7.12.09

Iz limuzine, preko Notr Dejma, do NFL-a

Kada neki iole poznatiji srednjoškolac reši da svetu objavi u kom će univerzitetu igrati američki fudbal onda to obično uradi ili u svojoj školi, ili u nekoj prigodnoj zgradi u svom rodnom gradu. Obično se pojavi u društvu roditelja, sa svojim trenerom, ispred sebe i gomile novinara postavi nekoliko kačketa/majica/kaciga, koji predstavljaju ekipe koje bi da ga rado vide u svojim redovima, a onda, posle trenutka tišine, uzme jednu i time objavi gde će nastupati. I, to rade uglavnom svi. Ne i Džimi Klausen.





Plavokosi kvoterbek se oduvek razlikovao od svih drugih. Za mesto saopštavanja svoje odluke odabrao je ni manje ni više "Kuću slavnih koledž-fudbala". Moglo mu se, bio je najtraženiji srednjoškolac u tom trenutku. Moglo mu se, ali se nije moralo. Ipak, on je u "Kuću slavnih" stigao, i to u luksuznoj limuzini. Na ruci je imao tri šampionska prstena koje je osvojio u srednjoj školi, a svetu je poručio da "ide u Notr Dejm da osvoji četiri titule". Nije uspeo da osvoji ni jednu, niti će igrati četiri godine. Kvoterbek "borbenih Iraca" u ponedeljak je javnosti saopštio još jednu odluku: prijaviće se za NFL Draft 2010.

- Još kao mali imao sam san da igram u NFL-u. Sada, uz podršku moje porodice i trenera, doneo sam odluku da ne nastupam u koledž-fudbalu kao senior, već da se prijavim za NFL Draft 2010, poručio je Klausen.

A imaju li čemu da se nadaju NFL timovi kada pogledaju ovog momka? Sudeći po prvim godinama u NCAA i ne baš, ali je ova, koja je na izmaku, donela daleko bolji utisak.

Iako je koledž-karijeru kod Čarlija Vajsa završio sa 16 pobeda i 18 poraza, računajući mečeve u kojima je bio starter, u ovoj godini je po efikasnosti dodavanja drugi u celom koledž-fudbalu. Naravno, računa se "prva liga". Iza Kelena Mura (Bojsi Stejt) Klausen se svrstao kompletirajući 289 od svojih 425 dodavanja, a uz 3.722 "bačene" jarde (prosek od 310 po utakmici) svoju juniorsku sezonu završio je sa 28 tačdauna i četiri presečena dodavanja.




Na NFL-draftu pridružiće mu se i saigrač, takođe "junior", Golden Tejt. Nakon što je u Notr Dejm stigao kao raning-bek, kod (sada već otpuštenog) trenera Vajsa odmah je prekomandovan u risivera. Nije najsrećnije otpočeo karijeru (6 hvatanja za 131 jardu u svojoj prvoj sezoni), ali je u drugoj predvodio "borbene Irce" u ukupno osvojenim jardama, čak 1.754. Ovu sezonu je završio sa 93 hvatanja za 1.496 jardi, 15 tačdauna je postigao "kroz vazduh", dva trčanjem, a jedan vraćanjem panta. Ukupno posmatrano, treći je u celom NCAA po prosečno osvojenim jardama hvatanjem po jednom meču - 124,7.

No comments:

Post a Comment