9.12.09

Reč-dve o rekordima

U ovoj NCAA sezoni neka od najboljih ostvaranja svih vremena desila su se u koledž-fudbalu, a neka su na pomolu. Sledi kraći pregled aktera koji su svojim partijama zaslužili da budu spomenuti.

Den Le..šta?

Den Lefivor (LeFevour) je kao kvoterbek Centralnog Mičigena iz godine u godinu pokazivao da je sposoban da uđe u istoriju "prve lige" kada se o NCAA američkom fudbalu radi. Iako igra u tzv. "maloj", MAC konferenciji, na velika vrata je zakoračio u pomenutu istoriju jer je u meč za MAC titulu sa Ohajom ušao izjednačen sa bivšim organizatorima igre Havaja, Koltom Brenanom, i Teksas Teka, Grejemom Herelom, po ukupnom broju tačdauna koje je postigao tokom karijere (146). Do brojke od 148 došao je "bacivši" dva tačdauna u pobedi "Čipevasa", te je tako uoči svog završnog, Boul nastupa, došao do rekorda. Evo nekih detalja o tome kako je LeFivor stigao do 101 "bačenog" TD-a, 46 koje je postigao trčanjem i jednog koji je uhvatio na dodavanje saigrača:




Pet hvatanja do novog rekorda

Bouling Grin ne spada u velike gradove (zapravo, sa nešto manje od 30-ak hiljada stanovnika ne spada u velike gradove ni u Ohaju) a ne spada ni u velike koledž-timove (čak ni u Ohaju). Ipak, ime Fredija Barnsa, risivera "Falkonsa" spada u velika imena koledž-fudbala, jer je ovaj mladić u sezoni koja je na izmaku imao čak 138 hvatanja. Pet mu nedostaje od NCAA rekorda koje već 20 godina drži Hjustonov Meni Hazard. A kako igra u 2009, Barns će taj rekord oboriti pretposlednjeg dana ove godine, kada se Bouling Grin u Humanitarian Boulu sastaje sa Ajdahom koji se ne može podičiti kvalitetnom pas-odbranom. Evo nekih poteza Fredija Barnsa:




Jurnjava za Vesom Velkerom

Sjajni risiver Nju Inglanda i dalje se pamti u svetu koledž-fudbala, delom i zbog toga što je u periodu od 2000. do 2003. sa 1.761 jardom osvajenom vraćanjima pantova NCAA rekorder u ovoj kategoriji. No, rekord Vesa Velkera je ugrožen. Alabaminom Havijeru Arinasu nedostaje još 26 jardi da nadmaši ostvarenje nekadašnjeg risivera Teksas Teka. A kako 'Bama igra u BCS finalu protiv Teksasa, Arinas bi lako mogao do prvog mesta jer Longhornsi dozvoljavaju rivalima skoro 11 jardi prosečno po vraćanju panta u ovoj sezoni.



Ko se seća Terela Baklija?

Kada neko NFL karijeru završi sa 50 presečnih dodavanja u najjačoj ligi sveta, onda mora biti da je u tome bio dobar i tokom koledža. Tačno je takav uzlet imao Terel Bakli, čiji nastupi u NCAA do 1991. godine i dalje zavređuju pažnju jer je u dresu Florida Stejta ovaj kornerbek posle presečenih dodavanja osvojio rekordnu 501 jardu. Priliku da obori ovaj još uvek važeći rekord ima strong sejfti Tenesija, Erik Beri. Uoči duela sa Vidžinija Tekom u "Chick-fill-a" Boulu, Beri ima iza sebe već 494 jarde koje je osvojio nakon što je prozreo gde će protivnik da baci loptu. Nedostaje mu još sedam da se izjednači sa Baklijem, osam za ulazak u istoriju koledž-fudbala.

No comments:

Post a Comment