9.9.10

Dodatna zapažanja uoči 2. vikenda

Monstruozna partija: Kris Karter (Fresno Stejt)
hvata (nemoćnog) QBa Sinsinatija Zaka Kolarosa
Kako nas u drugom kolu NCAA nadmetanja čeka gotovo neverovatna količina sjajnih duela (npr. Južna Karolina - Džordžija, Oklahoma - Florida Stejt, večiti derbi Notr Dejm - Mičigen, veliki duel talenata Ohajo Stejt - Majami i nastup šampiona Alabame protiv Pen Stejta legendarnog trenera Džoa Paterna), razloza za analize će tek biti.

Ipak, neke stvari su upale u oko i tokom prvog vikenda, a nisu obrađene u preliminarnom "Pregledu kola". Tu pre svega treba istaći pobedu Bojsi Stejta nad Virdžinija Tekom u duelu 3. i 10-rangirane ekipe, uigrani Mizuri koji je preokretom savladao Ilinois ali i nestvarno izdanje defanzivaca Fresno Stejta protiv prošlogodišnjeg otkrovenja, Sinsinatija. I još ponešto.




Ako se za Bojsi Stejt smatralo da su "dominantni tim iz male konferencije koji jednom godišnje igra protiv favorita, pa ga baš tada i iznenadi", onda je njihovo otvaranje sezone protiv VA Tech-a dokazalo da momci baš i nisu za šalu. Istina, Frenk Bimer, trener Hokies-a, ponovo nije uspeo da ubedi autora ovog bloga da njegov tim može da igra zanimljiv američki fudbal (iako na raspolaganju ima "trči, trči, snađi se" kvoterbeka i dva fenomenalna raningbeka), ali je Bojsi Stejt bio taj koji je pravio manje grešaka, koji se posle početnog vođstva od 17:0 vratio u život nakon protivničkog preokreta i, predvođen sve boljim klincem-kvoterbekom Kelenom Murom, došao do pobede od 33:30. Kako je izgledao taj put "Bronkosa" do trijumfa, koji je pratilo rekordnih za ESPN 7.252.000 domaćinstava u SAD (i neki pisci blogova van SAD), pogledajte ovde:




Daleko mirniji a i daleko manje interesantaniji meč odigrali su Mizuri i Ilinois. Iako je početak prilično obećavao za podmlađenu i obnovljenu ekipu Ilinioisa, ipak je do izražaja došla "bacaj do besvesti" igra ekipe trenera Gerija Pinkla, pa je uz 48 dodavanja Blejna Gaberta (34 uspešna) "Mizu" došao do konačnih 23:13. Ono što je ostalo vredno pamćenja je prilično dobar nastup raningbeka "Fighting Illini"-a Mikela Lešoura (20 trčanja za 112 jardi) kog bi vredelo pratiti neko vreme jer ima krajnje zanimljive poteze u pojedinim situacijama.

No, neki drugi igrači su autoru ovog bloga zapali za oko tokom odgledanih utakmica prvog vikenda. Na stranu sad sve one širom sveta znane zvezde poznatih ekipa. Ovde je reč o momcima koji itekako znaju znanje a igraju u defanzivnoj liniji.

Linijaši Fresno Stejt Buldoga, DE Kris Karter i DT Logan Harel su, ni manje ni više, protiv Sinsinatija ostvarili sedam sekova. Tekl je imao jedan više, ali mahom zbog nezaustavljivih prodora Kartera koji je bacao gde je hteo ofanzivne linijaše Sinsija. Šteta što na netu nema neki lep "highlight" (čuvena srpska reč) ovog tandema, ako bude bilo vremena možda svetslost dana ta rapsodija sekova ugleda najpre na ovom blogu. Elem, protiv Sinsinatija (čiji je doskorašnji trener Brajan Keli otišao da svoj uspešni spread implementira u Notr Dejm) Fresno Stejt je gubio 14:0, ali se QB Rajan Kolburn naprasno probudio, njegov stručni štab konačno prestao da publiku maltretira neinventivnim old-school trčanjima, pa su uz četiri tačdaun dodavanja pomenutog momka Buldozi preslišali "Bearcats"-e i pobedili sa 28:14. Naravno, ničeg od toga ne bi bilo da nije bilo Kartera i Harela, koji su se poigravali sa čuvarima protivničkog QB-a Kolerosa, kome ni brze noge nisu pomogle da izbegne ukupno osam sekova na ovom meču.




Jedan od Karterovih poteza možete videti na 1:10 ovog snimka.

Za one koji vole trenere sa nereko zabavnim rešenjima u napadu, tu je naravno - Gas Malzan, ofanzivni koordinator Ouburna. Jeste, Ouburn je igrao protiv nejakog Arkanzas stejta i dozvolio gostima da postignu 26 poena, ali koga za to u redovima "Tigrova" brine kada je novi kvoterbek Kem Njuton zablistao u veseloj verziji "napada koječime", napada koji je postigao dvostruko više poena od rivala. Klinac (198 cm, 112 kg) je utakmicu završio sa 171 istrčanom jardom i dva TD-a, a dodao je saigračima za 186 jardi i tri TD-a. Naravno, uz "momka koji kad nema šta da radi - juri veverice", brzog raningbeka Ontarija Mekejleba (8,4 jarde po nošenju, a trčao devet puta) i novajliju koji mu pravi konkurenciju Majkla Dajera (14 trčanja za 95 jardi i TD), Njutonu su od pomoći bili i bivši QB Ouburna a sada risiver, Kodi Burns, kao i rođeni risiver Mario Fenin (2 TD). Pogledajte kako sve to izgleda kod trenera Čizika ("Šizik"-a, ako ćemo već kako oni tamo izgovaraju) i njegovog inventivnog ofanzivnog koordinatora.



I na kraju ove dopune Pregleda 1. kola tu su i dva odabrana poteza koja su rešila utakmice. Sjajna odbrana Merilenda protiv Navy-a i "Hail Mary" dodavanje Istočne Karoline za trijumfalni kraj meča sa Tulsom. Sve u jednom snimku.

No comments:

Post a Comment