5.1.10

Pregled boul mečeva sezone 2009/10 (V)

Nova porcija pregleda boul-utakmica je servirana. Produžeci, rezerve koje donose preokret i pobedu, nesrećni kikeri, penzionisanje jednog od najslavnijih trenera koledž-fudbala, Run DMC, nastavak tradije koju je započeo Rej Rajs... Sve to, i nešto malo više - upravo je posluženo.



Ouburn - Nortvestern 38:35, produžeci
(Outback Bowl)

Čudan je tok imala ova utakmica, i još neobičniji kraj. QB Norvesterna Majk Kafka mogao bi da se pamti po tome što su mu dodavanja čak pet puta presekli defanzivci Ouburna, favorita u ovom meču, ali može da se pamti i po 532 "bačene" jarde i čak četiri tačdauna. Nortvestern je ne samo nadoknadio deficit od dva TD u poslednjim minutima četvrte deonice, već je imao šansu i da pobedi da je fild-gol u završnoj sekundi bio uspešan, a onda su na red došli produžeci. Ouburn lucidnog trenera Džina Čizika nije blistao, ali je predvođen Darvinom Adamsom (12 hvatanja za 142 jarde) uspevao da konstantno vodi, uključujući i produžetke u kojima je njihov FG pružio novu priliku rivalu da dođe do trijumfa. A onda, odluka 35-godišnjeg stratega Nortvesterna Pata Ficdžeralda da se kocka u prilici za izjednačenje - nije donela željeni rezultat. Scenario isprva nije bio zamišljen tako, ali je kiker Stefan Demos povređen prilikom pokušaja da fild-golom izbori novu porciju produžetaka. Kada je na teren ušao njegova zamena Stiv Flaerti, Ficdžerald je pozvao staru, dobro znanu akciju "fumblerooskie": trebalo je "lažirati" šut za tri poena, ali to nije zbunilo odbranu Ouburna koja je solidan dan okončala zaustavljanjem te akcije i sprečavanjem Nortvesterna da dođe do svoje prve Boul-pobede posle 61 godine. Evo kako je sve to izgledalo:




Florida Stejt - Zapadna Virdžinija 33:21 (Gator Bowl)

Neki će pamtiti ovu utakmicu po tome što je WVU prekinula niz od četiri uzastopne boul-pobede, neki po preokretu FSU-a, ali će je svi pamtiti po tome što je u pitanju bio poslednji meč koji je kao trener vodio sada već legendarni Bobi Bauden. Nije toliko važno što je karijeru završio sa 389 poebda, 129 poraza i četiri nerešena ishoda u koledž-fudbalu (389 pobeda. To stvarno zvuči frapantno, zar ne?), niti što je posle 57 godina trenerskog posla (57, da) rešio da se odmori. U pitanju je čovek koji već može da se poistoveti sa AF-programom "Seminola", kojima je ovim trijumfom zapečatio 33. uzastopnu (da, u nizu) sezonu u kojoj je ekipa sezonu završila sa više trijumfa nego poraza. Kako je sve to na terenu izgledalo, vidi se u prilogu koji sledi. Ključni detalj (pored činjenice da je ovo bio poslednji meč Bobija Baudena) - povreda QB-a WVU-a Džereta Brauna, koji je uz Noela Divajna bio najzaslužniji za vođstvo od 14:3 pre nego što je Džermejn Tomas uzeo stvari, tj. loptu, u svoje ruke (121 jarda trčanjem, 2 TD).




South Florida - Northern Illinois 27:3 (International Bowl)

Potpuno očekivano, Južna Florida je opravdala ulogu favorita u ovom meču, savladavši rivala uz odličnu partiju Majka Forda (207 jardi trčanjem, maltene sve u drugom poluvremenu). Uz njegov TD dva je QB "Bi-Džej" Denijels bacio do "Ej-Džeja" Lava i .. to bi bilo to. Nisu blistali timovi kao što se to makar od jednog moglo očekivati (svega trećina uspešnih konverzija trećeg dauna) pa kao jedini interesantan podatak ostaje činjenica da je Ford nastavio seriju "200+y" u International bowl-u koju su trkači iz Big East konferencije započeli pre dve sezone. Prošle godine je sa 261 jardom to učinio (tada RB Konektikata, sada Indijanapolisa) Donald Braun, a pre njega (rekordnih 280 jardi) Rej Rajs u dresu Ratgersa, sada član Baltimora.


