8.1.10

Pregled boul mečeva sezone 2009/10 (VI)


Naslov bi mogao da glasi i "pregled BCS boul utakmica", jer se u njemu nalaze kraći prikazi četiri najvažnija boul meča (Rouz boul, Šuger boul, Fijesta boul i Oranž boul), ali kako se mesta našlo i za legendarnog Džoa Paterna čiji se Pen Stejt sastao sa LSU-om u jednom od zanimljivijih duela pred BCS finale, onda se mora spomenuti i taj susret u kome je bilo i-ha-haj interesantnih detalja.

Pen Stejt - LSU 19:17 (Capital One Bowl)

"Džo Pa" je, iako se bliži trocifrenom broju godina, nastavio da obara trenerske NCAA rekorde, jer su "Nittany Lions"-i pod njegovom komandom slavili u nekoj boul utakmici po 24. put. Čovek koji je preuzeo ekipu Pen Stejta (pomalo neverovatno) još 1966. godine i ovoga puta je našao način kako da izađe na kraj sa žilavim rivalom, a biće da su i sudije malko pomogle kada je sve, manje-ili više, već bilo odlučeno. Igrao se ovaj duel po užasnom, kišom raskavašenom a potom razgaženom terenu u Orlandu, gde je bilo gotovo nemoguće hodati, a kamoli sportski se nadmetati. Još kad se nađu dve ekipe sa odličnim odbranama - dobije se pravi američki fudbal, u svoj svojoj starinskoj lepoti. U najkraćem, prvi boul-poraz kao trener LSU-a Les Majls je, posle četiri godine uspeha u završnim mečevima sezone, doživeo iako je njegov tim uspeo da nadoknadi 13 poena razlike, čak i da povede. Ipak, posle (ispostavilo se pobedonosnog) fild-gola Pen Stejta "Tigrovi" su krenuli u poslednji, gotovo očajnički pokušaj da spreče neminovno i tada se desio taj spominjani sporni detalj. Bez tajmauta, a posle završene akcije, LSU je hteo da pošto-poto izvede akciju ("spike") kako bi zaustavio vreme, ali je na lopti bio jedan od dvojice sjajnih LB-a Pen Stejta, Navaro Bouman (drugi je Šon Li i o njemu će se tek pričati). Ofanzivni gard LSU-a Lajl Hit je Boumana podigao sa lopte, a sudije su - sudile prekršaj(!?). Vraćeni isuviše unazad (na svojih 40 jardi), Majlsovi igrači nisu uspeli da u sledeće dve akcije osvoje 60 preostalih jardi. Iako bi na osnovu rekordnih (za ovaj boul) 15 pantova moglo reći da je malo šta imalo da se vidi na meču, ipak su QB Pen Stejta Deril Klark i njegov kolega iz LSU-a Džordan Džeferson pokazali da se lopta (bar nekako) može bacati po očajnom vremenu i još gorem terenu, a kad se već spominje "igra kroz vazduh" ovoga puta su zablistali (sasvim očekivano) TE Pen Stejta Endrju Kuarels i risiver LSU-a Brendon LaFel. Evo kratkog video-zapisa sa utakmice:




Ohajo Stejt - Oregon 26:17 (Rose Bowl)

Svaki Rouz boul ostaje upamćen po nečem novom, neviđenom, do sada nedoživljenom. Ovoga puta je sve i počelo nečim novim: novom bravurom komentatora Brenta Masburgega koji je napad Ohajo Stejta koji se očajno završio (obaranjem u bekfildu) prokomentatrisao rečima "Ohio State Buckeys will start the drive. And it's a read option... aaaaand.. well, Ducks have read it better then Bucks". Ume čovek da nasmeje publiku, i dalje. No, Oregonu nije bilo baš do smeha u ovom meču, u koji je ušao kao prvak Pacific 10 konferencije, i to kao tim koji je uspeo da prekine sedmogodišnju dominaciju USC "Trojanaca". Leka za Terela Prajora, QB-a Ohajo Stejta "patke" ovoga puta nisu imale, jer je mladi lider "Buckeys"-a pokazao da polako stasava u kvoterbeka koji može da igra na (naj)višem koledž-nivou. Da će istrčati nekoliko desetina jardi, to se znalo. Istrčao je 72. Ali, da će posle prošlogodišnjih 5-od-13 za 66 jardi dodavanjem u porazu od Teksasa u Fijesta boulu doći do 23-od-37 za 266 jardi i 2 TD u Rouz boulu, e.. to su mogli da predvide samo oni koji su ga gledali još kao srednjoškolca. I tada je trčao kao blesav, ali je tada daleko više koristio svoj zamah rukom nego u prvoj godini studija. Protiv takvog Prajora (koji se sit nabacao lopti do Pousija (8 hvatanja za 101 jardu) i Sanzenbahera (9-za-64), Oregon i njihov QB Džeremaja Masoli nisu imali šta da traže. Ne ovoga puta.




