21.9.10

Pregled kola: 3. vikend

Burno beše u koledž-fudbalu tokom trećeg vikenda. Vratio se na teren zvanično najbolji igrač prošle sezone, iznenađenja nisu izostala ni ovoga puta, kao i neke od najuzbudljivijih završnica koje pojedini univerziteti pamte, čak i oni sa bogatom tradicijom.

Kada na sve to dodamo bravure trenera, odlična individualna izdanja i previde sudija, onda i ne čudi što je "naizgled mirno treće kolo" bilo sve samo ne to.

Pa, da počnemo sa pregledom kola.


Mičigen - Masačusets 42:37

Naravno, najveću pomamu na startu sezone izazvao je Denard Robinson, mladi kvoterbek Mičigena koji je uz sjajna ostvarenja i partije u kojima je osvajao preko 500 jardi poveo "Wolverines"-e do pobeda. Trebalo je da najlakši zadatak imao protiv "drugoligaša" Masačusetsa, ali su mu posao znatno otežali momci sa nadimkom "Minutesmen" (nekadašnji naziv za "jedinice brzog dejstva", još u vreme ranog razvoja Amerike kakvu sada znamo). Drugoligaši iz U-Mass-a su poprilično namučili Mičigen, ali su se izabranici Riča Rodrigeza na kraju ipak spasili bruke nalik one kada ih je pre neku godinu kući pobedio tadašnji prvak "druge lige", Apalačijan Stejt. Evo nekih detalja sa ovog duela.


Djuk - Alabama 13:62

Nastupi Djuka u koledž-fudbalu ne spadaju već decenijama u one koji privlače ogromnu pažnju, ali ovoga puta je njihov meč ipak bio važan jer se na teren posle oporavka od povrede vratio osvajač Hajsmanovog trofeja u prošloj sezoni, raningbek Alabame Mark Ingram. Sa 151 jardom i 2 tačdauna pokazao je, uz nekoliko sasvim finih "ti ovamo, a ja ću onamo" poteza, da nema nameru da se skrasi ni ove sezone. Evo nekih delova sa tog meča:


Vredno spomena

Pre nastavka priče u stilu "malo teksta, malo video zapisa", dva kratka osvrta na značjane utakmice. Najpre na duel Arizona - Ajova (34:27) u kome gostujući "Hawkeys"-i nisu uspeli da dovrše veliki preokret. Gubili su sa 27:7 na poluvremenu, a onda su po velikoj sparini, preko 2.000 milja udaljeni od sopstvenog univerziteta, uspeli da se vrate u meč kada je konačno proradila njihova odbrana predvođena Edrijanom Klejbornom (dobro, više pažnje su pridavali ovom DE-momku, pa su se razmahali njegovi saigrači iz defanzivne linije). Ipak, kako igra trčanjem nije ni malo išla za rukom Ajovi, čak ni uz Adama Robinsona na mestu RB-a, kvoterbek Arizone Nik Fols je režirao završnicu u kojoj je domaća publika dovedena do deliriujma u uzbudljivoj završnici.

Sa druge strane, Stenford, o kome je tek bilo nekih reči u prethodnom pregledu kola, što zbog sve boljeg kvoterbeka Endrjua Laka (koji na terenu deluje mnogo bolje od nekih "izvikanih" imena koledž-fudbala), što zbog preko 100 godina NFL iskustva u stručnom štabu (videti prethodni pregled kola), ponovo je dominirao. "Kardinalsi" su ovoga puta naleteli na Vejk Forest, koji je u svoja prva dva nastupa dao 107 poena i na papiru je predstavljao potencijalno opasnog rivala, ali "Deamon Deacons"-i su se potpuno pogubili kada je krenula mašinerija Stenforda. Na kraju je domaćin slavio sa pomalo nestvarnih 68:24, a Lak je meč završio sa četiri tačdauna dodavanjem i jedan trčanjem.

Džordžija - Arkanzas 24:31

Kada ekipu Džordžije trenera Marka Rihta poteraju maleri, poput suspenzije jedine prave zvezde u ekipi, risivera Ej-Džej Grina, onda se i ne može mnogo očekivati od "buldoga". Ipak, i takvi su uspeli da priprete Arkanzasu, koji je u svojim redovima imao više raspoloženih igrača. Naročito se to odnosi na iskusnog QB-a Rajana Maleta, koji je bacio za tri tačdauna i 380 jardi, od kojih je 130 uhvatio Džo Adams. Evo delova te utakmice u kojoj je Džordžija sa dva TD u četvrtoj četvrtini došla do izjednačenja, pre nego što je 27 sekundi pre kraja Malet pronašao Čajldsa a ovaj doneo novu pobedu "Razorbacks"-ima sa Arkanzasa:



Vašington - Nebraska 21:56

Kada smo već kod kvoterbeka koji blistaju, ili bi bar trebalo prema "poznavaocima" koledž-fudbala, Džejk Loker kome su neki predviđali da će biti prvi pik narednog NFL drafta još jednom je pokazao da to tek treba da zasluži. I da ga dug put čeka. Momak koji organizuje igru Vašingtona nesumnjivo ima kvalitete, ali je u 13. meču protiv rangiranih rivala - doživeo 12. poraz. Nije to baš neka sjajna statistika, zar ne? Protiv sjajne odbrane Nebraske, čiji trener Bo Pelini jeste defanzivni mag ali ima sve bolji napad na raspolaganju, Džejk Loker je od 20 dodavanja kompletirao samo četiri, bacio dve "presečene" lopte i ukupno osvojio 71 jardu kroz vazduh. 