Konektikat - Južna Karolina 20:7 (Papa Johns Bowl)

Kao ekipa koja je tek 2002. ušla u elitu koledž fudbala iz tzv. "druge lige", Konektikat je ponovo uradio nešto značajno, pobedio je člana SEC konferencije i to prilično dobrom igrom. Bilo je tu i prelepih hvatanja jednom rukom (vidi snimak) ali i starog dobrog trčanja (vidi Andrea Diksona). Sve u svemu, ne baš prijatan dan za Stiva Spurijera, a itekako bitan za "Haskije" koje je od oktobra na okupu držala činjenica da su izgubili važnog člana, kornerbeka Džaspera Hauarda koji je izboden na smrt posle igranke koju je njihov univerzitet organizovao. Koliko su impresivno to uradili govori i činjenica da "Gamecocks"-i nisu uspeli da se "upišu" na semafor sve do poslednje deonice. Evo nekih zanimljivih detalja sa ovog meča u kome je odbrana Konkektikata imala možda i ključnu ulogu:




Misisipi - Oklahoma Stejt 21:7 (Cotton Bowl)

Početi priču na ovaj način "Ole Miss je imao pet izgubljenih lopti na ovom meču, a Oklahoma Stejt - sedam, od čega šest u 4. četvrtini" nije baš najbolji opis dešavanja na novom stadionu Dalasa gde je odigran "Koton Boul". Možda je ipak bolje reći: "Dekster Meklaster je sa 182 jarde i dva postignuta tačdauna predvodio svoj tim do pomalo iznenađujuće ali sasvim zaslužene pobede nad ekipom koja je ligaški deo sezone završila na 19. mestu". Kako je to Run DMC radio? Hm. Snimaka sigurno ima, ali kako sumnjam da su čitaoci ovog bloga (uključujući i mene) imali priliku da gledaju "recap" koledž-utakmice na sjajnom "video-bimu" stadiona Dalasa - evo prilike:




Arkanzas - Istočna Karolina 20:17, produžeci (Liberty Bowl)

Niko i ne postavlja pitanje kome je najteže posle ovog meča. Kikeru Istočne Karoline Benu Hartmanu, koji je u završnici 4. četvrtine promašio dva fild-gola, a onda i jedan u produžetku. Njegov kolega iz "Razorbacks"-a, Aleks Tehada, svoju priliku za pobedu nije propustio. Ne ovoga puta. Tehada je isti onaj momak koji je promašio FG tri minuta pre kraja meča sa Floridom, kada je rezultat glasio 20:20 pre pobedonosnog drajva Tima Tiboua i fild-gola Kejleba Sturdžisa, isti momak koji je promašio FG na kraju produžetak-drame sa LSU-om. Ovoga puta je svoj posao uradio kako se to od šutera i očekuje. No, da ne bi ova priča bila samo o kikerima, koje nikako da spomenemo kako dolikuje i pored nekoliko pokušaja, vredni pomena bili su i Dominik Lindzi, RB ECU-a (147 jardi, 1 TD) kao i momak snažne ruke, Rajan Malet (transfer iz Mičigena, odakle je otišao čim je "čuo" da dolazi Rič Rodrigez sa svojim spread-napadom), koji je ovoga puta bio uspešan samo 15 puta od 36 pokušaja ali su mu MVP titulu donele 202 "bačene" jarde uz 1 TD. Evo kako se taj meč odvijao..




Michigan State - Texas Tech 31:41 (Alamo Bowl)

Sada već bivši a čuveni trener Teksas Teka, Majk Lič, prošlost je za ovaj univerzitet. Navodno, zbog maltretiranja igrača (među njima i sina poznatog TV-komentatora koledž-fudbala Krejga Džejmsa, pro-boul RB-a Patriota iz 1986 čiji naslednik izgleda ne voli da trenira kao sav normalan svet). No, ono što je posebno zanimljivo za ovaj duel u kome su Spartanci propustili da iskoriste stečeno vođstvo jeste da je MVP nagradu poneo QB "Red Raiders"-a Tejlor Pots - koji nije ulazio na teren nakon što je njegov tim počeo da gubi sa 27:31. Organizaciju igre je zbog Potsove povrede preuzeo Stiven Šefild, koji je u poslednjih pet minuta poveo Teksas Tek do preokreta i - uspeo u tome. Potsu je MVP trofej pripao zbog 372 "bačene" jarde, 2 TD, a jedini INT zabeležio je pokušavši da zaigra neposredno posle povrede glave usled koje mu je privremeno oslabio vid. Činjenica da su dva QB-a Tech-a svojim dodavanjima osvojili preko 450 jardi dovoljno govori o programu koji je ostvario kontroverzni Lič (uzgred, malko je čudno što je otpušten baš dan-dva pre velikog novčanog bonusa predviđenog dugogodišnjim ugovorom). Ipak, vredan spomena je WR Teksas Teka Detron Luis (TD hvatanje za preokret, ukupno 10-za-114) kao i RB Bejron Beč (110 jardi trčanjem TD za konačni rezultat i potvrdu pobede). Evo jednog lošijeg "snimam TV, a ne sa TV-a" video-zapisa sa ove utakmice:



6. januara se igra GMAC Bowl između Centralnog Mičigena i Troje, pa će ova vest naknadno biti dopunjena.

No comments:

Post a Comment