2.9.10

Kreće sezona, šta gledati?

U četvrtak drugog septembra (ili zapravo petak u ranu zoru po našem vremenu) kreće nova sezona koledž-fudbala. 

Titulu brani Alabama, mnogo kvalitetnih ekipa gleda da se što bolje kotira u sopstvenim konferencijama, a većina njih je odabrala lake ne-konferencijske rivale za početak nove priče. Prosto, da se uigraju, da obraduju svoju publiku, da vide šta treba popravljati dok ne dođe ono pravo.

Međutim, već na samom startu ima nekoliko zanimljivih duela koje ne treba propustiti.

Četvrtak (zapravo, petak)

Juta - Pitsburg, 02:30h po našem vremenu

Zašto oni? Zato što Pitsburg ima sjajnu ekipu (ali i jako mladog kvoterbeka koji tek treba da se dokaže na velikoj sceni) i zato što Juta dolazi iz male konferencije, ali je godinama već umela da zadaje ogromnu glavobolju na papiru/ekranu kvalitetnijim rivalima. Pitsburg Panteri se oslanjaju na odličnu odbranu i dominaciju trčanjem, u kome je glavni lik senzacionalni klinac Dion Luis. Juta se oslanja na standardnu 4-3 odbranu, spread napad sa dosta trčanja i sjajan učinak kod kuće gde nije izgubila od 2006.

Subota

Notr Dejm - Perdju, 21:30h po našem vremenu
Zašto oni? Zato što slavni "borbeni Irci" po prvi put nastupaju od kada ih je preuzeo Brajan Keli koji je svojim spread napadom, bez hadla, odveo Sinsinati do sezone bez poraza (ne računajući Boul utakmicu, u kojoj je u njegovom odsustvu Florida lako slavila). Predvođen (konačno) Dejnom Kristom na poziciji kvoterbeka, na kojoj menja u NFL odbeglog Džimija Klausena, Notr Dejm će se osloniti na "tempo, tempo, tempo" stil igre u napadu u kome bi očekivano trebalo da zablistaju nekadašnja srednjoškolska zvezda Majkl Flojd i tajt end Kajl Rudolf oko koga se dosta toga vrtelo proteklih sezona. I Perdju ima svoje uzdanice, mada "Boilmakers"-i nisu isti tim kada igraju pred svojom fanatičnom publikom i na gostovanju. Ovoga puta stižu predvođeni defanzivnim endom Rajanom Kerigenom koji je samo u prošloj sezoni imao 13 sekova, a tu je i transfer iz Majamija, kvoterbek Robert Marv. Zanimljiva će biti njegova saradnja sa Kitom Smitom, momkom koji je na Perdju stigao kao kvoterbek, potom je igrao sejftija, a onda zablistao kao risiver.

Mičigen - Konektikat, 21:30h po našem vremenu
Zašto oni? Zato što će Rič Rodrigez probati da ne krene u sezonu porazom, kao što je bio slučaj u prethodne dve od kada je preuzeo jedan od najslavnijih univerzitetskih timova. Zato što niko među "Wolverines"-ima ne zna ko će biti startni kvoterbek (pogledati prethodni tekst), a i zato što stiže ni malo naivna ekipa. Mičigen voli da trči iz spread formacije, a Konektikat voli da trči iz svake formacije. I ima odbranu koja ima uglavnom jedan cilj: ne dozvoliti trčanje rivala. Konektikat je pritom vratio 16 startera iz prošle sezone, trener Rendi Edsal obožava pro stil sa mnogo "kopanja" po zemlji u napadu, a tu je Mičigen prilično tanak. Bio. Videćemo u subotu uveče kakav je sada.

Ponedeljak (a zapravo uvodni sati utorka)

Virdžinija Tek - Bojsi Stejt, 02h po našem vremenu

Nekada su bili mali, potom su ih svi potecnjivali, a onda su počeli da redom praše neka od najvećih imena koledž-fudbala. Oni su Bojsi Stejt, potpuno nestvarna ekipa iz Ajdaha, koja nit' igra u ogromnoj i slavnoj konferenciji, nit' ima sebi ravnog po inovacijama u trenucima kada se očekuju najklasičniji AF potezi. No, to što zna trener Kris Piterson, što u delo može da sprovede 20 startera-povratnika iz prošle sezone predvođenih sjajnim klincem na poziciji kvoterbeka, Kelenom Murom, a što im je defanzivna zvezda, end Rajan Vintersvik i dalje tu, samo su deo ove priče. Drugi deo je domaćin, kog sa klupe vodi prekaljeni Frenk Bimer koji ponekad ume da dosadi sa knzervativnim stilom, ali ovoga puta ima itekako čime da se diči. Prošlogodišnjoj senzaciji od debitanta Rajanu Vilijamsu pridružio se njegov prethodnik, Daren Evans koji je godinu dana ranije takođe kao ruki postavio rekorde (koje je Vilijams potom nadmašio). Sa njih dvojicom u bekfildu, po prvi put u punoj snazi, ali i sa sekondarijem prepunim talenta (poput Rašada Karmajkla, CB-a koji je prošle sezone imao šest presečenih dodavanja), Bojsi Stejt nije mogao sebi da zada teži zadatak za početak sezone u koju, iako nastupa van BCS konferencija, ulazi kao trećerangirani NCAA tim. A upravo to je i lepota odluka "Bronkosa", što uopšte ne beže od velikih izazova, iako ih na ovaj niko nije terao.

No comments:

Post a Comment