21.11.11

Pregled kola: 12. vikend


"Konobar, da platimo!"

"U redu, da vidimo šta smo imali za vašim stolom. Jedan "Pad tima koji je drugi u SAD". Od priloga - produžeci. Servirano u autsajder stilu. Zatim jedan "Pad tima koji je četvrti u SAD". Od priloga... Ne, bez priloga zvanog "šuter koji pogađa kad treba". Imali ste i jedan "Pad tima koji je peti u SAD", uz priloge "Srećni tačdaun uz dva dodavanja u napred" i "Srećni tačdaun u poslednjim sekundama". I to bi bilo to, za ovaj put".

A kako je izgledao meni? Klik vas deli od tog raskošnog stola postavljenog u stilu "Dvanaesti vikend koledž-fudbala".


Ajova Stejt - (2.) Oklahoma Stejt 37:31 (produžeci)
Oklahoma Stejt je gazila sve rivale. Do sada. Brendon Viden se poigravao sa protivničkim defanzivnim bekovima, naročito jer je mogao da računa na ubojiti tandem hvatača Džastin Blekmon i Džoša Kupera. I onda se pojavi Ajova Stejt, univerzitetska ekipa za koju niko ove sezone ne bi čuo da nije pobedila "rekonstruisanu" Ajovu i tada 17-rangirani Teksas Tek, koji se očigledno raspada (prošle nedelje poraz od Oklahoma Stejta sa 66:6). Dakle, sve je bilo spremno za lekciju "ciklonima", koja bi bila najbolja najava za okršaj Oklahoma Stejt "Kaubojsa" sa Oklahomom, no.. "Cikloni" se sa tim scenarijom uopšte nisu složili. Evo i kako i zašto:

(Ko voli kratke, a sadržajne govore trenera, sledi video zapis iz svlačionice Ajova Stejta posle ove pobede nad zvanično drugorangiranom ekipom koledž-fudbala)

(4.) Oregon - (18.) USC 35:38
Pomalo zaboravljeni USC (Univerzitet Južne Kalifornije, čuveni "Trojanci") gotovo da je nestao sa "radara" od kada im je izrečena oštra kazna zbog raznih nesportskih poteza (van terena). Dve godine "Trojanci" ne mogu da igraju u Boul utakmicama, koji god da učinak ostvare u "ligaškom delu sezone", po jednoj sezoni moraju da se odreknu deset sportskih stipendija za momke koji se bave američkim fudbalom, pa opet - i takvi, napravili su senzaciju. Ili možda i nisu? Ko prati USC, zna da oni nekako uvek oforme manji "tim snova" od izvikanih i manje izvikanih zvezda srednjoškolskog AF. Otuda i majstorije Meta Barklija, momka za kog je čitava Amerika već znala kada je imao samo 14 godina jer je još tada objavio da će biti QB na USC-u. Otuda i majstorije hvatačkog tandema Robert Vuds - Markis Li. Protiv raspoloženih "Trojanaca" ni superbrzi napad Oregona nije imao odgovor. Nedelju dana posle ubedljive pobede nad Stenfordom, "patke" su stale - zbog jednog promašenog šuta. Pogledajte i kako:


(25.) Bejlor - (5.) Oklahoma 45:38
U jednoj od najzanimljivijih utakmica ovog vikenda, a bilo je teško odabrati samo tri za ovaj pregled kola, Oklahoma je izgubila od Bejlora, a time i šanse da se nađe u BCS finalu. Vodili su "Sunersi", imali sve u svojim rukama, ali Robert Grifin Treći (da, da.. rekosmo već, to mu je "puno ime") nije želeo da se tek tako oprosti od svojih navijača. Preokret iz snova, upravo u njegovoj režiji, viđen je u završnici. Pomogli su mu jedno neobično odbijeno dodavanje i jedna doza hrabrosti u poslednjem pokušaju. Uživajte.

Šta sad?
LSU je i dalje najbolje rangirani tim koledž-fudbala i, posle 52:3 protiv Misisipija, samo čudo može sprečiti "Tigrove" Lesa Majlsa da zaigraju u BCS finalu. A onda.. na rang-listi sledi pet kandidata sa po jednim porazom. I svi oni  bi da se uguraju na mesto broj dva, ono koje vodi u meč za titulu. 

Trenutno na BCS listi, koja se obračunava po 500 različitih kriterijuma, uključujući i kompjuterske glasove, drugo mesto drži Alabama (pobeda nad nižerazrednom Južnom Džordžijom od 45:21 u ovom kolu). Treći je Arkanzas (pobeda nad Misisipi Stejtom od 44:17 u ovom kolu), koji je iza 'bame jer je od nje i doživeo jedini poraz. Četvrta je, i pored senzacionalnog poraza, Oklahoma Stejt. Peta je Virdžinija Tek (pobeda na gostovanju Severnoj Karolini od 24:21 u ovom kolu) a šesti Stenford (tesnih 31:28 protiv Kalifornije u ovom kolu). Svi oni imaju učinak 10-1, a tu negde su i "mali timovi", poput sedmoplasiranog Bojsi Stejta (9-1) i neporaženog Hjustona (11-0) koji igra u slaboj konferenciji pa na njih niko i ne obraća pažnju, iako ima QB-rekordera Kejsa Kinuma u svojim redovima.

Do kraja sezone ima još samo malo. Neko da odigra dve, neko tri, a neko četiri utakmice. Biće ovo prilično zanimljiv decembar, zar ne?

No comments:

Post a Comment