Sinsinati - Florida 24:51 (Sugar Bowl)

Bilo je onih koji su razmišljali ovako: Florida je uzdrmana, nije uspela da pobedi Alabamu i zaigra u meču za titulu, trener joj se naprasno razboleo i najavio iznenadni kraj karijere, a igrači Sinsinatija su bili besni što ih je trener napustio pre važnog boula jer je prihvatio poziv Notr Dejma i bili su gladni dokazivanja da znaju da igraju i bez njega. Sasvim logična razmišljanja, zar ne? E, pa.. objasnite to kvoterbeku koji se zove Tim Tibou, kome mnogi kažu "taj više voli da trči sa loptom nego da je dodaje drugima". "Supermen" je baš u svom poslednjem koledž-meču postavio novi BCS-boul rekord sa 482 jarde dodavanjem (3 TD), a uz to je istrčao i 51 jardu i postigao još jedan tačdaun pride. Više nego dovoljno da se deklasira Sinsinati za šta nije toliko kriv QB Toni Pajk (3 TD) koliko impozantna odbrana Urbana Mejera (dozvoljenih 246 jardi) i pobesneli napad "Gejtorsa" (659 jardi). Evo kako je sve to izgledalo u ovogodišnjem Šuger boulu:




Bojsi Stejt - TCU 17:10 (Fiesta Bowl)

Fijesta boul. Pa, od svog osnivanja (1971.) teško da se ove dve reči mogu ikako drugačije čitati nego "Bojsi Stejt". I to zbog čuvene utakmice odigrane 1. januara 2007. kada su sada već legendarne trik-akcije večito potcenjenih "Bronkosa" srušile apsolutnog favorita Oklahomu. I ovoga puta je trik serviran rivalu. I ovoga puta od strane Bojsija. I ovoga puta - u Fijesta Boulu. Duel dva neporažena tima u ligaškom delu nadmetanja (a koja se nisu našla u realnom opticaju za učešće u meču za titulu) pripao je ekipi koja je fejk kod panta izvela pri rezultatu 10:10, i to sa svoje "trećine" terena. U nastavku tog drajva all-american DE iz redova TCU-a Džeri Hjuz i njegovi saigrači nisu uspeli da spreče tačdaun koji je Bronkosima doneo učinak 14-0, što je u BCS-eri uspelo još samo Ohajo Stejtu 2002. godine. Evo detalja sa ove utakmice, i naravno - odličnog "panta koji to nije". Bojsi stejt fudbal. Ni odlični strateg TCU-a Geri Paterson nije našao rešenje za taj hrabri stil poznat i kao "igramo srcem".




Ajova - Džordžija Tek 24:14 (Orange Bowl)

Ko je gledao Džordžiju Tek od kada ju je preuzeo trener Pol Džonson mogao je bez previše razmišljanja da kaže "Pa, ovaj prvak ACC konferencije će se prošetati (sa loptom u naručju, jer to rade 90% vremena) do pobede u Orandž boulu". No, ko je pažljivo pratio igru odbrane Ajove ove godine mogao je da predvidi i drugačiji ishod. A upravo se taj "drugačiji ishod" i desio jer je odbrana "Hawkeyes"-a zaustavila moćni napad GA Tech-a na rekordno malih u sezoni 156 jardi. Dodaju li se tome dva sjajna uvodna drajva kojima je dirigovao QB Ajove Rik Stenci (231 jarda na meču, 2 TD), kao i sjajna partija lajnbekera "Hawkeyes"-a ispred koje je gospodario DE Edrijan Klejborn (2 seka, 9 obaranja, 2 TFL), jasno je kako je ovaj meč završen baš kako je završen.


No comments:

Post a Comment