A dok su njega maltretirali naslednici Ndamukonga Suha (od kojih su pojedinci dostojni tog naziva, naslednici, o čemu će biti više reči kako sezona bude odmicala), Loka je potpuno nadigrao novajlija na mestu kvoterbeka Nebraske. Tejlor Martinez, QB "Cornhuskers"-a je ovaj meč završio sa 150 bačenih jardi + 1 TD, kao i 137 pretrčanih jardi + 3 TD, pa i ne čudi što je Nebraska u Martinezovom prvom nastupu u gostima deklasirala Vašington sa 56:21. Pogledajte neke momente sa tog meča:



Mičigen Stejt - Notr Dejm 34:31 (produžeci)

Gotovo da po pravilu utakmice Mičigen Stejta i Notr Dejma obiluju uzbuđenjima, a "borbeni Irci" neretko su i u značajno jačem sastavu bile redovne mušterije "Spartanaca" na njihovom terenu. Ovoga puta drama je dibidus obeležila ovaj meč, koji je okončan tek u produžecima. Na stranu sada što je Mičigen Stejt do ključnih poena stigao uz izlazak igrača van terena pa povratak u isti, na stranu što je domaćinima isteklo vreme pre poena za pobedu, na stranu i što je njihov trener Mark Dantonio završio u bolnici zbog srčanog udara. Sve to na stranu kada se ima u vidu na kakav potez su se "Spartanci" opredelili u situaciji kada im je, pri četvrtom daunu u produžetku, fild-gol trebao za izjednačenje. Jedna od lepota koledž-fudbala:


Ouburn - Klemson 27:24 (produžeci)

U najavi najbolja utakmica (bar prema ličnom ukusu autora bloga, o čemu je pisao na delu Foruma "NFL Fans Serbia" posvećenom koledž-fudbalu), opravdala je očekivanja. Bar kada je o drami reč. Klemsonova defanzivna linija je pojela rivala u prvom poluvremenu, uz DE Da'Kuana Bauersa koji je sve sigurniji da će opravdati rejting najboljeg srednjoškolskog igrača od pre dve godine. Sa njim kao liderom, ekipa trenera Daboa Svinija je, koristeći sjajan RB tandem (Andre Elington - Džejmi Harper, koji su obojica "prebacili" 100 osvojenih jardi na ovoj utakmici), Klemson je pregazio Ouburn u prvom poluvremenu, povevši sa 17:0. No, povreda mladog QB-a gostiju Kajla Parkera, koji je ipak odigrao meč do kraja uz povređeno rebro, olakšala je povratak domaćih "tigrova" (i gostima je isto ime dao čuveni Džon Hajsman, koji je početkom prošlog veka trenirao obe ekipe pomenutih univerziteta). Ouburn je krenuo u veliki preokret, proradio je i njihov QB Kem Njuton koji je briljirao u prva dva kola, a majstorije trenera Džina Šizika i njegovog ofanzivnog maga Gasa Malzona počele su da deluju kada je bilo najvažnije.

Na kraju su produžeci odlučivali, a tu je mladi kiker Klemsona ni kriv ni dužan postao tragičar. Prvo je pogodio za izjednačenje i novu porciju dodatne drame, ali se ispostavilo da je centar "mrdnuo" loptu pre pravog snepa, pa je šut morao da se ponovi. Drugi je bio neuspešan, pa je tako Ouburn po treći put na startu ove sezone došao do vredne pobede, ništa manje dramatične nego kada su Mičigen Stejt savladali sa 17:14. Evo kako su to uradili protiv Klemsona.


Za kraj malo o rivalstvu maskota


Ohajo Stejt je daleko poznatiji i uspešniji od Univerzitata Ohajo. To je ovog, trećeg po redu vikenda sezone 2010/2011 pokazao i rezultat njihovog duela: 43:7 za "Buckeyes"-e koje je i ovoga puta predvodio QB Terel Prajor (235 jardi bacanjem, 2 INT uz 2 TD, 35 jardi trčanjem + 1 TD).

No, bilo je zanimljivo i pored terena. Naročito u sukobu maskota, u kome je gostujući "Bobcat" maltene prebio domaćeg "Brutusa".


Rivalstvo.
Koledž-fudbal je toga prepun.

1 comment:

  1. Bowers je zajedno sa Julio Jones-om spadao u kategoriju igraca koje su posle HS svi zeleli na svom koledz programu. Bowers je imao problema sa povredama, nadam se da ce u ovoj sezoni zablistati u punom sjaju.

    Drago mi je da si spomenuo Luck-a. Odavno nisam bio toliko zainteresovan za jednog QB. Ima odlicnu visinu i tezinu za NFL,mobilnost koju ne bi trebao da ima toliki covek. Ima odlican footwork i sasvim dovoljno jaku ruku za sva NFL dodavanja. Otac mu je igrao u NFL.
    Jako je mlad, ali vec sada se vidi zrelost u njegovoj igri dok strplivo prolazi kroz read-ove i ume da izmanipulise safety-ja.

    Bice jako zanimljivo na mecu ND-Stanford.

    Pozdrav za tebe i samo tako nastavi!

    ReplyDelete