27.12.09

Urban Majer više nije trener Floride

Urban Majer, trener (još uvek) aktuelnih prvaka u koledž-fudbalu, Florida "Gators"-a, odlučio je da više ne obavlja tu funkciju.

Majer (45) je u svom saopštenju naveo da su razlog za povlačenje zdravstveni problemi, ali i da će voditi "Gejtorse" u Šuger Boulu protiv Sinsinatija, prvog dana januara 2010. godine.

- Dao sam svoje srce i dušu trenerskom poslu u koledž-fudbalu i posvetio se da budem mentor mladim ljudima više od 24 godine. Ignorisao sam pritom svoje zdravlje, ali su me poslednja dešavanja navela da razmislim o priritetima kao što su vera i familija. Posle konsultacija sa poroducim, predsednikom (univerziteta) Floride Mejkenom i (sportskim direktorom) Džeremijem Folijem, kao i mojim doktorima, verujem da je za mene najbolje da se povučem i posvetim se upravo sopstvenom zdravlju i porodici, naveo je Majer u svom saopšenju.

Tokom pet sezona u ekipi Floride Majer je na 66 utakmica ostvario 56 pobeda. Vodio je "Gejtorse" do SEC i BCS titula 2006. i 2008. godine, i to posle više nego uspešnih trenerskih dana u Bouling Grinu i Juti. Upravo je sa Jutom 2004. godine Urban Majer postigao do tada nezabeležen uspeh, jer je ekipu čiji je nadimak "Utes" bez poraza doveo do jednog od BCS boul-mečeva, što do tada nije pošlo za rukom ni jednom koledž-programu koji se ne nalazi u šest tzv. "velikih" konferencija.

Brojne igrače iznedrila je škola-AF Urbana Majera, a od onih koji su sada u NFL-u najnoviji izdanci su WR Persi Harvin (Minesota), WR Luis Marfi (Ouklend), TE Kornelijus Ingram (Filadelfija), svi sa ovogodišnjeg drafta, DE Derik Harvi (Džeksonvil), WR Andre Koldvel (Sinsinati) sa prošlogodišnjeg, te čak devet igrača koji su izabrani na NFL Draftu 2007, kada su ih predvodili pikovi prve runde DE Džarvis Mos (Denver) i DB Redži Nelson (Džeksonvil). Imajući u vidu da su na Draftu dobro prolazili i neki njegovi prethodni igrači (prvi pik 2005, QB Aleks Smit, San Francisko), te da se nekima i 2010. godine to predviđa (jedan od najuspešnijih koledž-QB-a Tim Tibou, ILB BRendon Spajks, DE Džermejn Kaninghem, WR Rajli Kuper, itd) ipak ne treba da se zaboravi uticaj koji je Majer imao pre svega kao sjajan strateg, jer njegova varijanta tzv. "spread" napada gotovo da nije imala premca u prvoj deceniji 21. veka.

No comments:

Post a Comment