6.12.09

Rasplet

Završna runda nadmetanja u onom što bi se moglo nazvati "ligaškim delom" NCAA donela je pregršt zanimljivih mečeva, među njima i konferencijska finala koja su odlučivala o učesnicima BCS utakmice za titulu prvaka u koledž-fudbalu. Očitana lekcija aktuelnom šampionu, ekipa koja gotovo bez napada umalo zaustavi jedan od najproduktivnijih napada i time izazove pravi mali haos u rangiranju, briljantne partije pojedinaca i odlična taktička nadmudrivanja trenera. Sve to, i malo više, obeležio je 14. vikend koledž-fudbala. Sledi novi pregled kola.

2 Alabama - 1 Florida 32:13

Borba za titulu prvaka Jugo-istočne konferencije (SEC) donela je susret dva najbolje rangirana tima u 2009, a akteri su bili isti baš kao i godinu dana ranije. No, ovoga puta "Gejtorsi" sa Floride nisu imali rešenja za Nika Sejbena i njegovu Alabamu, jer je "Crimson Tide" pred svojom publikom oduvao sa terena ekipu koju je predvodio Tim Tibou. "Oduvati" znači osvojiti 490 jardi protiv najbolje rangirane odbrane u NCAA, koja je pritom primila više nego tri puta više poena nego prosečno u ovoj sezoni. I ne čudi, jer je Mark Ingram sa 3 TD i 113 jardi trčanjem u mnogome olakšao posao kvoterbeku Gregu MekIlroju (239 jardi "kroz vazduh", 1 TD), junioru kome je ovo debitantska sezona na mestu startera. A ko ga je pratio još kao srednjoškolca može da se priseti da MekIlroj nikada nije izgubio meč kao starter. I, još uvek nije. Kako se do tih konačnih 32:13 došlo pogledajte ovde:




3 Teksas - 21 Nebraska 13:12

U vreme vladavine LSU-a sa DžMarkusom Raselom kao kvoterbekom, Les Majls je kao trener uvek istican u prvi plan. Istina je, ipak, da su mnogi olako stavljali u drugi plan jedno ime. Bo Pelini. Nekadašnji defanzivni koordinator šampionskog tima "tigrova" prešao je prošle godine u Nebrasku, gde mu je uprava "Cornhuskers"-a dodelila ulogu glavnog stratega. Za godinu dana postigao je mnogo. Od ekipe čija je odbrana bila tek 115. u konkurenciji 119 timova uspeo je da defanzivce uzdigne do treće pozicije. Impresivno, zar ne? No, na napadu još mora da se radi. Upravo to je iskoristio Teksas da, iako sputan konstantnim Pelinijevim pritiskom na Kolta MekKoja (impresivni Suh je imao 4 seka i 9 obaranja), dođe do pobede nad Nebraskom. Jedva izvojevanom. Muku su mučili Longhornsi da dođu do toliko željenog trijumfa i - činilo se da su izgubljeni nakon što je autsajder u samoj završnici svojim četvrtim fild golom po prvi put poveo. A bilo je to pravo čudo, jer je Nebraska na čitavom meču ukupno osvojila 106 jardi, najmanje u poslednjih 25 godina svoje istorije. Ipak, ispucan kik-of u aut omogućio je Teksasu da krene u završni juriš sa svojih 40 jardi, potom je jedno "obaranje za okovratnik" pomaklo lance još bliže endzoni "Cornhuskers"-a, a iako je MekKoj potpuno smetnuo sa uma koliko je vremena ostalo u svojoj poslednjoj akciji na terenu, ostalo je sasvim dovoljno za pobednički fild-gol Hantera Lorensa. U poslednjoj sekundi. Taman za odlazak u Pasadenu, na megdan Alabami za titulu prvaka.




14 Pitsburg - 5 Sinsinati 45:44


O ovom meču bilo je reči u tekstu naslovljenom "Priča beskućnika: Mardi Gilijard". Zato, uoči 10-minutne video-priče o uzbudljivom duelu samo još jedan podatak, i to o malom mađioničaru, početniku Dionu Luisu (visok "5-8"), koji je čak 47 puta trčao, postigao 3 tačdauna i osvojio 194 jardi, ali to nije bilo dovoljno da se zaustave "Bearcats"-i čiji je kvoterbek Toni Pajk i pored tri presečena dodavanja uspeo da povede svoj tim do trijumfa, nadoknadivši pritom 21 poen deficita na ovom gostovanju, u utakmici za Big East titulu. Nadali su se u ekipi Sinsinatija da će im sezona bez poraza omogućiti da zaigraju u meču za BCS titulu, ali se Nebraskino čudo ipak nije dogodilo. A evo kako se dogodio preokret na terenu Pitsburg Pantersa:



Od ostalih mečeva vredno pomena je, svakako, i finale ACC, u kome je Džordžija Tek tačdaunom Džonatana Dvajera postignutim 80 sekundi pre kraja sa 39:34 savladala Klemson u kome je, potpuno očekivano, zablistao "Si-Džej" Spiler sa 4 tačdauna i 233 osvojene jarde "po zemlji" iz 20 pokušaja.



Ipak, rešenja nije bilo za "option" napad Pola Džonsona koji je za samo dve godine od dolaska u GA Tech odveo ovaj tim do njegovog prvog nastupa u nekom od BCS boul mečeva. Učinak za svaku pohvalu. Baš kao što je učinak USC-a za posebno razmatranje: poraz od Arizone (21-17) odveo je sedmostruke uzastopne prvake Pac-10 na šesto mesto ove konferencije. Sigurno ne nešto čemu su se "Trojanci" nadali. Ali, koledž-fudbal upravo i donosi često nešto nenadano. Uzbuđenja ne nedostaju i baš zato će se ova naša priča nastaviti. Vrlo brzo. No, pre tog nastavka, evo dokaza da ofanzivni linijaši mogu da uhvate dodavanje i donosu pobedu svom timu u poslednjim sekundama. Detalji sa meča u kome je Fresno Stejt savladao Ilinois zahvaljujući potezu Devana Kaningema:


No comments:

Post a Comment