5.9.10

Pregled kola: 1. vikend

Ne može sezona u koledž-fudbalu da počne bez iznenađenja, pa to ti je. Tako je već godinama, a ništa se nije promenilo ni prvog vikenda 2010.

Za senzaciju je ovoga puta bio zadužen "drugoligaš" Džeksonvil Stejt, ali u prvom pregledu kola našlo se mesta i za atraktivna hvatanja, trik-akcije, osvrt na neke od najvećih favorita i .. još po nešto, za svačiji ukus.

Vežite se. Sezona je krenula. Počinjemo...


Ol' Mis - Džeksonvil Stejt

Univerzitet Misisipi, koji još od davnih vremena ima nadimak "Ole Miss" koji je najpre oslikavao belu gazdaricu plantaža na kojima su radili crnački robovi, a potom se odomaćio kao da je reč o "starom dobrom Misisipiju" (good ol' miss), ovoga puta je u centru pažnje zbog nečeg sasvim drugog. Zbog toga što je sebi dozvolio da kao član elitne SEC (South-Eastern Conference) izgubi od ekipe koja čak ni nije među 120 članova elite koledž-fudbala.

Džeksonvil Stejt je odabran kao "lagan rival, za početak sezone", ali se pokazao kao prevelik zalogaj za Ole Miss čije je redove pojačao prošle godine sjajni kvoterbek Oregona Džeramaja Masoli. Ipak, u centru pažnje je bio početnik a organizator igre gostiju, Koti Blanšar. Iako deli radno vremena terenu sa još jednim kvoterbekom Džeksonvil Stejta, upravo je ovaj momak režirao veliki preokret i senzaciju: pobedu od 49:48 nakon dva produžetka. Istina, članovi Ole Miss-a bi mogli da zamere nešto na kretnji ofanzivnih linijaša gostiju u poslednjoj akciji na meču, ali .. za tako nešto je sada već kasno.

Pobedu je, dakle, ostvario tim za kog su svi odreda mislili da nema šta da traži protiv člana SEC-a. Ipak, život se potrudio da se jedna davnašnja nepravda ispravi baš na tom meču. Džejk Krou je svojevremeno radio kao trener jedne SEC ekipe, Arkanzasa, a otkaz je dobio kada je njegov tim 1992. izgubio od takođe "drugoligaša", Citadela. Istog časa morao je da potraži novo radno mesto, a to baš i nije lako posle velike blamaže. Ipak, nije odustao od onog što voli da radi i, punih 18 godina kasnije, drugoligaša je odveo do pobede nad ekipom iz SEC-a. Evo i kako:


TCU (6.) - Oregon Stejt (24.)

Prvi veliki duel rangiranih timova (brojevi u zagradama upravo to predstavljaju) doneo je prilično zanimljiv okršaj na stadionu Dalas Kaubojsa, na kome su najpre zagospodarila omalena braća Rodžers. Ne toliko Džakiz (raningbek), koliko Džejms (risiver). Ali, opet dovoljno da se velika ekipa iz male konferencije (TCU, odnosno skraćeno za Teksaški Hrišćanski Univerzitet) nađe u problemima. Ipak, kvoterbek TCU-a Endi Dalton počeo je malo više da misli glavom, a i malo više da se služi nogama nego rukama, pa su uz njegova trčanja "Horned frogs" preokrenuli rezultat i došli do pobede od 30:21. Naravno, i odbrana je tu odigrala jako važnu ulogu, a odlazak Džerija Hjuza u NFL sasvim fino je nadomestio Vejn Denijels sa dva seka.


