28.12.09

Pregled boul mečeva sezone 2009/10 (II)

Nekoliko novih Boul utakmica odigrano je u završnici sezone 2009/10, a među onima koji su nastupili bili su i "Trojanci" sa USC-a (Univerzitet Južna Kalifornija), Maršal, kao i jedno od prijatnijih "iznenađenja", Pitsburg. Sledi novi pregled decembarskih mečeva u koledž-fudbalu.

Nevada - SMU 10:45 (Hawaii Bowl)

Mnogi su bili više nego spremni da uzviknu "Ovo Nevada dobija, glatko", jer je njihov rival, Southern Methodist, imao sezone za zaborav. Minulih godina, ne i ove. Nevada bi, da se ovaj meč igrao sredinom jeseni, verovatno izašla lako na kraj sa postavljenim zadatkom, jer je u svojim redovima imala tri igrača koji su sezonu završila sa preko 1.000 istrčanih jardi sa loptom u naručju. "Imala", jako bitna reč. Samo jedan od njih je mogao da nastupi u Havaji boulu, i to na mestu gde se proslavio sadašnji trener SMU-a.

Džun Džons, čovek čiji je "spread Air-Raid" napad doneo pre dve sezone Koltu Brenanu QB-rekord NCAA lige, preuzeo je posle slavnih godina na Havajima ekipu univerziteta Southern Methodist i odmah video da je pred njim težak posao. Prva godina: učinak 1-11. Teško je bilo privići se na njegov rad. Ali, sa šest ovogodišnjih pobeda više nego u 2008, SMU je ostvario najveći napredak u NCAA i na najbolji način demonstrirao svoju (novu) moć protiv Nevade koja je, po prvi put u koledž-istoriji najuspešnijih ekipa (tzv. "prva liga") imala tim sa tri igrača koja su osvojila 1.000 i više jardi trčanjem u jednoj sezoni. No, zbog akademskih razloga izostao je Vai Taua, dok je Luka Lipinkota povreda sprečila da se suprotstavi "Mustanzima" koje je sjajno predvodio frešmen-QB Kajl Padron (32-od-41 za 460 jardi i 2 TD). Evo i kako:



(Za one koji prate koledž-fudbal da bi bolje pratili NFL samo dva kratka zapažanja o seniorima koji su igrali na ovom meču. Skromno mišljenje autora ovog bloga ukazuje da pažnju, ubuduće, na čuvenom "sledećem nivou" treba obratiti na OT-a Nevade Alonza Durama, ali i na risivera SMU-a Emanuela Sandersa. Ako se ne varam, u ovoj utakmici, tj. na ovom snimku, neke od njegovih poteza možete videti kod dugog dodavanja pri rezultatu 7:0, kao i prilikom TD-a za 24:0).


Ohajo - Maršal 17:21 (Little Caesars Bowl)

Prognoze da će Ohajo moći da se nosi sa Maršalom su se obistinile. One da će smoći snage da trijumfuje u ovom Boulu, ipak, nisu. Maršal je do prednosti od 21:0 stigao već do polovine druge deonice, a onda je samo splet (nesrećnih?) okolonosti onemogućio Ohajo da dovrši posao u velikom preokretu. "Bobketsi" su u četvrtoj četvrtini, pri deficitu od samo četiri poena najpre propustili priliku da poentiraju kada lopta nije završila u naručju potpuno samog risivera tokom jedne od trik-akcija, a onda su slično prošla i njihova dva preostala drajva. "Thundering herd", javnosti poznat ne toliko po sadašnjem AF-trenutku već po čuvenoj i filmom ovekovečenoj tragediji kada je gotovo ceo tim poginuo u avio-nesreći, ovoga puta se "provukao". Mada, nije fer to reći odbrani Maršala koja je svoje rivale ih napada Ohaja ostavila na svega 123 osvojene jarde. Evo nekih od detalja sa utakmice u kojoj su se sastali nekada redovni suparnici, a od 2005. konferencijama-razdvojeni Ohajo i Maršal, čiji su univerziteti udaljeni svega stotinak kilometara.




Pitsburg - Severna Karolina 19:17 (Meineke Bowl)

Novi dani slave uveliko teku u redovima Pitsburg "Pantera". Ekipa koja nije znala za 10 pobeda u jednoj sezoni još od kada joj je 1981. QB bio Den Marino, u svojim redovima ovoga puta ima i momka koji je kao frešmen nadmašio po "jardaži" čuvenog trkača Tonija Dorseta. Dion Luis je pokazao da iako novajlija itekako ume da se nosi sa koledž-rivalima,  pobedi nad Severnom Karolinom istrčao je za 159 jardi i jedan TD - ali je posebno bio impresivan u završnom drajvu.

Protiv uporne Severne Karoline, u kojoj je više nego dobro u većem delu meča odigrao kvoterbek "Ti-Džej" Jejts (dva TD-a za Grega Litla), omaleni Luis je dobio priliku da pokaže šta zna u poslednjem pokušaju da se stigne do trijumfa. I iskoristio je tu šansu na najbolji način u drajvu dugom skoro devet minuta. Sa 13 njegovih trčanja (od 17 odigranih akcija) Pitsburg je došao u priliku da fild-golom preokrene rezultat i pobedi, što je preciznim udarcem i potvrdio Den Hačins, mada se mora priznati da je ovakvom ishodu kumovala i velika greška "Tar Heels"-a: minut i po pre kraja igrači NCU su uspeli da primire napad "pantera", nateraju ih da pokušaju FG sa 47 jardi, a onda su "specijalci" Severne Karoline naseli na lažni poziv za snep, time omogućili Pitsburgu (tačnije Luisu) da se još više približe endzoni, što je olakšalo (približilo narednim akcijama za 20 jardi) šut za pobedu.


Boston Koledž - USC 13:24 (Emerald Bowl)

Prejaki su bili "Trojanci" za Boston Koledž, iako su izgubili tri od svojih pet poslednjih utakmica u ovoj sezoni i time ne samo prekinuli niz od sedam uzastopnih Pac-10 titula, već ugrozili nešto što se dugo smatralo "dinastijom" u koledž-fudbalu. Sa već opisivanim "umem da hvatam a potom još bolje da trčim" ful-bekom Stenlijem Havilijem, koji je iskoristio dva TD-dodavanja mladog QB-a Meta Barklija, USC je od samog starta nametnuo ritam koji "Eagles"-i nisu mogli da prate. Njihov kvoterbek Šinski svakako nije kalibar pred-prethodnika (Met Rajan), niti je odbrana "Trojanaca" imala težak zadatak da izađe na kraj sa ekipom u kojoj je blistao jedino Rič Ganel (sa 6 hvatanja za 130 jardi postao je najbolji risiver u istoriji BC sa 2.659 "uhvaćenih" jardi u karijeri). Doda li se tome i činjenica da je WR USC-a Demijan Vilijams ponovo pokazao zašto razmišlja da pre završne godine studija ode u NFL (12 hvatanja za 189 jardi) jasno je da je pobeda ekipe Pita Kerola bila zaslužena baš koliko je bila i očekivana.


No comments:

Post a Comment