenjen na AP listi, idu redom:  LSU, Alabama, Oklahoma, Viskonzin (slobodan u ovom kolu), Bojsi Stejt, Oklahoma Stejt, Stenford (i dalje gazi po notama Endrjua Laka, koji je na poslednja tri meča imao preko 80% kompletiranih pasova, pa i ne čudi što je minuli NFL duel između Indijanapolisa i Kanzas Sitija nazvan na pojedinim sajtovima i "Andrew Luck Bowl", kao aluzija na to da će poslednjeplasirani NFL tim na kraju ove sezone - pred početak naredne upravo Laka izabrati kao prvog pika na draftu), a potom slede i još uvek neporaženi Klemson, te vice-šampion Oregon i Arkanzas.
 
O Oklahomi Stejt je bilo do sada možda najmanje reči, jer su "Kauboji" imali uglavnom lagan posao u septembru. Pobedili su nejaku Lujzijanu-Lafajet sa 61:34, pa Arizonu 37:14, onda Tulsu sa 59:33, da bi prvo pravo iskušenje imali protiv (u tom trenutku) osmorangiranog Teksas A&M-a, pobedivši sa 30:29. Ovoga puta su pregazili Kanzas sa 70:28, a evo kako su Brendon Viden (5 TD dodavanja), jedan od najboljih hvatača Džastin Blekmon (8 hvatanja, 2 TD) i ostatak Oklahoma Stejta deklasirali svog rivala:

 

Na kraju i jedna utakmica u kojoj su snage odmerili rangirani timovi. Tada 10-plasirani na AP listi Arkanzas ugostio je branioca titule, 15-rangirani Ouburn, a odlična odbrana "Razorbacks"-a omogućila je preokret i pobedu od od 38:14 uz dva tačdaun dodavanja Tajlera Vilsona:

 

No comments:

Post a Comment