9.11.11

Pregled kola: 10. vikend


Sudar dve najbolje rangirane ekipe. Najbolje odbrane a možda i najboljih trenera.  Alabama dočekala Lujzijanu Stejt. I nije izdržala pritisak više od 100.000 mahom sopstvenih navijača.

A pritom taj neobični duel sa gotovo jednocifrenim brojem poena i nije bio finale. Tek je deseto kolo, a finale je tek 9. januara 2012. No, da je prštalo na sve strane, jeste. Naročito u izvršavanju odbrambenih zadataka. A bilo je i još zanimljivih mečeva u desetoj rundi nadmetnja. 

Izuzetno zanimljivih. Krećemo, iz ovih stopa.



A mislili ste da ćemo početi nekom neobičnom akcijom? Ne, ovoga puta - za početak malo smeha. Sa razlogom, ipak se ne viđa baš svaki dan da igrač postigne tačdaun a onda završi u živoj ogradi. Iz koje ne može da izađe. U glavnoj ulozi Eron Vajt iz Džordžije, u pobedi "Buldoga" od 63:16 protiv Nju Meksiko Stejta.

(8.) Arkanzas - (10.) Južna Karolina 44:28
Posle četiri uzastopne pobede u kojima je osmorangirani Arkanzas morao da u drugom poluvremenu pravi preokrete, protiv Južne Karoline viđen je drugačiji scenario: "Razorbacks"-i su najpre izgradili prednost od deset poena razlike na poluvremenu, a onda su spasavali stečeno kako su znali i uspeli. Evo i kako im je to pošlo za rukom, uz 299 "bačenih" jardi Tajlera Vilsona i dva tačdauna za Džerijusa Rajta protiv "Gamecocks"-a koji igraju bez dvojice na kojima su se zasnivali planovi za ovu sezonu (otpušteni QB Stiven Garsija i teže povređeni RB Markus Latimor, prošle godine možda i jedan od najboljih mladih trkača-početnika u NCAA).


(3.) Oklahoma Stejt - (17.) Kanzas Stejt 52:45
U iščekivanju promocije na drugo mesto, jer su itekako bili svesni da će na rang listi preskočiti onu ekipu koja izgubi meča najbolje rangiranih timova, "Kauboji" Oklahoma Stejta su ugostili ove godine iznenađujuće dobar Kanzas Stejt. Iako napad "Wildcats"-a nije baš spektakularan, ali njime prilično dobro diriguje QB Kolin Klajn koji više voli da trči nego da baca loptu, upravo je on i učinio ovaj mini-derbi mnogo zanimljivijim nego što je to autor ovog bloga mogao da pretpostavi. Oklahoma Stejt je do trijumfa ipak došla i to uz rekord univerziteta po "jardaži" koju je bacio kvoterbek (Brendon Viden, 502 jarde, četiri tačdauna, od kojih je dva uhvatio možda i najbolji risiver u koledž-fudbalu Džastin Blekmon (13 hvatanja za 205 jardi i ta dva poentiranja). No, i Kanzas Stejt je imao svoju šansu. I to čak tri na protivničkih pet jardi svega 12 sekundi do kraja. No, bacanja Klajna ka njegovim hvatačima nisu bila uspešna, pe je Oklahoma Stejt ostvarila i pobedu - ali i probila se na drugo mesto. Evo kako je sve to izgledalo.


(2.) Alabama - (1.) LSU 9:6 (produžetak)
(dvominutni pregled, ispod sledi nešto mnogo zanimljivije)

Druga najgledanija utakmica u istoriji koledž-fudbala. Umalo da bude oboren i rekord iz 1989 (Notr Dejm - Majami). Na tribinama 101.821 navijač. Na terenu dva najbolje rangirana tima po BCS listi. Ma šta o toj listi mi mislili. I dva neobična trenera. Dvostruki šampion koledž-fudbala, Nik Sejban, na klupi domaće Alabame. Prvu titulu je osvojio 2003. i to na klupi - LSU-a. A sada na klupi gostujućih "tigrova" čuveni "ludi šeširdžija" Les Majls. Čovek koji je pre Novaka Đokovića jeo travu sa terena

No, Les Majls je poznat i po mnogo čemu drugom. I po svojim neverovatnim izjavama (poseban sajt to prati, pogledati ovde) i po neobičnoj upornosti da trik akcijama i po pokušajima u četvrtom daunu. No, ovoga puta Majls je odigrao na novu lucidnu kartu: vodio je svoj tim "školski", što je najveće iznenađenje koje je mogao da pripremi velikom rivalu.

I, taj "školski" američki fudbal je i doneo pobedu LSU-u posle produžetka. Istina, i sjajna odbrana. Ali i bolja igra specijalnih timova. Alabamini kikeri su pogodili dva od šest pokušaja da postignu fild gol. Dru Elmen je pogodio sva tri za "tigrove". Poslednji, u produžetku, je i presudio Alabami, koju je skupo koštalo kockanje kome je pribegao Sejban. Probao je da nadmaši Majlsa u ludorijama i nije uspeo. Dodavanje od strane hvatača Markiza Mejza - završilo je u protivničkom naručju. U produžetku je imao na terenu jednog od najboljih trkača u koledž-fudbalu, Trenta Ričardsona, a sva tri puta je išao na akcije dodavanjima. Ni jedno nije bilo dovoljno za novi prvi daun. A onda je usledio poslednji, kobni promašeni šut. Zatim i odgovor LSU-a za pobedu i prvo mesto na BCS listi. Evo kako je sve to izgledalo na terenu. Svaki minut ovog duela. Svaki sekund. Ceo meč počinje upravo - sada:


No comments:

Post a Comment