10.12.09

Put do finala - Teksas

Sekund tamo, sekund 'vamo

Pre godinu dana jedan sekund je delio ekipu Teksas Longhornsa od pobede koja bi ozvaničila njihovo učešće u BCS finalu. Tačdaun koji je za Teksas Tek tada postigao Majk Krebtri onemogućio je ekipu trenera Meka Brauna da dođe do toliko priželjkivane borbe za titulu, jer je nekim čudom na kraju sezone bolje rangirana bila Oklahoma. Da, tim koji je prethodno poražen od Teksasa sa deset razlike. No, nećemo sada o tome kako funkcioniše BCS "formula" za izračunavanje ko je i kako rangiran. Sada je na rad došla priča o novoj sekundi. Onoj koja je omogućila da Longhornsi osvoje Big 12 konferenciju i kao drugorangirani u NCAA steknu pravo da se sa Alabamom bore za prestižni trofej.

Kako je sve počelo?

Veoma lako. Kolt MekKoj i družina koja kao domaćin nastupa na stadionu predugog imena ("Darrell K. Royal - Texas Memorial Stadium") ali i koji prima 100.119 gledalaca, upravo su tu odigrali svoj prvi meč nove sezone. Nejaki LA Monro (šampionat završio kao treći u jednoj od "slabijih konferencija", San Belt, sa učinkom 6-6) poražen je sa 59:20. Zapravo, sve što je od Monroa bilo vredno pažnje na tom meču jeste "Di-Džej" Monro, početnik u redovima Longhornsa koji je vratio kik-of za 89 jardi i tačdaun u tom meču u kome je kvoterbek MekKoj "kroz vazduh" osvojio 317 jardi. Ipak, bilo je već tada nešto primetno. Organizator igre Teksasa nije bio na nivou iz 2008, jer je u prvom poluvremenu imao sedam nekompletiranih dodavanja, što je bilo više nego ukupan broj "promašaja" u njegovih osam nastupa u prethodnoj sezoni. Nju je, podsetimo, završio kao NCAA rekorder sa 76,7% uspešnosti igre "kroz vazduh".



Kolt MekKoj

I pored nove pobede, u drugom kolu od 10:41 protiv Vajominga, niko nije mogao da ostane ravnodušan što napad Teksasa nije funkcionisao kako se očekivalo, jer je MekKoj ovoga puta 17 puta pogrešno bacio loptu (jednom je dodavanje bilo i presečno), ali kako se "pobedi u zube ne gleda", naročito kada je ona ostvarena na nadmorskoj visini od 2.160 metara.

Ono što je trebalo da predstavlja veliki revanš Teksas Teku bila je samo nova pobeda (34-24) izvojevana protiv obnovljenog tima "Red Raiders"-a i njihovog novog kvoterbeka Tejlora Potsa koji je odmenio Grejema Tejlora, odgovornog (uz Krebtrija) za prošlogodišnji kobni poraz. Dva presečena dodavanja MekKoja i "muku mučimo" izdanje sekondarija Longhornsa protiv "spread" napada gostiju iz Luboka svakako nisu bili ohrabrujući. 3-0 na startu sezone ipak je delovalo sasvim fino iako osveta nije bila baš "hladna".

Osveta, deo drugi

Usledila su potom dva rutinska izdanja, očekivane pobede nad UTEP-om (64:7) i Koloradom (38:14) a onda je na red došao susret sa Oklahomom. Ekipom koja je i pored poraza od Teksasa na kraju minule sezone uz isti učinak kao Longhornsi - naprasno postala bolje rangirana od ekipe od koje je izgubila. Čuveni "Red River shootout" između Teksasa i Oklahome i ovoga puta odigran je na čuvenom "Koton boulu", a doneo je iznova mnogo neizvesnosti iako su "Sooners"-i, predvođeni osvajačem Hajsmanovog trofeja Semom Bredfordom, upravo bez svog "rovitog" kvoterbeka ostali prilično rano jer je iznova zadobio povredu ramena (a nedugo zatim objavio kraj svoje koledž-karijere i oporavak do pred-Draft dana).

Ipak, nije bila ova utakmica tek tako "pobeda Teksasa nad velikim rivalom" i neće se pamtiti samo po tome što joj je prisustvovalo 96.009 gledalaca čime je postignut rekord u 104 godine rivalstva ovih univerziteta. Sekondari Longhorsa je ovoga puta izbio u prvi plan, istina protiv nedovoljno iskusnog QBa Lendrija Džonsa kome su dodavanja presekli Aron Vilijams (krivac za povredu Bredforda) i Erl Tomas. MekKoj ni ovoga puta nije blistao kao bacač, imao je dva presečena dodavanja na desetak metara od endzone, ali su upravo njegova trčanja u završnici onemogućila Oklahomi da dođe u novi posed lopte i eventualno preokrene rezultat. Osveta je i ovoga puta servirana. I ovoga puta ne baš impresivno.



DB Erl Tomas, QB Kolt MekKoj i WR Džordan Šipli



Lagano do finala konferencije

Sve je potom bilo mnogo lakše za Longornse, tim pre što je usledila serija utakmica u kojoj se jedino svojim kvalitetom isticala Oklahoma Stej. Ipak, kako je kvoterbek Teksasa "proradio", a njegov cimer Džordan Šipli iz meča u meč briljirao brojnim hvatanjima i tačdaunima, i ne čudi što su redom padali Misuri (41:7), pomenuta Oklahoma Stejt, tada 13-rangirana (41:14), pa onda Centralna Florida (35:3), Bejlor (47:14), Kanzas (51:20) i u čuvenom teksaškom derbiju Teksas A&M (49:39 uz novi pad u igri sekondarija Longhornsa koji je dozvolio QB-u "Egija", Džerodu Džonsonu, da baci četiri tačdaun-dodavanja, poslednji kada je smanjio vođstvo apsolutnog favorita na 42:39 svega 7 minuta do kraja. Ipak, Markis Gudvin je naredni kik-of A&M-a vratio za tačdaun, a kada su domaćini promašili fild gol sa svega 23 jarde tri minuta pre završetka utakmice postalo je jasno kome će pripasti pobeda).


Džordan Šipli, glavna uzdanica MekKoja



Poslednja sekunda, iznova

Na krilima dobre partije protiv Teksas A&M-a (4 TD "kroz vazduh", jedan pride trčanjem), Kolt MekKoj se nadao sličnom učinku i u finalu Big 12 konferencije u kojoj su njegovi Longhorsi odmerili snage sa Nebraskom. O tom meču već je bilo reči na ovom blogu, pa sada sledi samo video-podsećanje na to kako je kvoterbek Teksasa umalo presudio sopstvenoj ekipi u poslednjoj sekundi:


No comments:

Post a Comment