16.11.11

Pregled kola: 11. vikend


Jedanaesta runda nadmetanja u ovoj sezoni koledž-fudbala donela je jedan veliki derbi. Sudar nove ofanzivne strategije koja polako ali sigurno osvaja planetu, spread-napad Oregona, i jedne stare dobre igre trčanjem uz majstorije kvoterbeka kome se predviđa da bude prvi pik draftu, Endrjua Laka i njegovog Stenforda.

No, taj okršaj, koji bi u mnogome mogao da zakomplikuje priču ko će na kraju sezone da zauzme dva vodeća mesta na BCS listi, a time i da se plasira u veliko finale, samo je jedan od nekoliko sjajnih mečeva odigranih u vikendu koji je za nama. 

Vežite se. Polećemo. Još jednom.



(21.) Džordžija Tek - (10.) Virdžinija Tek 26:37
Sve je u 11. kolu počelo nesvakidašnjom pobedom Virdžinije Tek. Nije tu bilo ničeg spektakularnog, ali kako se ne dešava svaki dan (baš naprotiv) da bilo koja ekipa pretrči više od Džordžije Tek i njenog "triple option" napada, onda to zaslužuje posebnu pažnju. Naročito kada se uzme u obzir da je u pitanju duel dve rangirane ekipe, u kojoj je ona sa 10. mesta bila uspešnija od 21. Evo i kako je sve to teklo:


(12.) Pen Stejt - (19.) Nebraska 14:17
Ova utakmica ne bi imala takav značaj da ono što joj je prethodilo na državnom univerzitetu u Pensilvaniji, čuvenom Pen Stejtu, nije označilo kraj jedne neponovljive karijere. U svojoj 46. sezoni na kormilu ekipe, u kojoj je još 15 dodatnih godina proveo kao pomoćni trener, Džo Paterno je dobio otkaz. Razlog? Nije uradio dovoljno na prijavljivanju skandala koji se svojevremeno desio, a u kome je jedan od njegovih ključnih saradnika po svoj prilici seksualno zlostavljao mlade dečake. I pritom je neke od njih dovodio na sam univerzitet, u prostorije namenjene ekipi za američki fudbal. Kako bilo da bilo, da bi sprala ljagu sa sebe i institucije u kojoj radi, sadašnja uprava rešila je da smeni Paterna, iako je on početkom 21. veka prijavio tadašnjim čelnicima univerziteta šta je čuo od svojih kolega, direktnih svedoka tih strašnih događaja. Procenjeno je da "DžoPa" nije dovoljno uradio što je ono što je čuo - prijavio univerzitetu, već da je morao to da prijavi i policiji. Po prvi put bez njega, ekipa se suprotstavila Nebraski i .. izgubila. 


Teksas Tek - (2.) Oklahoma Stejt 6:66
Na putu ka samom vrhu Oklahoma Stejt nezadrživo gazi. Drugoplasirani "kauboji" su deklasirali Teksas Tek sa čak 60 poena razlike, uz pet tačdaun dodavanja Brendona Videna koji je kompletirao 31 od 37 pokušaja da baci loptu saigračima. Tri tačdauna trčanjem postigao je Džozef Rendl, a više jardi od njega "po zemlji" je osvojio Heršel Sims (109 naspram 78). Ukoliko Oklahoma Stejt uspe da preživi lokalni derbi sa Oklahomom, izgleda da će "kauboji" biti u finalu. I ne čudi kada imaju sistem koji u prvi plan izbacuje brzu igru, brojna dodavanja, a u tom sistemu najbolje se snalaze hvatači poput Džastina Blekmona (dva TD, 103 jarde protiv Teksas Teksa), Džoša Kupera (106 jardi, takođe iz samo šest hvatanja) ili Džoša Stjuarta (dva hvatanja, dva tačdauna, 93 osvojene jarde). Evo još jednom kako to igra Oklahoma Stejt, i još jednom - iz neobičnog ugla.


