6.9.10

Kad "Mr Football" režira senzaciju

Kodi Blanšar kao srednjoškolac
Moram da priznam da sam tag "Profil igrača" svojevremeno planirao da koristim na ovom blogu samo kako bih onim ljubiteljima američkog fudbala koji jedva čekaju NFL draft približio one pojedince od kojih se čudo očekuje "na sledećem nivou", čim završe svoju koledž-karijeru. Ali, mislim da će to nepisano pravilo upravo biti promenjeno. Jer, sledi priča o momku koji je šokirao NCAA javnost u prvom vikendu nove sezone koledž-fudbala, a koji je još prošle sezone, kao srednjoškolac, najavio da nije stvoren za mala dela.

Upoznajte Kotija Blanšara, kvoterbeka drugoligaške ekipe Džeksonvil Stejt. Ekipe koja je u prvoj rundi nadmetanja, kao gost savladala člana SEC konferencije Ole Miss posle dva produžetka. I to posle bravura upravo ovog novajlije.


Priča o Blanšaru bi, u većini slučajeva, verovatno počela od toga da je talentovan, pa mu je trener usred utakmice dao šansu kad je već veliki favorit stekao veliku prednost. Ipak, ima nečeg veoma dobrog u praćenju srednjoškolskog fudbala u SAD, a to je upravo činjenica da na delu vidite buduće heroje - i to dok su još veoma mladi. Upravo je Koti bio junak meča kom sam se prepustio 2009, kada je u državnom 4A šampionatu Alabame nastupio u finalu predvodeći Čiroki Kaunti protiv Džekson Egisa.

Traje utakmica, a do tada neporaženi Čiroki naprasno gubi od Džeksona. Na scenu stupa kvoterbek, Koti Blanšar. Najpre je istrčao 30-ak jardi za tačdaun, potom je dodao saigraču za tačdaun dug oko 20-ak jardi, ali se Egisi nisu predavali. Preokrenuli su rezultat i, uz vođstvo od tri poena razlike, ostavili rivalu tri minuta da proba da dođe do čuda. Blanšar je uzeo loptu i poveo svoju ekipu do trijumfa, iako je morao da krene sa sopstvenih trideset jardi i to nakon što je semafor pokazao "1st down and 27 yards to go" zbog kazni.

Lider Čiroki Kauntija je imao pet uspešnih dodavanja iz šest pokušaja, a na kraju je svoje najjače oružje, "zone read", iskoristio da nadmudri protivničku odbranu i utrči u endzonu.


Srednjoškolsku karijeru je završio kao prvi kvoterbek koji je u istoriji Čiroki Kauntija doneo toj školi titulu državnog prvaka. I, zahvaljujući činjenici da je tokom seniorske sezone imao uspešnost dodavanja od čak 69% (200 od 288 za 2.924 jardi i 35 TD), a da je pritom sa loptom u ruci pretrčao 1.141 jardu i tako postigao 20 tačdauna, mnogi univerziteti su ga hteli. Kako i ne bi, kada je proglašen za najboljeg srednjoškolskog igrača Alabame ("Mr Football") u prošloj godini, a primera radi tu nagradu su u poslednjoj deceniji dobili i RB Kadilak Vilijams, QB DžaMarkus Rasel, OT Andre Smit i WR Hulio Džons. Da, naravno da su mnogi želeli da novi Alabamin "Mr. Football" igra kod njih. Evo nekih imena: Alabama, Ouburn, Tenesi, Džordžija. Pa i Ole Mis.

No, Koti je imao samo jedan univerzitet na umu. Džeksonvil Stejt, jer je tu igrao i njegov otac. Nije bilo važno što je to druga liga, on je od malih nogu navijao za "Gamecocks"-e i samo je za njih hteo da igra. Kako reče njegov sadašnji trener, Džek Krou, "mali Blanšar je uz ekipu bio još kao šestogodišnjak. Skupljao nam je lopte. I prirastao srcu".

Koti Blanšar je na kraju i zaigrao za Džeksonvil Stejt. I to protiv člana moćne SEC konferencije, Ole Mis-a. Iako je u igru ušao kao rezerva, sa dva tačdauna je režirao preokret. A onda je u produžecima ponovo na njega došla najveća odgovornost.

Baš kao i tokom šampionske utakmice za Čiroki Kaunti: poslednji drajv, ekipa gubi, a mora da se poentira. Nije bilo važno što se našao u situaciji 4. daun i 15 jardi. Za Alabaminog "Mr Football"-a to stvarno nije bilo važno. Jedino je bilo važno dati mu loptu u ruke. Ole Mis sada zna šta potom sledi. A zna i ostatak sveta koji prati koledž-elitu.

No comments:

Post a Comment