"Jednoručni" Hulio Džons

Duel Alabama - San Hoze Stejt uopšte nije previše bitan, jer je aktuelnom prvaku poslužio za tradicionalno "da smažemo lakog protivnika, za početak". To se i desilo (48:3) iako osvajač Hajsmanovog trofeja Mark Ingram nije nastupio zbog povrede. Ipak, i na ovom meču je imalo šta da se vidi, pre svega sjajno jednoručno hvatanje zvezde Alabame, Hulija Džonsa:


Ohajo Stejt (2.) - Maršal

Jedan od, po američkim novinarima, glavnih pretendenata na titulu u novoj sezoni je Ohajo Stejt. Valjda zbog toga što su izgubili jako malo startera u odnosu na prošlu sezonu, a i zbog toga što im je sazreo kvoterbek Terel Prajor, koji je u NCAA stigao kao najveća srednjoškolska zvezda. Iako očekivana, pobeda od 45:7 nad ekipom univerziteta Maršal nije donela neka prevelika uzbuđenja, ali jeste solidno Prajorovo izdanje i još bolje raningbeka Brendona Sejna, koji je konačno dočekao svojih "pet minuta" u ekipi "Buckeyes"-a (na radost svih nas koji smo čekali da se to desi, jer je u pitanju jako strpljivo, a sasvim solidno momče koje zna kako se lopta nosi u američkom fudbalu).


Majami (13.) - Florida AM

Majami (sa Floride, jelte), ili čuveni "The U" je u novu sezonu ušao protiv, takođe, slabašnog rivala. Protiv Floride AM. Zato i konačnih 45:0 ne čudi, a evo kako su to radili kvoterbek Džekori Heris i njemu omiljeni hvatač Leonard Henkerson.


Havaji - USC (14.)

Novi trener (Lejn Kifin), stari problemi. "Trojanci" sa Univerziteta Južna Kalifornija (USC) su uspeli da slave na Havajima, ali konačnih 49:36 u njihovu korist govori i o igri spuštenim gardovima, baš kao i o ogromnim problemima u odbrani koje Kifin ima. Ako se na to doda stroga NCAA kazna (dve godine zabrane nastupa u Boul utakmicama, tri godine zabrane davanja po 10 sportskih stipendija, itd.), pa se na to nadovežu brojni odlasci igrača (koji na to imaju pravo zbog izrečenih sankcija), onda i ne čudi što "Trojanci" već od samog starta kubure. Ipak, previše je talenata u ovom, ajd' da ga nazovemo "dream team"-u, da bi on i pored skoro 40 primljenih poena izgubio na Havajima. Ali, dovoljno je upozorenje..


Juta - Pitsburg (15.)

Prvi veliki derbi u novoj sezoni pripao je, neko će reći neočekivano, ekipi Jute. Tim koji nije izgubio na svom terenu već i-ha-haj vremena, nadigrao je velike pitsburške Pantere i posle produžetka došao do pobede od 27:24. Zaustavivši mladu zvezdu Pitsburga, RB-a Diona Luisa koji je kao ruki prošle sezone osvojio skoro 1.800 jardi trčanjem (protiv Jute je iz 25 pokušaja prešao tek 75 jardi), domaćin je i sam dosta grešio - ali ne toliko koliko gosti. Gosti, koje je predvodio novi mladi kvoterbek, Tino Sunseri.

Na kraju je jedan drugi klinac, ruki sejfti Jute Brajan Bleken, presekao dodavanje Sunserija u produžetku, a potom je fild gol obezbedio veliku radost za sve kojima su "Utes" dragi.


Trik nedelje: Akcija na meču Prezbiterijan - Vejk Forest

Obično se "drugoligaši" na ovom blogu spominju ili kada naprave neku senzaciju, ili kada na red dođu njihovi mečevi za titulu. Ipak, ovog puta igrači Prebiterijana su utrčali u Pregled kola zahvaljujući lucidnoj akciji protiv Vejk Foresta koji je opravdao ulogu favorita (53:13). Kakvoj akciji? Ovakvoj:


Veliki derbi prvog kola, u kome se sastaju Bojsi Stejt i Virdžinija Tek, igra se u noći između nedelje i ponedeljka po našem vremenu. I - ne treba ga propustiti.

1 comment:

  1. Huddle, svaka cast, blog po meri ovog divnog takmicenja.

    Nadam se da ces vec tokom sutrasnjeg dana staviti highlightse sa meca ECU - Tulsa.

    ReplyDelete