29.9.10

Pregled kola: 4. vikend

Bogat vikend je ostao za nama, iako su neki priželjkivali da se on "preskoči" kako bi na red došli veliki derbi mečevi zakazani za petu rundu nadmetanja.

Ali, to što nam tek sledi okršaj Alabama i Floride, što je u subotu koja je pred nama sna programu i duel večitih rivala Teksasa i Oklahome, nije ništa naspram onoga što se dešavalo u četvrtom kolu ove sezone koledž-fudbala.

Ne gubimo vreme, kreće novi pregled.


(10.) Arkanzas - (1.) Alabama

Najveći izazov u novoj sezoni aktuelni šampion Alabama imao je na gostovanju Arkanzasu, timu koji je bio u velikom naletu i to ponajviše zahvaljujući svom kvoterbeku Rajanu Maletu. Momak koji je svojevremeno doveden u Mičigen, gde je i dobijao šansu u odsustvu tada povređenog Čada Henija (sada u Majami Dolfinsima), rešio je da napusti "Wolverines"-e kada je stigao Rič Rodrigez, trener kome baš i ne treba pro-style kvoterbek. Malet je prešao u Arkanzas, pauzirao jednu sezonu kao što to mora prilikom takvih transfera, a onda je poveo "Razorbacks"-e ka uspesima. Dobro, ne baš odmah (8 pobeda i 5 poraza prošle sezone) ali je za tu jednu godinu uspeo da obori ili izjednači čak 16 rekorda Univerziteta Arkanzas. Sa njim kao liderom, domaćin je poveo sa 20:7 protiv Alabame, ali ... nije to dovoljno da bi se zaustavio šampion. Čak i šampion koji je u odnosu na prošlu sezonu ostao bez devet startera u odbrani. Uz sjajnu partiju zvanično najboljeg igrača koledž-fudbala u 2009. Marka Ingrama i njegove "dopune" na mestu RB-a Trenta Ričardsona koji iz vikenda u vikend, a Bogme i iz sezone u sezonu, pokazuje da spada u elitne raningbekove, Alabama je krenula u preokret. I došla do njega. Što zbog dobrih trčanja (Nik Sejben se nije libio da koristi wildcat formaciju sa Ingramom kako bi imao blokera više i "štrpkao" vreme dok osvaja teren), a što zbog mladog, naizgled neiskusnog ali sjajnog sekondarija. Uz tri presečena dodavanja Maleta, uključujući i poslednje, ključno, koje je izveo mladi CB Dre Kirkpatrik (negde sam ga već bio spominjao, jer je pretprošle sezone smatran 11. najboljim srednjoškolskim igračem, što je jako, jako visoka pozicija za kornerbeka, jer se analitičari naprosto utrkuju da visoka mesta dodeljuju "razbijačima", bilo u napadu ili odbrani), 'Bama je došla do pobede od 24:20. Evo i kako:


Notr Dejm - (16.) Stenford

Stari dobri "smashmouth football" se i ovoga puta pokazao uspešnim protiv spread varijante koju u Notr Dejm uvodi novi trener Brajan Keli. To što je "borbenim Ircima" Stenford održao lekciju (14:37) nije, međutim, toliko strašnoo baš kao što nije ni neočekivano. Prvo, Notr Dejm je u apsolutnoj tranziciji, sa nekim sjajnim pojedincima ali jezivo teškim rasporedom pa i ne čudi što su sezonu započeli sa učinkom 1-3. Kada smo o sjajnim pojedincima, po jubilarni 214. put na ovom blogu treba istaći lajnbekera ne baš uobičajenog imena (Manti Te'o) koji je protiv Stenforda imao 21 obaranje. Neka od njih su i za špice. Ali, dobro, mladog Havajćanina ćemo verovatno još desetinama puta pominjati (tek je na drugoj godini studija), a pre novog video-zapisa i drugi razlog očekivanog poraza Notr Dejma pred svojom publikom: igrali su protiv Stenforda. I to je sasvim dovoljno za one koji prate ovaj blog od početka sezone. "Kardinali" predvođeni trenerom Džimom Harbouom (i stručnim štabom koji, stvarno, ima više od 100 godina NFL iskustva) gaze sve pred sobom i .. ko zna, možda će i ozbiljniji analitičari početi da im daju veći rejting, a ne da ih jedino hvali blog o AF na srpskom jeziku. Šalu na stranu, sa QB-oom Endrjuom Lakom (bacio dva prva INT u ovoj sezoni baš protiv "borbenih Iraca", doduše uz "odbitke"), sa ofanzivnom linijom koja hara, sa sasvim solidnom odbranom u kojoj lajnbekeri čine srž dobrih rezultata, tu je i odavno pominjani "jedini igrač koji igra kao starter i u odbrani i u napadu u elitnom koledž-fudbalu". Oven Marečić. Ili "Marisik" kako to izgovaraju Ameri. Evo kako je upravo on protiv Notr Dejma postigao poene i kao fulbek i kao lajnbeker:


(3.) Bojsi Stejt - (24.) Oregon Stejt

Oregon Stejt je, spremajući se za ovu utakmicu, ofarbao svoj pomoćni teren u plavo kako bi se igrači privikli na ono što ih očekuje u Ajdahu, na gostovanju Bojsi Stejtu, čuvenom "malom timu iz male konferencije koji ume da pobeđuje i velike". Ono na šta u Oregon Stejtu nisu mogli da se pripreme je odlična odbrana rivala, kao i gotovo nepogrešivi napad "Bronkosa" predvođen Kelenom Murom, mladim kvoterbekom koji je tek na drugoj godini studija. Pogledajte u kratkom snimku sa utakmice završene rezultatom 37:24 kako se to mali Bojsi Stejt održava na visokom trećem mestu rang liste, koju mnogi osporavaju ali mnogi i hvale kao realnu.


(17.) Ouburn - (12.) Južna Karolina

Stiv Spurijer je jedan od trenera sa najviše pobeda u jednoj od najjačih konferencija koledž-fudbala, SEC (South-Eastern Conference) i sa priličnim samopouzdanjem doveo je Južnu Karolinu na gostovanje Ouburnu. Sa razlogom optimista, jer je na putu do 12. mesta na preliminarnim rang-listama njegova ekipa "Gamecocks"-a igrala prilično dobro. Ipak, ni vođstvo od 20:7 na terenu Ouburna nije bilo dovoljno za novu pobedu. Predvođeni kvoterbekom Kamerunom Njutonom (dvometraš, prilične snage a i volje da trči do besvesti), domaći "Tigrovi" su krenuli u preokret. I uspeli, delom zbog svojih ofanzivnih sposobnosti, delom i zbog dva fambla kvoterbeka Južne Karoline Stivena Garsije na samom startu četvrte četvrtine. Pogledajte detalje sa ove uzbudljive utakmice, u kojoj su se jedan naspram drugog našla dva najbolje rangirana srednjoškolska raningbeka uoči ove sezone, Markus Latimor (Južna Karolina) i Majkl Dajer (Ouburn).


(7.) Teksas - UCLA

Ako je iko pomislio da će se UCLA naći u pregledu kola nakon što je slavni univerzitet razmontiran protiv Stenforda (pogledati pregled drugog kola), taj bi se verovatno grdni prevario kao i autor ovog bloga. Ali, ovoga puta "Bruins"-i su sa razlogom tu, jer su uspeli da šokiraju svet koledž-fudbala pobedom na gostovanju sedmorangiranom Teksasu sa 12:34. A zapravo, imajući u vidu kako Teksas igra posle odlaska Kolta Mekoja, Džordana Šiplija, Džeralda Mekoja i ostalih zvezda iz prethodnih sezona (a naročito izdanje na gostovanju Teksas Teku prošlog vikenda), odnosno sa druge strane sjajan odgovor UCLA na poraz od Stenforda i 31:13 pobedu nad Hjustonom, onda ovakav rezultat i nije baš senzacija koliko odličan pokazatelj pravih vrednosti ekipa.


Mečevi koje ne treba propustiti u vikendu pred nama:

Klemson - Majami
Mičigen Stejt - Viskonsin
Oklahoma - Teksas
Oregon - Stenford
Alabama - Florida
Ajova - Pen Stejt

2 comments:

  1. Huddle, kako ti gledas na potez Spurrier prilikom zamene QB?

    Garcia jeste fumble-ovao dva puta ,( prvi fumble po meni nije neka njegova krivica, dosao je kao posledica jakog hita koji se nije mogao izbeci)ali do tada je igrao odlicno. U tako znacajnom duelu SEC timova on u kljucnim momentima uvodi freshmana Shawa. Meni se taj potez uopste nije svideo, sada bolje da ni ne vraca Garciu, ubio mu je samopouzdanje.

    ReplyDelete
  2. Potpuno razumljiva odluka trenera. Dva fambla, a meč se lomi. Tom kvoterbeku je već poljuljano samopouzdanje zbog toga što mu se desilo, bio on kriv ili ne. Pritom, u igru je ušao momak od koga se mnogo očekuje. Konor Šou može da igra u maltene bilo kakvom sistemu napada, pa i ne čudi što je posle 3000+ bačenih jardi i 30 TD, kao i 800 pretrčanih jardi i 17 TD u poslednjoj godini srednje škole privukao pažnju mnogih. GA Tech ga je video kao naslednika sadašnjeg QB-a Džošue Nezbita (koji, kao što znamo, više trči u run-option offense-u trenera Džonsona) a Stenford ga je video kao naslednika Endrjua Laka. Prema tome, nije Spurijer baš blesav što je jednog tako svestranog klinca ubacio u igru. A i trgao je time Garsiju, kome više uopšte nije svejedno kako igra jer mu niko ne garantuje da će večno moći da greši i da ne snosi "posledice".
    Zaključak: Po meni - sasvim razumljiva odluka trenera. Štaviše, vrlo mudra.

    ReplyDelete