(17.) Kanzas Stejt - Teksas A&M 53:50 (4 produžetka)
Kada se na jednom meču postigne preko 100 poena, onda to zaslužuje posebnu pažnju. Ipak, 41 poen postignut je u produžecima, što i ne čudi - jer su odigrana čak četiri. Pogledajte neke od zanimljivijih momenata sa ove utakmice u koje je Kanzas Stejt, još jednom, do pobede vodio kvoterbek Kolin Klajn (opravdavši neka ranija pisanija na ovom blogu o njemu podatkom da je postigao pet tačdauna trčanjem, a jedan dodavanjem. Mada je na ovom meču imao nekoliko prilično lepih dodavanja).


(5.) Bojsi Stejt - TCU 35:36
Za Kelena Mura ste, verovatno, svi već čuli. To je onaj mali levoruki QB malog Bojsi Stejta, ekipe koja je mnogima umela da pomuti račune. I to toliko da je čak (konačno) počela da bude uvrštavana u elitu. Sa pravom. Ali, ko je čuo za, recimo, Kejsi Pahala? Novi kvoterbek TCU-a (Hrišćanski univerzitet Teksasa, čuven po, recimo, Endiju Daltonu koji sada QB-karijeru gradi u NFL-u). E, pa.. Kejsi Pahal i njegovi hvatači Džoš Bojs (druga godina studija) i početnik Brendon Karter, napravili su od gostovanja na slavnom plavom terenu pravi spektakl. A za spektakl je potrebno dvoje, jelte. 


Uživajte u petominutnom pregledu zbivanja sa ove utakmice koja je rešena - kada je jedan od trenera rešio da umesto šutem za jedan poen izjednači - proba akciju za dva poena.


(4.) Stenford - (7.) Oregon 30:53
Dođosmo i do velikog derbija. Bio bi on još veći da je, kao i prošle godine, neporaženi Stenford mogao da ima kompletnu ekipu za ovaj okršaj sa Oregonom. Ali, baš kao i prošle godine kada su nedostajala dva startera, hvatača, i ovoga puta jedna od zvezda ekipe WR Kris Ovusu nije mogao da igra. Ok, bio je tu Endrju Lak, hvaljeni kvoterbek kome se prognozira prvo mesto na predstojećem NFL draftu, bila je tu i monstruozna ofanzivna linija (upamtite imena LOT-a Džonatana Martina i LG-a Dejvid DeKastra), ali...

Ali, naspram neporaženog Stenforda našao se razigrani Oregon, sa svojom super-brzom igrom nove generacije spread-napada u režiji trenera Čipa Kelija. Na teren se vratio i Lamajkl Džejms, raningbek Oregona koji je pauzirao nekoliko nedelja zbog povreda, a sve to je uz nekoliko sitnih detalja u igri Stenforda, odlučilo ovaj veliki derbi. Istina, onih 30:53 na semaforu deluju zastrašujuće za one koji nisu gledali meč, mnogi bi verovatno voleli (ili već jesu) da ispljuju Laka i hvalospeve kojih je bilo, no... Ako je autor ovog bloga pažljivo gledao, četiri puta su Lakovi saigrači ispustili "čiste" lopte, tri puta se to desilo kada su već "osvojili" novi prvi daun, a jednom su tako loše krenuli na loptu oko koje nije bilo nikog - da se ona odbila u protivničke ruke i Oregon je postigao tačdaun. 

Daleko bilo da "patke" sa Oregona nisu dominirale u ovom meču, da se razumemo. Pokazali su gosti da su došli da se nadigravaju - i to već od samog starta. Pogledajte i trik akciju za neočekivana dva poena, pogledajte i lošu kretnju defanzivnih bekova Stenforda protiv superbrzih rivala, ali i uživajte u onome što je ovaj pravi derbi doneo svim ljubiteljima američkog fudbala.


Za one koji vole malo više taktičke analize, tu je i sledeći prilog o pobedi Oregona nad Stenfordom:

No comments:

Post a Comment