29.11.11

Pregled kola: 13. vikend


Trinaesto kolo ove sezone koledž-fudbala je za nama, a uoči same završnice u kojoj će se donositi odluka ko će u boj za titulu, ko u četiri prestižna Boula, a ko će morati da se zadovolji sa učešćem u preostalih dvadesetak utešnih "mečeva koji baš i ne znače mnogo, a isto se Boulovima zovu", bilo je više nego zanimljivo.

Urban Majer, tvorac moćne Floride koju je napustio prošle godine, vraća se u NCAA nadmetanja, i to ni manje ni više nego kao trener Ohajo Stejta, univerzitetske ekipe koja je harala dugo, ali je uletela u brojne probleme zbog kojih je ostala i bez trenera Džima Tresela i kvoterbeka Terela Prajora. No, Majer je samo jedan delić velike slagalice zvane koledž-fudbal. Njen najznačajniji deo su utakmice, a neka rivalstva su, zbog nadolazećih promena, upravo okončana za sva vremena. I to posle 118 "večitih derbija" u jednom od slučaja. Krećemo.


Teksas A&M - Teksas 25:27
Posle 118 međusobnih duela ekipa iz iste američke države, Teksas A&M i Univerzitet Teksas su odigrali poslednji meč. Razlog? A&M se seli u SEC konferenciju, pa će se na nove susrete "Egija" i "Longhornsa" pričekati. Do nekog duela u Boulu ili nekih novih konferencijskih tumbanja, što u SAD i nij tako retka pojava u poslednje vreme. A poslednji duel velikih rivala odlučen je u poslednjoj sekundi. Pogledajte i kako:


(1.) LSU - (3.) Arkanzas 41:17
LSU nezadrživo grabi ka učešću u finalu. Kada neko savlada trećerangirani tim sa 41:17, a pritom nastup deluje još impresivnije od konačne razlike, onda izgleda da ne postoji ništa što bi "tigrove" trenera Lesa Majlsa sprečilo da zaigraju za BCS trofej. Protiv Arkanzasa su gubili, a onda je odbrana "dodala gas", ofanzivna linija, po običaju, razmeštala odbrambene igrače gde im je volja, pa je brojnim trčanjima LSU stigao do nove pobede. Evo nekih detalja sa derbija ovog kola.


(17.) Mičigen - Ohajo Stejt 40:34
Ako postoji nešto što se "večitim derbijem" može nazvati u koledž-fudbalu, onda je to svakako duel Mičigena i Ohajo Stejta. Istini za volju, poslednjih sedam godina samo je Ohajo Stejt pobeđivao, nije pomogao Mičigenu ni (ispostavilo se privremeni) dolazak trenera Riča Rodrigeza koji je prethodno čuda činio implementirajući svoj spread napad u Zapadnu Virdžiniju, ali su na red ipak došli veseli ddani za "Wolverines"-e. Drama, međutim, nije izostala. Pogledajte kako su pali "Buckeyes"-i:

(4.) Stenford - (22.) Notr Dejm 28:14
Endrju Lak je i ovoga puta vodio Stenford do pobede. Doduše, defanzivci Notr Dejma koji je, naizgled, počeo da se budi ove godine posle nekoliko godina "dremanja olakšali su mu posao jer su konstantno zaostajali za momcima koji hvataju Lakova dodavanja. U najkraćem, to je izgledalo ovako:

Pred nama je 14. vikend koledž-fudbala, a u njemu će međusobno odmeriti snage čak deset timova koji su među 25 najboljih. Sastaju se (7.) Hjuston - (24.) Južni Misisipi, (1.) LSU i sve bolja i bolja (12.) Džordžija, zatim (21.) Klemson i preporođeni (5.) Virdžinija Tek, onda komšijski derbi u kome će lopta leteti na sve strane (3.) Oklahoma Stejt - (13.) Oklahoma i na kraju, za ljubitelje starog dobrog AF-stila, (11.) Mičigen Stejt  i (15.) Viskonzin.

No comments:

Post a Comment