24.12.09

Pregled prvih boul mečeva sezone 2009/10

Dok su Srbi širom sveta proslavljali jednu od najvećih svetkovina, Svetog Nikolu, istog dana počela je u koledž-fudbalu sezona boul utakmica. Ukupno ih je zakazano 34.

No, kako red nalaže, na teren su najpre izašle "slabije ekipe" mada je pitanje smeju li se tek tako one nazvati slabima, jer da bi se uopšte nastupilo u nekom boulu (ma koliko on sam po sebi bio nebitan) ekipa mora da je tokom ligaškog dela sezone ostvarila bar šest pobeda. A to u NCAA nije baš lak zadatak. Evo kratkog pregleda prvih mečeva "dodatnog dela sezone".

Vajoming - Fresno Stejt 35:28 (2 produžetka) (New Mexico Bowl)

U poslednjoj četvrtini Vajoming je gubio sa 11 poena, imao je naspram sebe najboljeg po učinku raningbeka u elitnom društvu koledž-fudbala a pritom je za kvoterbeka imao frešmena (početnika, jelte). Nije to smetalo "Kaubojima" da deficit nadoknade, jer su u svojim redovima imali mlađanog a odličnog organizatora igre Ostina Karta-Semjuelsa koji je bacio 3 TD i svoj tim odveo do pobede. U poraženim "Buldozima" Rajan Metjus je opravdao svoje zvanje (RB sa najvećom ostvarenom jardažom u ovoj sezoni), no njegovih 144 jardi trčanje i 2 tačdauna nisu uspeli da spreče Vajoming da dođe do trijumfa posle dva produžetka i velike drame koja je konačnom ishodu prethodila. Trener Vajominga, Dejv Kristensen koji se u toj ulozi po prvi put našao na početku ove sezone, potpuno je preokrenuo zbivanja među "Kaubojima" i posebno poradio na čuvanju lopte (trostruko smanjen broj izgubljenih lopti u odnosu na prošlu sezonu) ali i na specijalnim timovima u kojima redovno igraju i "klasični" starteri. Ovoga puta je proradila i odbrana, četiri puta zaustavivši Fresno Stejt na jard od svoje zone, a napad je po peti put u 2009. preokretom u završnici predvodio mladi Karta-Semjuels. Evo i kako je sve to izgledalo:




Rutgers - UCF 45:24 (St. Petersburg Bowl)

Očekivano, do sigurne i ubedljive pobede u St Petersburg Boulu došla je ekipa Ratgersa (stvarno čudno izgleda kada se reč "Rutgers" napiše približno njenom izgovoru). Ne nije ovaj susret odigran u Rusiji, već u gradu tog imena u Floridi, a "Scarlet Knights"-e su do pobede predvodila dvojica koledž-novajlija. Mohamed Sanu (WR/RB/štagodtreba) je postigao dva tačdauna trčanjem i jedan na dodavanje kolege-mladog Toma Sevidža, koji je "bacio" za 294 jarde i još jednom dodao saigračima za pobedu. Sa druge strane, u četvrtom uzastopnom porazu Univerziteta Centralna Florida u boul utakmicama njihovo glavno oružje, raningbek Brin Harvi koji je sezonu okončao sa više od "hiljadarke" (u osvojenim jardama) ovoga puta je zaustavljen na svega 32.


Middle Tennessee State - Southern Miss 42-32 (New Orleans Bowl)

Prevoditi ime pobedničkog univerziteta u ovom Nju Orleans boulu bilo bi pomalo smešno jer.. "Srednje-tenesijevski državni univerzitet" stvarno zvuči rogobatno. Prosto, preglomazno. Glomazan je bio i broj poena u trijumf nad Južnim Misisipijem, a možda ponajviše zbog jednog momka koji je oborio rekord Vinsa Janga. Kvoterbek "Blue Raiders"-a Dvajt Dašer je, naime, istrčavši 201 jardu za svega jedan ali vredan jard nadmašio ostvarenje nekadašnjeg organizatora igre Univerziteta Teksas a sada NFL ekipe Tenesija, a pritom je svoj tim do pobede predvodio i "kroz vazduh", kompletirajući 15 od svojih 25 pokušaja. Uspeh pobedničke ekipe je utoliko veći ako se uzme u obzir da im je ovo bio prvi nastup u nekoj boul utakmici, i to jer su tek 1999. godine ušli u "elitnu ligu" koledž-fudbala. Pogledajte detalje sa ovog susreta na kome su svoje umeće pokazala dva izvrsna kornerbeka "Blue Raiders"-a, Aleks Suber i Markus Udel koji, gle čuda, mogu u NFL ako požele tako nešto...




BYU - Oregon State 44:20 (Las Vegas Bowl)

Možda iznenađujuć rezultat na prvi pogled, jer poražena ekipa stiže iz Pac-10 konferencije koja ima daleko veći "pedigre" od "slabašnog" Mountain west-a, ali... Iz te iste MWC je i ekipa TCU, treća u čitavoj ligi, kao i Juta koja je 23. Zato i ne čudi što je Brigam Jang (15. u NCAA) savladao Oregon Stejt koji em nije uspeo u nameri da se domogne Rouz boula, em je naleteo na raspoloženog Maksa Hola, kvoterbeka BYU-a koji je meč a i više nego impresivnu karijeru na svom univerzitetu okončao sa 3 TD-dodavanja. I to po kakvom vremenu! Ovakvom:



Juta - Kalifornija 37:27  (Poinsettia Bowl)

Još jedan naizgled "lako ćemo" meč delovao je tako samo na papiru, jer niti je Kalifornija ono što je nekad bila, niti je Jutina konferencija slabašna kao što to smatraju svi koji čine BCS konferencije (a Mountain west u takve ne spada, te može samo da sanja o učešću u meču za titulu, kao što je to ostao sanak pusti ekipi TCU-a, šampionu MWC-a za ovu sezonu). Juta ne samo da je dobra ove sezone, već je i prošle pokazala zube savladavši Alabamu u poslednjem meču pre odlaska na zimsku pauzu. Dobro, 'Bami nije bilo ni do čega posle prethodnog poraza u finalu SEC konferencije (od potonjeg šampiona Floride) jer su tako izgubljene sve šanse da se igra za titulu, ali.. Ko je tada odgledao maštovitost i ubojit napad Jute, uz izvrsnu (samo)kontrolu svih linija odbrane, mogao je da nasluti da će i "Cal" pasti. Evo i kako (za one koje zanimaju potencijalni igrači za predstojeći NFL draft, jedan od meni boljih FS u NCAA, Robert Džonson, i ovoga puta je pokazao da "zna znanje". Ne samo zbog silovitih obaranja, već i jer je ponovo (šesti put u sezoni) uspeo da preseče dodavanje protivnika). Za "Utes" od potencijalnih kandidata igraju i OT Zejn Bidls, OLB Koa Misi i WR Dejvid Rid). Gotovo po pravilu zapaženi CB Sid'kuan Tompson, DT Tajson "Alo Alo" (prezime mu je Alualu, ali meni ovako lakše da ga pamtim) te Majk Teper (OT), Veran Taker (WR) kandidati su Kalifornije za NFL draft. Naravno, ne po nekom visoko-stručnom mišljenju, prosto - "razmišljam naglas").


No comments:

Post a Comment