3.1.10

Pregled boul mečeva sezone 2009/10 (IV)

U četvrtom delu pregleda boul-utakmica koje su odigrane u sezoni 2009/10 sledi kraći prikaz načina na koji su do pobeda došli Nebraska, Air Force, Oklahoma nad Stenfordom, Navy, Ajova Stejt i, moj "promašaj godine", VA Tech.

Arizona - Nebraska 0:33
(Holiday Bowl)

"Kada kažem Nebraska, mislim Ndamukong Suh", verovatno je česta rečenica kada se govori o ovosezonskim izdanjima "Cornhuskers"-a, ali za priču o njihovom nastupu u boul meču ipak treba naglasiti tvorca uspeha. Trenera Boa Pelinija, koji je bio defanzivni koordinator i prvi pomoćnik Lesa Majlsa u šampionskoj ekipi LSU-a. Napravivši pravo malo čudo sa Nebraskom koja je počela da klizi sa vrha istorije NCAA ka dnu lige, Pelini je čitave sezone svoj autoritet gradio sjajnom odbranom koju je predvodio nestvarni DT Suh (čudo će se desiti da ne bude prvi pik na Draftu, mada... sve je tamo moguće, zar ne?). Ovoga puta Nebraska je po prvi put u svojoj više nego bogatoj tradiciji uspela da boul-meč završi bez primljenog poena, a iako se ndamuKong nije istakao statistički (tri obaranja, 1 TFL), sa svojim saigračima je predstavljao konstantnu pretnju po QB-a "Wildcats"-a Nika Folsa. A i, generalno govoreći, "Cornhuskers"-i su igrali savrešno po Pelinijevim notama jer je Arizona postavila negativne rekorde "Holiday bowl"-a sa svega šest osvojenih prvih dauna, i ukupno 109 osvojenih jardi za čitav meč. Evo kako je Zak Li, koji je u finalu konferencije protiv Teksasa muku mučio sa odbranom Longhornsa, finalistom BCS-a, ovoga puta predvodio Nebrasku do trijumfa:




Hjuston - Air Force 20:47 (Armed Forces Bowl)

Laici bi u ovom meču očekivali lak posao za izuzetno efikasan napad Hjustona, predvođen po "jardaži" najboljim NCAA QB-om ove sezone Kejsom Kinumom, ali je lak posao moguć samo protiv odbrane koja se ne snalazi najbolje u igri protiv dodavanja. "Air Force" i u imenu ima pojašnjenje kako je sprečila Hjuston da dođe do očekivane pobede. Čak šest puta su igrači "Falcons"-a presekli doadavanja Kinuma, što je brojka koju je ostvario tokom čitave ove sezone, a za ubedljiv trijumf "Air Force"-a pobrinuo se njihov napad koji je loptu u svom posedu imao pomalo neverovatan 41 minut. No, da ne dužimo o Kinumu (junior, najavio povratak u koledž-fudbal posle sezone u kojoj je bacio za 5.671 jardu i 44 TD-a) niti o tome da će mu se i naredne sezone pridružiti tri risivera koja su ove imala preko 1.000 jardi hvatanjem za kraj ovog kratkog prikaza samo jedan detalj koji pojašnjava reč "uigranost". Kraj poluvremena, 16 sekundi do odlaska na odmor, "Air Force" nema više tajmauta, ima loptu i pokušaj da postigne TD. Kvoterbek pada, okliznuvši se, čini se da će rezultat ostati isti, ali...




Oklahoma - Stenford 31:27 (Sun Bowl)

Sa jedne strane nema povređenog QB-a Sema Bredforda, koji je u ovu sezonu ušao kao vlasnik Hajsmanovog trofeja, sa druge strane ima RB-a Tobija Gerharta, koji je u decembru umalo prigrlio trofej namenjen najboljem igraču koledž-fudbala. Činilo se da je Stenford spremniji, kompletniji za ovaj meč, ali dve činjenice su ipak prevagnule u korist Oklahome: najpre, sjajni ruki-QB Stenforda Endrju Lak nije mogao da zaigra u ovoj utakmici jer je operisao kažiprst desne ruke, a drugi podatak je, pomalo zaboravljena, odbrana "Sooners"-a. Sa DT-om Džeraldom Mekojem i DE-om Džeremijem Bilom na liniji skrimidža, sa LB-om Trevisom Luisom i FS-em Kvintonom Karterom iza njih, Oklahoma je relativno lako izlazila na kraj sa Lakovom zamenom Tavitom Pričardom, dok je na drugoj strani blistao Bredfordov naslednik Lendri Džons. Od njegovih 418 bačenih jardi čak 153 je, uz tri tačdauna, uhvatio najbolji risiver "Sooners"-a Rajan Brojls, a njegovih 13 hvatajna na ovom meču novi je rekord u bogatoj istoriji univerziteta Oklahoma. Gerhart, koji je ligaški deo takmičenja završio sa najboljim BCS učinkom (1.732 jarde) meč je okončao sa 135 jarde i dva tačdauna, oba u prvom poluvremenu. Evo i kraćeg pregleda ovog susreta:




