3.11.11

Pregled kola: 9. vikend

Pola puta je prevaljeno, u sezoni od 15 "radnih vikenda" i boul utakmicama koje potom slede, upravo je počela druga polovina "šampionata", ako se to može nazvati u koledž-fudbalu u kome važe neka posve drugačija takmičarska pravila u odnosu na sve ostale nama znane sportove.

Već hiljadu puta ispisana priča o tome "kako se uopšte stiže do finala?!" staje u sve manje reči: finaliste određuje BCS lista, a na nju svakog vikenda utiču raznorazna rangiranja timova, nakon što oni (najčešće subotom) odigraju svoje utakmice. 

I tako, malo glasaju treneri, malo kompjuteri, malo neki stručnjaci - i na osnovu kojekakvih ocena, BCS lista određuje ko će na kraju biti u finalu. A uoči susreta dva najbolje rangirana tima na toj listi, (2.) Alabama - (1.) LSU (igraju u subotu na nedelju, sat iza ponoći po našem vremenu), evo i kako su se najbolji nadmetali u 9. vikendu koledž-fudbala.


(13.) Nebraska - (9.) Mičigen Stejt 24:3
Mičigen Stejt je do prošlog kola bio neporažen, a činilo se i da će tako ostati do onog čuvenog Viskonzinovog dodavanja "uz zvuk sirene" (koja, jelte, ne postoji u ovom sportu). Ovoga puta Nebraska je protrčala kroz odbranu devetorangirane ekipe, a Reks Barkhed je sa oko 130 jardi i tri tačdauna najviše kumovao uspehu "Cornhuskersa" koji su do pobede stigli ovako:


Vanderbilt - (8.) Arkanzas 28:31
Kroz mnogo muka prošao je Arkanzas ne bi li, još jednom u ovoj sezoni, preokretom došao do pobede. U utakmici koju je obeležilo strašno obarane Markela Vejda (satavio Džonatana Krausa sa zemljom dok je ovaj čekao ispucanu loptu), "Razorbacks"-i su uz deset hvatanja za 135 jardi Džerijusa Rajta nadoknadili "minus 14" i pobedili ekipu Vanderbilta koja je napravila ogromnu glupost pri vođstvu od 28:20 u četvrtoj četvrtini. Pogledajte i sami:


(10.) Kanzas Stejt - (11.) Oklahoma 17:58
Ne znam ko je stavio Kanzas Stejt na deseto mesto rang liste, verovatno oni koji sastavljaju liste ali ne odgledaju utakmice već samo konstatuju "aha, ovu nižu pobede", no stil spread napada koji gaji ta ekipa svakako niti je spektakularan, niti je nezaustavljiv. Autor ovog bloga imao je priliku da tokom sezone gleda tu igru koja se gradi na trčanjima kvoterbeka Kolina Klajna, ali je bilo prilično lako predvideti da će protiv "Sooners"-a imati više trčanja (26) nego kompletiranih dodavanja (8/16). Dodate tome razigranog Lendrija Džonsa i "pass happy" spread napad Oklahome koji nije spektakularan, ali ipak omogućava kvoterbeku da prebaci i 500 jardi (505 na ovom meču, da budemo precizniji) i jasno je odakle onoliki rezultat. Naročito kada kvoterbek ima na raspolaganju talente poput Džeza Rejnoldsa (2 TD), Rajana Brojlsa (14 hvatanja za 172 jarde) ili Kenija Stilsa (4-za-101y).


Džordija Tek - (6.) Klemson 31:17
Prvi poraz Klemsona u ovoj sezoni serviran je od protivnika koji uopšte ne mari za ove novotarije od spread napada, u kome je fulbek zabranjena reč, a tajt end sve ređa pojava. Džordžija Tek je sa 67 trčanja iz svoje verzije "triple option flexbone" napada, a samo devet pokušaja da baci loptu, potpuno raznila koncepciju rivala kome ni novo sjajno hvatanje početnika Semija Votkinsa (ukupno 10 uhvaćenih lopti) nije pomoglo da izbegne neizbežno.


(3.) Oklahoma Stejt - Bejlor 59:24
Ekipa koja gazi sve pred sobom a o kojoj se možda i najmanje priča, Oklahoma Stejt, od narednog vikenda će po svoj prilici biti druga na BCS listi (ako pobedi Kanzas Stejt, a sva je prilika da će tako i biti). "Kauboji" su se poigravali sa Bejlorom, uz četiri TD-trčanja Džozefa Rendla (152 jarde iz samo 14 pokušaja) i nove bravure možda i najboljeg hvatača u koledž-fudbalu, Džastina Blekmona (13-za-172 jarde i dva TD). Evo iz jednog neobičnog ugla kako to igra Oklahoma Stejt ove sezone.


Florida - (22.) Džordžija 20:24
Stari dobri derbi ovoga puta je pripao Džordžiji. Ekipe koje su u tranziciji (Florida se i dalje "traži" posle odlaska fenomena znanog kao Tim Tibou) pružile su svojim navijačima zanimljiv okršaj u kome je presudila sjajna odbrana Džordžije i četiri seka od strane razigranog Džarvisa Džonsa. Uživajte u 15-minutnom prikazu ovog konferencijskog derbija u kome je trener "Buldoga" Mark Riht pokazao da Vil Masčamp možda i jeste jedan od najboljih defanzivnih koordinatora u NCAA, što je pokazao kada je radio u Teksasu, ali i da kao glavni trener Floride mora da provede još neko vreme uz talentovanu ekipu da bi se pobeđivalo u mečevima kao što je to "najveća svetska koktel žurka na otvorenom" (radni naziv ovog derbija).


(20.) USC - (4.) Stenford 48:56
I za kraj, poslastica. Konferencijski derbi između Univerziteta Južna Kalifornija, poznatijeg kao USC Trojans, i Stenforda, poznatijeg kao "Endrju Lak ovde vlada". Po svoj prilici prvi pik narednog drafta imao je do sada najteži zadatak u ovoj sezoni, jer odbrana "trojanaca" ne spada u naivne (baš naprotiv), ali ni odlična igra juniora Kurtisa Meknila, rezervnog RB-a USC-a, ni to što QB "trojanaca" Met Barkli ima na raspolaganju izuzetno talentovani tandem hvatača Robert Vuds - Markiz Li, nije omela Laka da kroz tri produžetka omogući Stenfordu da nastavi nepobedivi niz. Evo i kako:

No comments:

Post a Comment