3.12.09

Pregled 13. kola

Minuli, 13. po redu vikend u koledž-fudbalu obeležilo je nekoliko izvanrednih utakmica. U ovom pregledu kola sledi osvrt na duele (3) Teksas - Teksas A&M, (2) Alabama - Ouburn, Zapadna Virdžinija - (8) Pitsburg, i na kraju (7) Džordžija Tek - Džordžija.

Lonestar showdown

Do 12. uzastopne pobede u sezoni Teksas je morao da dođe protiv najvećeg rivala, Teksas Teka, u čuvenom duelu "Lonestar showdown" koji tokom jedne sezone ne uključuje samo okršaj u američkom fudbalu između ova dva univerziteta, već i u brojnim drugim sportovima. No, o tradicionalnim duelima i njihovom istorijatu nekom drugom prilikom. Ovoga puta zablistala su oba napada, ali dok se to moglo i očekivati od pretendenta na titulu i nagradu za najboljeg koledž-igrača, QB-a Teksasa Kolta MekKoja (4 TD "kroz vazduh", jedan trčanjem) mnogo je vilica "palo" dok se posmatrala igra juniora "Egija" (Texas A&M 'Aggies') Džeroda Džonsona. Umalo je ovaj mladić doveo svoj tim do 7. ovosezonske pobede i to protiv trećerangiranog "večitog rivala" ali četiri TD-dodavanja protiv Longhornsa ipak nisu bila dovoljno protiv mašinerije u kojoj su zablistali WR Džordan Šipli (potpuno očekivano, jer cimer MekKoja spada u red najelitnijih koledž-hvatača) kao i mlađani sofomor Malkom Vilijams (9 hvatanja za 132 jarde). Evo i detalja sa tog meča:




'Bama na mukama protiv Ouburna

Sa mislima u finalu SEC konferencije, Alabama je krenula na "Iron Bowl", veliki i tradicionalni duel sa Ouburnom. A "tigrovi" su u ovaj duel ušli rešeni da pokažu zube. I, uspeli su u tome. Po prvi put su 'Bamu u ovoj sezoni doveli u situaciju da gubi sa dva tačdauna razlike, ali se kvoterbek Greg MekIlroj pobrinuo za poene koji su doneli trijumf gostima. Pobednički tačdaun, prvi hvatanjem u svojoj seniorskoj sezoni, uhvatio je RB Roj Apčrč. Iako su oči javnosti bile uperene u jednog drugog "trkača" Alabame, Marka Ingrama, kandidata za Hajsmanov trofej, njegovih svega 30 jardi iz 16 nošenja govore o odlučnosti Ouburna da dobije ovaj duel. Ipak, nisu uspeli DE Antonio Kolmen, jedan od najproduktivnijih defanzivnih linijaša u NCAA i njegovi saigrači da zaustave 'Bamu u poslednjem naletu, baš kao što ni napad domaćih nije uspeo da u poslednjoj akciji na meču dođe do preokreta. Evo kako je to izgledalo:





Backyard Brawl osveta

Mnogi još pamte kako je 2007. Zapadnoj Virdžiniji u poslednjem kolu trebala "već viđena" pobeda nad Pitsburgom kako bi, kao druga na NCAA rangiranju, potvrdila svoje učešće u meču za BCS titulu. "Panteri" se sa time uopšte nisu složili, niti ih je zanimalo šta bi to želeli "Mountaineers"-i. Dobili su taj meč i pokazali da lokalni "Backyard Brawl" i dalje predstavlja nešto mnogo veće od aktuelnog trenutka u koledž-fudbalu. No, ovoga puta uloge su bile gotovo u potpunosti zamenjene. U Morgantaun je "Pit" stigao kao osmi na rang-listi, sa iskusnijim, spremnijim i rezultatski daleko bolje kotiranim timom od domaćeg. A iskustvo nije bilo bitno kada je na red došao poslednji potez na meču: početnik Tajler Bitankur pogodio je pobedonosni fild-gol za Zapadnu Virdžiniju i tako stavio tačku na ovaj zanimljiv meč koji su obeležili tačdaun-trčanje Noela Divajna od 88 jardi i izjednačujući poeni na 50 jardi dug pas Stula do zvezde u usponu, Džonatana Boldvina. Evo i kratkih sekvenci sa te utakmice, okončane pevanjem čitavog stadiona "Milan Puškar" (naravno, pevalo se "Country Roads")




Trči, Džordžija, trči

U veliki duel države Džordžije, između sedmorangiranih GA Tech-a i gostujućih "Buldoga", gosti su ušli rešeni da im se ne ponovi prošla sezone kada su prokockali vođstvo i dozvolili da ih čudesni napad trčanjem Pola Džonsona potpuno ostavi bez teksta. Ovoga puta trčala je Džordija. I to impresivno. Čak 339 jardi "po zemlji" osvojili su momci Marka Rihta protiv favorizovanog rivala koji je do ovog meča imao učinak 10-1, a blistali su frešmen Vošon Ili (183 jarde) i Kejleb King (166 jarde, 2 TD). Ili je ipak bolje reći - blistala je ofanzivna linija Džordžije. Kod Džordžije Tek, pak, problemi su nastali kada je kvoterbek Džoš Nezbit morao da napusti teren krajem prve četvrtine zbog povrede, a iako se vratio krajem sledeće deonice, potom imao i jedan "kratki tačdaun" trčanjem ali i odlično proigravanje maestralnog WR-a Demarijusa Tomasa koji je postigao TD za smanjenje deficita na 10:17, upravo je Tomas postao tragičar kada je u završnici, prilikom četvrtog dauna, ispustio "čistu loptu". Pogledajte detalje sa ovog susreta u kome za "Buldoge" zbog povrede nije nastupio njihov najbolji hvatač, Ej-Džej Grin, mada... to i nije bilo toliko važno jer je u ovom meču Džordžija trčala. Cela.


No comments:

Post a Comment