Navy - Misuri 35:13 (Texas Bowl)

Da "triple option" vrsta napada po zemlji itekako ima "prođu" u koledž-fudbalu pokazala je AF-ekipa "mornarice" koja se u Teksas boulu namerila na 12. NCAA odbranu od trčanja. Čak 385 jardi po zemlji "servirali" su potencijalni marinci svom rivalu iz Misurija, za koje je nerešiva enigma ostao Riki Dobs, koji je uz 166 osvojenih jardi postigao i tri tačdauna. Pokazao je "Navy" da nije slučajno savladao Notr Dejm ove sezone (i prethodne) i da nije slučajno bio na korak od pobede nad Ohajo Stejtom. Ken Niumatalolo, Polinežanin "na klupi" pobedničkom tima, nastavio je tradiciju izuzetnog napada trčanjem koju je u ekipi počeo da gaji njegov nekadašnji kolega i glavni trener Pol Džonson, koji ga je svojevremeno i poveo sa Havaja da bude trener raning-bekova. Kada je Džonson otišao u GA Southern, potom i u GA Tech, Niumatalolo je nastavio gde je i stao, pa je Dobs u ovoj sezoni sa 24 postignuta TD-a po zemlji postavio novi NCAA rekord koji je pre toga držao Tim Tibou. Bila je to mala "osveta" ovog trenera za ono što mu je "učinio" organizator igre Floride, jer je pre Tiboua rekord držao još jedan QB Ken Niumatalola, Kris Mekoj.


Minesota - Ajova Stejt 13:14 (Insight Bowl)

Ove ekipe su u meč ušle jer su ligaški deo nadmetanja završili sa učinkom od po 6-6 što je, zbog šest ostvarenih pobeda, bilo dovoljno da se izbori pravo za nastup u boul-utakmici. To je samo po sebi bila najava nešto manje kvalitetnog susreta, ali ne i nezanimljivog. Naročito ako se uzme u obzir da je Ajova Stejt pretprošlu sezonu završila sa svega dve pobede. Do potpunog preokreta u radu ovog programa "Cikloni" su došli pobedom nad Minesotom, iako je njihov QB Ostin Arno četiri puta izgubio loptu, dvaput famblom, 2 x INT. Ipak, on je i dirigovao ekipom postigavši dva tačdauna, po jedan "kroz vazduh" i po zemlji", gde je najbolji utisak ostavio njegov saigrač Aleksander Robinson sa 137 osvojenih jardi. Imala je i Minesota raspoložene pojedince (QB Adam Veber 261y, 1 TD), Kajl Teret 2 x INT + 40 jardi hvatanjem posle fejka prilikom izvođenja panta) ali to nije bilo dovoljno da se "Ciklon" zaustavi nakon što je došao do prednosti od 14:3 u prvom poluvremenu.


Virginia Tech - Tenesi 37:14 (Chick-fil-a Bowl)

Priznajem (iako ne volim da pišem u prvom licu, čak ni na blogu), potcenjivanje VA Tech-a je ove sezone bila jedna od mojih čestih rabota. Možda zato što su na početku prvenstva bili svrstani među pet najboljih koledž-ekipa (što svakako nisu bili), a pritom ih napad nije najbolje služio te se olako previdela činjenica da je odbrana "Hokies"-a sjajno radila svoj posao. To se možda najbolje videlo u završnici sezone, kada defanzivci Virdžinija Teka na poslednjih pet utakmica nisu rivalima dozvolili niti jedan jedini poen u drugom poluvremenu. Trener Frenk Bimer je dokazao da i dalje spada u sam vrh NCAA struke, za šta mu je ovoga puta u mnogome pomogao sjajni RB Rajan Vilijams (117y, 2 TD) koji je pritom sa 1.655 jardi u sezoni postavio novi rekord ovog univerziteta. Tenesi, trenera Lejna Kifina i mnogih drugih stratega-pomoćnika koji imaju NFL iskustvo, nije mogao da se nosi sa ovim rivalom, delom zbog sjajne predstave suparnika, delom i zbog toga što je zvezda "Volontera", sejfti Erik Beri, mislima već bio u NFL-draftu, što je i objavio odmah po završetku meča u kome je njegov tim dozvolio VA Techu gotovo dvostruko veći broj osvojenih jardi (438 - 240). Evo desetomintnog "recap"-prikaza kako su me "Hokies"-i demantovali da "i nisu neki tim". Jesu. Možda ne među Top5, ali sa pravom u Top15.

No comments:

Post a Comment