27.10.11

Pregled kola: 8. vikend

U osmom kolu NCAA šampionata odigrana su dva meča u kojima su se međusobno sastali timovi rangirani među 25 najboljih u SAD, favoriti su mahom bili uspešni, ako se izuzme šok u Oklahomi, koja je izgubila kući posle 38. uzastopna trijumfa na svom terenu, ali su u prvi plan ipak iskočili neobični potezi, poeni "uz zvuk sirene" i neki pojedinci. Ponajviše zbog rekorda.

Čak tri kvoterbeka ispisala su nove stranice koledž-fudbala: Hjustonov Kejs Kinum postao je NCAA lider svih vremena po "jardaži" dodavanjima, Dominik Dejvis iz Istočne Karoline je po broju uzastopnih preciznih dodavanja pretekao dosadašnjeg koledž-rekordera, Erona Rodžersa (čuli ste za njega?), a lider Bojsi Stejta Kelen Mur izjednačio se sa Koltom Mekojom na prvoj poziciji među kvoterbekovima sa najviše pobeda u koledž-fudbalu. Vežite se, polećemo. Još jednom.



Ovo prvo što vidite nije ni jedan od tih rekorda, niti neka od pomenutih utakmica. U pitanju je retko viđena primena određenih pravila u ovom sportu, a situacija je sa utakmice između Nebraske i Minesote. Četvrti daun, Nebraska kreće u napad, kvoterbek pokušava da, bacivši loptu u stranu, proigra raningbeka, no lopta se odbija od njegovih ruku i izlazi u aut. Neuspeh? Naprotiv. Kako je u pitanju bilo "bacanje iza linije skrimidža", arbitri su pravilno dosudili fambl. A kako je lopta posle tog fambla otišla u aut, i to nakon što je prešla dovoljno jardi za prvi daun, sudije su (opet pravilno) dosudile nova četiri pokušaja jer je napad, pukom slučajnošću, uspeo da dovoljno "napreduje". Čudno? Ali i jedino ispravno.

Da se vratimo na rekordere. Kejs Kinum je predvodio 21-rangirani Hjuston do pobede od 63:28 nad Maršalom. A učinio je to prevazišavši NCAA rekord po ukupno osvojenim jardama, koji je do tada držao bivši QB Havaja Timi Čang (16.910). Dejvis je u pobedi "pirata" Istočne Karoline nad Nejvijem od 38:35 kompletirao 26 prvih dodavanja na tom meču. Toliko je iznosio i prethodni NCAA rekord po uzastopnim kompletiranim dodavanjima na jednoj ili više utakmica (držao ga Eron Rodžers, sadašnji kvoterbek NFL šampiona iz Grin Beja), ali kako je Dominik Dejvis kompletirao i deset poslednjih dodavanja na prethodnom meču, protiv Memfisa, sa 36 uspešnih bacanja u nizu postao je novi rekorder.

U Ajdahu, tačnije čuvenom gradiću Bojsiju, Kelen Mur je sa tri tačdaun dodavanja pomogao Bojsi Stejt Bronkosima da pobede "avijaciju" sa 37:26. To je za mladog Mura bila 45 pobeda u koledž-karijeri, po čemu se izjednačio sa dosadašnjim rekorderom a sadašnjim kvoterbekom Klivlend Braunsa Koltom Mekojem, koji je do skora igrao za univerzitet Teksas. Na toj listi QB-a sa najviše koledž-pobeda u svojim karijerama na trećem mestu je novi kvoterbek Sinsinati Bengalsa, Endi Dalton (42).

No, da se vratimo mečevima. Sve je počelo senzacijom u državi Njujork, u kojoj je na svom terenu nekada slavni univerzitet Sirakjuz ponizio spread napad Zapadne Virdžinije. Gosti, 15. na rang-listi u tom trenutku, su ispraćeni kući sa 49:23 nakon starog, dobrog napada trčanjem i korišćenjem konzervativnijih formacija, a naročito igre na tajt enda. Blistao je upravo u toj ulozi Nik Provo. Pogledajte i kako.


Klemson (8.) je nastavio sa dobrim partijama, savladavši Severnu Karolinu sa 59:38. Ti "tigrovi" (jedan od najčešćih nadmika u koledž-fudbalu) bili su i ovoga puta predvođeni prilično razigranim napadom: QB Tadž Bojd imao je 5 TD-dodavanja, senzacionalni novajlija Semi Votkins uz novi tačdaun i osam hvatanja, jedno manje od možda i pravog lidera ekipe, DeAndrea Hopkinsa (9-za-157 jardi i tačdaun). Ah, da.. nikako ne zaboraviti defanzivnog enda Kurtneja Brauna, koji je jednom ukrao loptu i odneo je u protivničku endzonu, a onda nešto slično uradio pokupivši fambl.


I dok je (7.) Stenford pregazio (i bukvalno, uz skoro 500 jardi trčanjima iako u svojim redovima ima sjajnog QB-a Endrjua Laka) 22-rangirani Vašington sa 65:21, možda i najneverovaniju završnicu u ovoj sezoni imao je duel 15. Mičigen Stejta i 4. Viskonzina. Pogledajte taj šok koji je serviran gostima u poslednjoj sekundi za konačnih 37:31. 


Kako je prvorangirani LSU očitao lekciju aktuelnom šampionu Ouburnu sa 45:10 (ništa čudno, iako su domaći "tigrovi" igrali bez nekoliko ključnih igrača pod suspenzijom, pošto gostujući "tigrovi" imaju maltene potpuno nov tim), a drugorangirana Alabama pobedila Tenesi sa 37:6, oba tima su na dobar način napravila uvod u svoj međusobni duel koji se, posle vikenda pauze za oba tima, igra u noći između subote i nedelje 4./5. novembra po našem vremenu.


I na kraju, o pomenutom šoku. U tom trenutku trećeplasirana Oklahoma je kući izgubila od Teksas Teka (38:41), koji je tako još jednom pokazao da itekako ume da bude opasan po favorite, baš kao što je to bio slučaj kada su se u poslednjih deset sekundi desila dva antologijska susreta sa loptom: njeno ispuštanje od strane defanzivnog beka tada prvorangiranih Teksas Longhornsa, Blejka Gidiona, a onda i hvatanje za tačdaun Majkla Krebtrija. Uživajte u ova dva meča "Red Raidersa".





No comments:

Post a Comment