12.12.09

Upoznajte Džoika Bela

Dve sedmice nakon što igrač pomenut u naslovu napuni 24 godine počeće naredni NFL Draft. Dobro, termini drafta su manje-više svima znani, ali ne baš i sve zvezde američkog fudbala koje ne igraju u elitnom NCAA rangu takmičenja. Ovo je priča o zvanično najboljem igraču tzv. "treće lige" (Division II) u 2009.

Džoik Bel, raningbek Vejn Stejta. I to impresivan.

Još kao srednjoškolac, Bel (Joique Bell) je pokazao da mu upražnjavanje raznih sportskih discpilina ne pravi problem. U svojoj školi iz mičigenskog gradića Bent Harbora igrao je i basket, i bejzbol, naravno i AF, a i bio "preponaš" (štaviše, na srednjoškolskom prvenstvu Mičigena zauzeo 7. mesto u finalnoj trci na 110 metara sa preponama). Kada je došao na Vejn Stejt mudro je postupio i propustio da zaigra odmah, kao "redshirt freshman", a zatim je u svojoj debitantskoj sezoni postavio i rekord svog univerziteta i rekord lige u kojoj Vejn Stejt nastupa (GLIAC) po "jardaži" ostvarenoj trčanjem (2.065) i ukupno osvojenim jardama (2.462).

Već tokom druge sezone dospeo je na 13. mesto u čitavom koledž-fudbalu po prosečnom osvojenim jardima na utakmici (130 po odigranom meču) a izrastao je u vođu tima jer je bio zaslužen za 29 od ukupno 42 tačdauna koje je Vejn Stejt postigao te 2007. U 2008. dodao je svom spektru ofanzivnih karakteristika i jednu novu, jer je postao i lider ekipe u broju uhvaćenih dodavanja (20), kao što je već uveliko bio lider ekipe u trčanju.




U ovoj sezoni je bio najbolji trkač na sva četiri nivoa koledž-fudbala ("Division I" - tj. Football Bowl Subdivision, potom "Division I Football Championship Subdivision", zatim pomenuti "Division II" u kojoj Bel nastupa, te "Division III"). A kada se kaže da je neko najbolji među toliko timova i toliko raningbekova, red je da se kaže i zašto: niko od RB-ova u koledž-fudbalu nije u 2009. godini imao više osvojenih jardi trčanjem od Džoika Bela (189,45 jarde po utakmici). Niti je ko postizao više poena od njega po jednom meču (17,5), niti je osvajao više jardi po utakmici (217,5 po jednom nastupu). Sa 2.084 jarde osvojene trčanjem i 29 postignuta tačdauna, Bel je sa pravom dobio nagradu "Harlon Hil", pandan "Hajsmanovom trofeju" koji se po nepisanom pravilu dodeljuje samo igračima američkog fudbala koji nastupaju u elitnim univerzitetskim ekipama.

Džoik Bel je u ovu sezonu ušao spreman. A onda i dodatno motivisan. Njegov bliski rođak, Pol Sors, FBI agent po zanimanju, poginuo je u "saobraćajci" dok je jurio osumnjičenog u martu ove godine. Nije Pol bio tek tako "neki dalji rođak" Belu, već osoba od najvećeg poverenja i njegov uzor. Junak naše priče je, naime, prateći njegove stope počeo da studira kriminalistiku, i to na impresivan način. Ipak, sve to je ostavio po strani kada je njegov uzor poginuo, i potpuno se posvetio američkom fudbalu. Kako je odigrao ovu sezonu najbolje svedoče pomenute brojke, a i video-prilog koji sledi. Ovaj momak, koji radi u obezbeđenju "studentskog grada" (kampus, jelte) Vejn Stejta, a ponekad obavlja te poslove i za potrebe Detroit Lajonsa, namerava da upiše i policijsku akademiju jer mu je san da jednog dana radi za FBI. To je, međutim, "Plan B".

- Plan "A" mi je da zaigram u NFL-u. Nadam se da sam svojim igrama zaslužio poziv na NFL "Kombajn", jer osećam da postoje šanse da budem Draftovan, kaže Bel. Ako ga ne bude tamo (što će biti pravo malo čudo), moći će najpre da se vidi na delu u meču "Izazov: Teksas - Nacija", u kome će igrači iz nižerazrednih ekipa koji bi da zaigraju u najjačoj ligi sveta odmeriti snage u El Pasu 6. februara 2010. A ko i taj duel propusti, ispod ovog teksta može da pogleda neke od poteza Džoika Bela. Uživajte.


No comments:

Post a Comment