25.9.10

Farbanje terena vodenim bojicama

Naslov zvuči pomalo čudno, zar ne? Ali, baš tome su pribegli u redovima Oregon Stejta, u ovom trenutku 24-rangirane ekipe u koledž-eliti, jer im sledi gostovanje Bojsi Stejtu. Iako tim iz Ajdaha (Bojsi Stejt, jelte) ne igra u velikoj konferenciji, konstantni uspesi i dobijene retke ali velike utakmice sa najjačim timovima, svrstali su "Bronkose" na visoko treće mesto rang-liste. No, Bojsi Stejt je poznat ne samo po sjajnim trikovima u napadu, snažnoj odbrani i uvek dobrim koledž-kvoterbekovima (Kelen Mur, iako tek na drugoj godini studija, jedan je od najefikasnijih QB u NCAA), već i po svom čuvenom plavom terenu. Baš plavom.

Upravo zato su se početkom ove nedelje na Oregon Stejtu odlučili na neobičan korak: ofarbali su (bojom na vodenoj bazi) jedan od svojih terena u plavo, kako bi se njihovi igrači privikli na ono što ih čeka kada u subotu istrče na teren Bojsi Stejta.
Farbanje terena Oregon Stejta


Naravno, neće ovo gostovanje čuvene omalene braće Rodžers (WR & RB tandem) biti jedini događaj vredan pažnje u 4. vikendu koledž-fudbala. Evo još nekih više nego zanimljivih parova za subotu, 25. septembar 2010:


21:30 po našem vremenu
Notr Dejm - (16) Stenford
Duel "borbenih Iraca" i "Kardinala" je stvarno više od igre. Ne zbog neke tradicije i slavnih imena koje ove univerzitetske ekipe nose, već zbog sadašnje situacije. Brajan Keli je prodrmao usnuli Notr Dejm uvevši svoju verziju spread napada, ali su se desili i bolni porazi - od Mičigena predvođenog Denardom Robinsonom a potom i od Mičigen Stejta, čuvenim fejk fild golom u produžetku, o čemu je itekako bilo reči na ovom blogu. No, stiže jedan od (bar meni) najjačih timova trenutno u koledž-fudbalu, Stenford, koji ima savršeno skladnu ofanzivnu liniju, mladog ali NFL-prototip QB-a Endrjua Laka koji pleni preciznošću i mirnoćom, koji ima nešto slabiju odbranu ali i Ovena Marečića, lika o kome tri strane hvalospeva nisu dovoljne (dečko igra startera i u odbrani (lajnbeker) i u napadu (ful bek). Sudar spread-a i klasičnog, "smashmout" pro-football-a, može da donese - jedino uživanciju. Dejn Krist naspram Endrjua Laka. To ne može da bude loše, nikako.

21:30 po našem vremenu
(10) Arkanzas - (1) Alabama
Aktuelni šampion se obradovao prošle nedelje kada se u ekipu vratio oporavljeni osvajač Hajsmanovog trofeja (nagrade za najboljeg koledž-igrača) RB Mark Ingram, ali Alabamu čeka najteži zadatak do sada. Gostuje Arkanzasu čija se igra zasniva na preciznoj ruci još jednog pro-QB-a Rajana Maleta. Ingram - Malet? Ne, nego Greg Mekilroj - Malet. Mekilroj (QB Alabame) naizgled spada samo u "izvršioce zadataka" u Crimson Tide-u, u čijim redovima ima toliko zvezda da jedan od najboljih RB-ova u koledž-fudbalu Trent Ričardson (jedan od najboljih po mišljenju autora ovog bloga, jelte) mora da bude zamena. Ali, Mekilroj nikada, od srednje škole, nije izgubio meč kao starter. U Alabami mu je taj posao olakšan fantastičnom odbranom kojom raspolaže trener Nik Sejban (ko nije, neka obrati pažnju na poteze LB-a Dont'e Hajtauera). Upravo će odbrana biti ključ Alabaminog uspeha u Arkanzasu, gde Razorbacks-i ne pomišljaju da ustuknu. Ne zato što su trenutno desetorangirani, već zato što Malet na raspolaganju ima sjajan tandem hvatača Greg Čajlds - Džo Adams, odgovoran već za sedam postignutih TD-ova i 820 "uhvaćenih" jardi na ovosezonska četiri nastupa.

23:30 po našem vremenu
Misisipi - Fresno Stejt
Možda neko ne voli stil Džeremaje Masolija, omalenog a sjajnog QB-a koji je proteran sa Oregona posle fantastične sezone zbog problema sa zakonom, ali činjenica je da kada momak jednom "krene", teško je zaustaviti ga. A opet, kako Fresno Stejt ima jednu od najspektakularnijih odbrana u koledž-fudbalu (predvođenu DE Krisom Kartrom i DT-om Loganom Harelom, koji su se uz svoje kolege sa linije pobrinuli već za 11 sekova), nema sumnje da sledi spektakl bez obzira što ove dve ekipe nisu rangirane među 25 najboljih.

23:45 po našem vremenu
(17) Ouburn - (12) Južna Karolina
Ouburn voli da napada sa svih strana, na najrazličitije načine, i o tome više ne treba trošiti reči već se samo prepustiti igri ekipe Džina Šizika i njegovog ofanzivnog koordinatora Gasa Malzana. Ali, to što oni raspolažu sjajnim napadačkim oružjem, pre svih QB-om Kemom Njutonom, WR-om Darvinom Adamsom i RB-om Onteriom Mekejlebom, uopšte ne plaši previše Južnu Karolinu. Tim "Gamecocks"-a stiže na krilima sjajnih defanzivnih izdanja, ali i sve boljoj igri ruki RB-a Markusa Latimora (koji je ne tako davno u jednoj od najvažnijih srednjoškolskih utakmica, protiv ekipe iz najbolje rangirane škole - Sveti Toma Akvinski, imao tri fambla i ostao, bar meni, upamćen po tome, ali i po sjajnoj upornosti). Upravo će Latimor, kolebljivi QB Stiven Garsija i sjajni WR Alšon Džeferi (dečko ima preko 100 jardi hvatanja po utakmici) biti aduti Južne Karoline umeču sa Ouburnom kome je i pored silnog ofanzivnog oružja - odbrana donosila pobede u završnicama dosadašnjih napetih utakmica.

Kad smo već kod zvezda srednjih škola..
I na kraju, za ljubitelje "Trojanaca", USC gostuje Vašington Stejtu koji nit' je sjajan ove godine, nit' se od njega nešto naročito očekuje. Ali će zato autor ovog bloga prilično pažljivo da prati "Cougars"-e naredne sezone kada im iz srednje škole Demopolis stigne mali RB DaMarkus Džejms, koji je prošle godine u meču za titulu u Alabami istrčao za 293 jarde, što je drugo najbolje ostvarenje u toj državi od kad se odigravaju čuveni Super 6 turniri (finala u 6 srednjoškolskih kategorija, jedno za drugim). Ako se ne varam, DeMarkus je trčao 42 puta, i to dve godine pre nego što treba da dobije diplomu, što samo govori koliko to momče ima snage da nosi ekipu), pa i ne čudi što je ostao u notesu. A i u sećanju, koje je osveženo podatkom da je izabrao Vašington Stejt kao sledeću destinaciju, 2011.

Elem, srednjoškolski AF je priča za sebe. Ovo je blog o koledž-fudbalu i .. ostaje nam samo da uživamo u njemu. Kreću nove avanture.

No comments:

Post a Comment