18.10.11

Pregled kola: 7. vikend


Posle sedam odigranih kola, u aktuelnoj sezoni koledž-fudbala po prvi put je objavljena i BCS lista. Na osnovu nje se određuje ko igra u meču za titulu, ko u četiri prestižna boula, a ko u preostalim, egzibicionim boul utakmicama.

Na listi vodi LSU, koji je nastavio da pobeđuje u ovoj sezoni zahvaljujući prebrzoj odbrani i snažnim trčanjima (pao je Tenesi u gostima sa 38:7), na drugom mestu je Alabama koja se poigravala sa Misisipijem (52:7), a na trećem Oklahoma koja je deklasirala Kanzas (47:7). No, o tim timovima, u ovom trenutku, neće biti reči. Igrana su četiri meča u kojima su oba rivala bila rangirana među 25 najboljih, a bilo je i nekih od sjajnih individualnih ostvarenja, kao i velikih preokreta. Sve će, na kraju, biti začinjeno rečima jednog odličnog mladog trenera, koji je sa pravom citirao uputstvo iz Svetog Pisma. Krećemo.


U lokalnom derbiju (23. na listi) Mičigen Stejt je naneo prvi poraz (11.) Mičigenu, i to sa 28:14. Spartanci su tako po četvrti put u nizu pobedili Wolverines-e, kojima se tako i dalje svete reči njihovog nekadašnjeg raningeka Majka Harta koji je u poslednjem uspehu Mičigena nazvao Migičen Stejt "malim bratom". Evo kako su Spartanci došli do ove pobede, a kako je novi trener Wolverines-a Brejdi Houk doživeo prvi poraz na tom radnom mestu:


Sjajan nastup imao je kvoterbek "Egija" Rajan Tanehil koji je sa čak šest tačdaun dodavanja predvodio (21.) Teksas A&M do pobede nad (20.) Bejlorom od 55:28. Nisu gostima od pomoći bila ni tri tačdaun-dodavanja i, rekordnih za taj univerzitet, 430 "bačenih" jardi od strane Roberta Grifina Trećeg: iako su se namerili na najgoru odbranu od dodavanja u SAD, nisu imali rešenja za napad "Egija": Teksas A&M je na ovom meču ukupno osvojio čak 681. Pogledajte u desetominutnom prikazu šta se sve to izdešavalo u tom duelu:


Novi neuspeh doživeo je (22.) Teksas, izgubivši od (6.) Oklahome Stejt sa 26:38. Iako "Kauboji" imaju sjajnog hvatača Džastina Blekmona, protiv "Longhornsa" ih je do pobede vodio raningbek Džeremi Smit i to sa 140 jardi iz samo sedam trčanja. Evo kako je Oklahoma Stejt nastavila svoj nepobedivi niz, koji im je doneo četvrto mesto na prvom izdanju ovosezonske BCS liste (imate je u desnoj koloni ovog bloga i biće osvežavana svake sedmice).


Iako je (9.) Oregon morao da igra bez svoje prve zvezde, trkača Lamajkla Džejmsa, a potom i bez startnog kvoterbeka Derona Tomasa, "patke" su uspele da pobede (18.) Arizonu Stejt sa 41:27. Kenjoj Barner je Džejmsa "odmenio" sa 171 osvojenom jardom, početnik DeAntoni Tomas je pretrčao 73 jarde i postigao dva tačdauna, pa je Oregon uz novo izdanje svog brzog spread napada stigao do učinka 5-1. Evo i kako:


Verovatno najuzbudljiviji meč odigrali su Merilend i (8.) Klemson, koji je posle velikog preokreta na kraju u gostima slavio sa 45:56. Očajno uvodno izdanje kvoterbeka Tadža Bojda iskoristili su domaći "Terpainsi" da povedu i sa 18 poena razlike (pre svega zahvaljujući odličnoj igri momka koji je prvi put bio starter, kvoterbeka Si-Džej Brauna koji je podjednako dobro bacao ali i trčao sa loptom u naručju). Ipak, kada se razigrao senzacionalni početnik Semi Votkins, a Bojd smanjio svoje greške, sve se preokrenulo.

Votkins je u svom sedmom nastupu u koledž-fudbalu ne samo pomogao Klemsonu da ostvari sedmu ovosezonsku pobedu, već je (uz tri tačdauna) sa 345 ukupno osvojenih jardi nadmašio rekord Klemsona koji je držao do sada neprevaziđeni Si-Džej Spiler. Kada se meč završio, trener Klemsona Dabo Svini je na pitanje šta je to rekao svojim igračima ne bi li ih pokrenuo i "naterao" u preokret, citirao Sveto Jevanđelje po Mateju, petu glavu, 16. stih.

"Rekao sam im ono što piše u Svetom Pismu, "Da se svetli vaše videlo (svetlo) pred ljudima, da vide vaša dobra dela, i slave Oca vašeg koji je na nebesima". To su i uradili". Evo i kako:

No comments:

Post a Comment