20.12.09

Dok se čekaju "veliki" - šta rade "mali"?

Boul sezona glavnih koledž AF-timova je počela, i potrajaće sve do (nama) drugog dana Božića kada će se u BCS finalu sastati Alabama i Teksas. No, ovih dana igrala su se i neka druga finala, ona u tzv. "nižim ligama". Sledi kraći pregled tih zbivanja. Delom i zbog toga jer je u jednoj od borbi za titulu učestvovala ekipa čiji je član nekadašnji reprezentativac naše zemlje u američkom fudbalu.

'Small football' - big hit

No, ipak nećemo krenuti sa NAIA šampionatom, koje se paralelno sa NCAA odvija na severno-američkom tlu i, realno, predstavlja nivo takmičenja klase 3, mada se najbolji timovi mogu dostojno nadmetati i sa timovima koji nastupaju u Diviziji II NCAA. A u toj, Diviziji II NCAA odigrano je finale između (2) Nortvest Misuri Stejta i (3) Grend Voli Stejta u kome je drugorangirani tim ovog šampionata posle četiri uzastopna poraza u borbama za titulu uspeo da dođe do trijumfa (30:23) i to uz zaista odlična trčanja LaRona Kansila (i ništa manje dobra hvatanja Džejka Soja). Ovaj meč mi je bio posebno zanimljiv iz jednog "BCS" razloga, jer je trener poražene ekipe Čak Martin svojevremeno u istoj toj ekipi (Grand Valley State) bio defanzivni koordinator Brajanu Keliju, dosadašnjem strategu Sinsinatija a od ovog decembra novom glavnom treneru Notr Dejma. Zanimljivo je to što se Martin nije odazvao poziv Kelija da nastave saradnju u Centralnom Mičigenu, a potomo se zahvalio na pozivu da se Keliju pridruži kao DC u Sinsinatiju. Pitanje je da li će ga novi strateg Notr Dejma pozvati i među "Borbene Irce", ali je bilo dosta manjkavosti u Martinovom radu (ili ipak radu njegovih pomoćnika) tokom finala Divizije II, jer 3-4 odbrana sa neretkim istupanjima u 3-3-5 i ostale "ne koristimo četiri D-linijaša" varijante nisu donele konačni uspeh. No, ovu utakmicu, oni koji je nisu gledali, mogu da pamte i po jednom od poteza..




Druga liga u punom sjaju

Već polufinalni mečevi "NCAA Division I" ranga takmičenja (tzv. "druge lige") najavili su zanimljivu borbu za trofej. Naravno, u svim "nižim ligama" igra se plej-of, pa je tako u prvom meču polufinala Vilanova sa 14:13 savladala Vilijam & Meri (koji je, onako uzgred rečeno, a obrazovanja radi, drugi najstariji univerzitet u SAD (osnovan 1693.), mlađi samo od Harvarda). Već tada je na delu moglo da se vidi umeće Mata Sizura, momka zaista čudnog prezimena (Szczur) ali odličnih sportskih mogućnosti (atleta, što bi neki rekli, iako se to po njegovoj građi ne bi lako reklo na prvi pogled). Elem, "bledoliki" Sizur je tada, iako mu je osnovna pozicija WR (mada i vraća ispucavanja) istrčao jedan TD (i to iz jedne od wildcat vatrijanti), no to nije bilo ništa naspram njegovog nastupa u finalu. A, u finale se plasirao još jedan tim, prvorangirana Montana, koja je u sjajnom ambijentu pred zaista fanatičnim navijačima (goli do pojasa i po snegu) savladala čuveni Apalačijan Stejt. Čuveni i po tri titule u poslednje četiri sezone, čuven i jer je napravio senzaciju pretprošle godine kada je u gostima savladao slavni Mičigen koji je očekivao "lagan posao protiv drugoligaša na otvaranju nove sezone), a čuven i po kvoterbeku-"skrembleru" Armantiju Edvardsu koji je neposredno pred finale dobio "Volter Pejton nagradu za najboljeg igrača Divizije I", čime je postao jedini igrač kome je to pošlo za rukom dvaput tokom koledž-karijere. Elem, Edvards je i pored dobre partije po vejavici ipak na kraju morao da čestita domaćinu koji je u Montani došao do pobede tačdaunom koji je minut i po pre kraja "uhvatio" Džejbin Sembrano.

I, sve je bilo spremno za veliko finale Divizije I. Naročito je bio spreman Sizur, koji je Vilanovu do pobede od 23:21 predvodio sa učinkom od: 159 jardi trčanjem i dva TD, a uz to je imao i 68 jardi hvatanjem. Nije "Grizlijima" Montane bio od pomoći ni sjajni risiver Mark Marijani (9 hvatanja, 178 jardi - ali niti jedna jarda u drugom poluvremenu), a evo i zašto:




NAIA, konačno

U NAIA konkurenciji AF ekipa univerziteta Lindenvud po prvi put se plasirala u finale, što je bila prilika da nekadašnji reprezentativac Srbije, Dejan Rončević, tada ofanzivni tekl a u SAD defanzivni linijaš, prigrabi trofej. Iako ga u konačnim statističkim podacima nije bilo među onima koji su ostvarili obaranje na meču NAIA finala, ono što je mnogo važnije je da Lindenvud nije uspeo da prekine seriju "Siuks Folsa". Oni su odbranili titulu pobedom od 25:22 ponajviše zahvaljujući momku koji je tek nedavno počeo da igra AF, Brejden Vikingu, kikeru koji je pogodio sva tri pokušaja za FG i time pokazao da mu je 14 godina igranja klasičnog fudbala itekako bilo od koristi.

No comments:

Post a Comment