10.8.10

Talenti, drugi deo: Florida

Negde pred kraj 2008, u jeku Boul sezone koledž-fudbala, jedna utakmica koja naizgled i nema mnogo veze sa NCAA takmičenjem privukla je autoru ovog bloga posebnu pažnju. Reći tek tako "jedno od šest srednjoškolskih finala u jednoj od pedeset-i-nešto američkih država" zvuči stvarno... obično. Ali, velike utakmice, čak i na malom nivou, stvaraju velike igrače. Tog dana je na veliku scenu stupio momak čiji povratak na teren možda i niste znali da tek treba da se desi, ali nikako ne smete da ga propustite.

Tog decembarskog dana za titulu u 6A klasi na Floridi (u tom rangu takmičenja učestvuju najveće škole, odnosno one sa najvećim brojem đaka, pa time i sa najvećim potencijalom da proberu dosta talentovanih momaka za tim) sastali su se mnogo poznati Majami Nortvestern i maltene nepoznate Seminole. Norvetstern već godinama predstavlja mesto okupljanja budućih NFL zvezda, jer ih je samo iz ove škole skoro 20-ak zaigralo u najjačoj ligi sveta za poslednje dve decenije. Dakle, gledati 6A finale na Floridi je, zapravo, gledati buduće koledž-zvezde, a za one koji vole NFL - i buduće igrače NFL-a. A Seminole? Iskreno, malo ko je "sa strane" zbog njih gledao to finale, prvo u njihovoj istoriji.

Pa opet, kada je Nortvestern iz prve akcije na utakmici postigao tačdaun, a nedugo zatim poveo sa 21, onda nekako počnete sami od sebe da navijate za slabije, jer... ko još voli da bodi samo i isključivo favorite? Mnogo dobar osećaj tek potom je usledio, jer je usledio i veliki preokret u režiji Andrea Debousa.


Ovaj svestrani igrač Seminola, kao što se vidi na video snimku iznad, tog dana je rešio pitanje pobednika i doneo Seminolima prvu titulu srednjoškolskog prvaka Floride. No, nije ga samo zbog tog dana tražilo pola Amerike koje se bavi regrutovanjem srednjoškolskih igrača za koledž-fudbal. O, naprotiv. Andre Debous (kao srednjoškolac trčao 10,05 na sto metara, a 4,37 na 40 jardi) neobično voli da svojom brzinom protivnicima radi ovo:


Andre Debous je 2009. odlučio da zaigra za Floridu. Čekalo ga je mesto upražnjeno odlaskom Persija Harvina u NFL. Ali, teška povreda zadnje lože umesto na teren odvela ga je prošle godine na hirurgiju. Propustio je čitavu sezonu, a ovog proleća rešio je da se vrati tamo gde pripada. Od ove jeseni gledaćemo kako kako zuji po terenu u dresu Gejtorsa. Posle tolikog čekanja - to ne sme da se propusti.

No comments:

Post a Comment